The Scots College

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
The Scots College
Thescotscollege.jpg
Cogan kata Utinam Patribus Nostris Digni Simus
'O bahawa kita boleh jadi bernilai kepada leluhur kita'
Ditubuhkan 1893
Jenis sekolah menengah lelaki Berdikari
Pengerusi En Simon Fraser
Pengetua Dr Ian Lambert
Pengasas Rev Dr Archibald Gilchrist
Paderi Rev. Conrad Nixon
Pelajar 1600
Gred K–12
Lokasi Bukit Bellevue, Sydney, NSW, Australia
Kampus 13 ekar
Warna Emas dan Biru         
Laman web www.tsc.nsw.edu.au

Untuk sekolah lain dengan nama yang mirip, sila lihat Scots College.

The Scots College (TSC atau Scots) ialah sekolah prasekolah hingga sekolah menengah sendirian yang letaknya di Jalan Victoria, Bellevue Hill, Sydney, Australia ( 33°52′31″S, 151°15′12″T). Sebuah ahli GPS, sekolah ini baru-baru ini mendaftarkan kira-kiranya 1600 orang pelajar, 235 daripadanya adalah pelajar asrama.

Guru besar[sunting | sunting sumber]

Tempoh Butiran
1893–1916 Rev Arthur Aspinall
1917–1930 En James Bee
1951–1955 En Alexander Anderson
1956–1967 En Allan McLucas
1968–1980 En Guthrie Wilson
1981–1993 En Graeme Renney[1]
1994–2007 Dr Robert Iles
2008–kini Dr Ian Lambert

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kolej Scots telah ditubuhkan pada 1893 oleh Rev Dr Archibald Gilchrist, Rev Dr Dill Macky dan Rev Arthur Aspinall, sebagai bahagian dari sistem pendidikan Presbyterian di New South Wales, untuk berkhidmat kepada keperluan peneroka Scottish. Gilchrist merekakan lambang sekolah: "Utinam Patribus Nostris Digni Simus" (Latin: O bahawa kita boleh jadi bernilai kepada leluhur kita).

College asalnya ditubuhkan di Brighton le Sands dekat dengan kawasan pantai Botany Bay, sebelum dipindahkan ke tempat sekarangnya yang berada di Bukit Bellevue pada 1895.

Sewaktu Perang Dunia II, sekolah ini dan badan pelajarnya berpindah ke sebuah kampus purpose-built di Bathurst, ke barat Great Dividing Range. Ini kerana kedekatan kampus Bukit Bellevue ke kawasan pantai, dan takut peboman tentera laut Jepun.

Kampus Bathurst menjadi sebahagian dari sekolah pada jangka pendek selepas perang, sebelum dipisahkan dan menjadi sebuah The Scots School, Bathurst bebas.

Pada 1979, api membakar banyak kawasan Bangunan Utama sekolah, menyebabkan pembinaan-balik dan pengubahelokan kemudahan sekolah.

Pada 1988, sekolah membuka kampus pendidikan outdoor, 'Glengarry', di Lembah Kangguru. Menghadiri Glengarry adalah wajib untuk semua pelajar Tahun 9, yang tinggal di asrama di dalam salah satu empat dorm untuk enam bulan. Kumpulan tahun ini dibahagikan kepada dua intake, yang menghadiri masing-masing penggal 1 dan 2, dan penggal 3 dan 4.

Guru besar sekolah sekarang, Dr. Robert Iles, akan pencen di hujung 2006. Penggantinya, Dr. Lambert, telah diumumkan. Dr. Iles telah diwakili sebagai Guru besar untuk tahun sekolah yang keseratus pada 1993, sebagai bahagian dari tujuan Council Sekolah untuk meninggikan penilaian akademik di sekolah.

Kebanyakan ahli-ahli Council dipilih oleh Perhimpunan Umum dari Gereja Presbyterian Australia.

Kemudahan[sunting | sunting sumber]

Bangunan Utama Scots.

Pancaragam Pipa & Dram[sunting | sunting sumber]

Sebagai sebuah testament hidup pada pusaka Skotlandnya, sekolah ada pancaragam seruling yang terkenal: Pancaragam Pipa & Dram Kolej Scots, ditubuhkan pada 1900. Pancaragam aslinya terdiri dari lima ahli - lelaki yang telah memasuki kadet sebagai peniup pipa. Sekarang ada lebih daripada 230 orang murid lelaki dalam pancaragam tersebut, membuatnya sebagai yang terbesar di Hemifera Selatan. Pada 1931 pancaragam telah diberikan izin untuk memakai tartan dari rejimen Black Watch.

Pakaian seragam[sunting | sunting sumber]

Semua pelajar Scots harus memakai pakaian seragam sekolah. Piawai pakaian seragamnya adalah musim sejuk dan panas- pakaian musim sejuk dipakai penggal 2 dan 3, dan pakaian musim panas dipakai penggal pada penggal 1 dan 4.

Pakaian seragam musim sejuk terdiri dari seluar kelabu dengan baju putih, tali leher jalur serong College yang berwarna emas-dan-biru, dan jaket biru laut dengan cuff emas, kocek yang emas-banded dan singa emas mendompak pada kocek dada. Kasut harus bertali hitam, dan dikilatkan dengan betul.

Pakaian seragam musim panas terdiri dari baju lengan panjang dan seluar pendek khaki, dengan sarung kaki ke lutut dan tali leher emas dan biru College. Pada musim sejuk, kasut harus dikilatkan dan bertali.

Para pelajar Tahun Dua Belas boleh pakai Tali leher College Tahun 12 (biru laut dengan emas mendompak di tengah-tengah). Pengawas dan Pengawas Rumah harus memakai Tali Leher Pengawas ([Tartan Black Watch), dan Bakal Kapten Rumah boleh memakai tali leher rumah mereka jika mereka pilih untuk melakukannya.

Para pelajar Tahun 11 dan 12 juga ada pilihan untuk memakai pakaian musim sejuk dalam penggal-penggal musim panas, jika mereka memilih untuk melakukan demikian.

Dalam tahun-tahun senior (11/12) kot berwarna dianugerahkan kepada para pelajar yang telah mencapai tahap kejayaan pada bahagian tertentu dalam college iaitu sukan, kurikulum-bersama dan akademik. Para pelajar yang telah dibenarkan warna-warna diberikan izin untuk adakan kot berwarna dan barisan pencapaian mereka dijahit pada kot mereka.

Kot berwarna college mirip dengan blazer biasa, selain pada garisan emas dikeliling lapels dan crest college menggantikan singa mendompak emas pada kocek dada kiri. Barisan pencapaian adalah dalam jenis emas.

Pengawas-pengawas dan Ketua-ketua Pelajar[sunting | sunting sumber]

Scots ada 28 pengawas Tahun 12. 12 dari mereka adalah 'pengawal rumah'- yang sama dengan kepten rumah, dan primarily bertanggung jawab untuk menjalankan rumah-rumah mereka daripada sekolah sebagai keseluruhannya. Empat pengawas-pengawas diassignkan peranan senior- Ketua Pengawas, Bakal Ketua Pengawas, Pengawas Senior Day Boy, dan Pengawas Senior Boarder. Keduabelas pengawas-pengawas yang lainya diassignkan pada tempat tanggung jawab spesifik (atau 'portfolio'). Portfolio-portfolio ini termasuk sukan, co-curricular, jalanan sistem detention pengawas, warcries, dan sebagainya. Di dalam setiap sukan dan aktiviti co-curricular, seorang Kapten diumumkan. Kedudukan ini diberikan ke seorang pelajar dalam Tahun 12, dan peranan mereka mirip dengan kedudukan-kedudukan pemimpinan sekolah lain kecuali ia di tempat yang lebih spesifik.

Scots.NET[sunting | sunting sumber]

Pada 2000, Scots memperkenalkan Scots.NET, suatu set laman berkawalan dinamik membenarkan para pelajar mengakses berbagai sumber-sumber dan bahan-bahan kajian online, pada perhubungan kembar ISDN college terbaru.

Scots.NET sekarang juga menginkorporasikan fungsi semua pentadbiran hari-ke-hari, termasuk senarai nama, penahanan, merit dan demerit kerja rumah, laporan kelakuan, pengeluaran laporan sekolah, rekod disiplin, pemilihan mata pelajaran, jadual pelajar, markah assessment, rekod kehadiran, sumber-sumber mata pelajaran, SCOOGLE (sebuah server forum subjek tinggi berasaskan suatu kombinasi teknologi pengurusan kursus Open Source, membenarkan para pelajar dan guru untuk berkomunikasi online secara mudah dan mengirimkan dokumen dan maklumat), dan perisian yang tidak biasanya ada di rumah. Tambahan lagi ke akaun pelajar, Scots.NET juga mencirikan akaun ibu bapa. Ini membenarkan ibu bapa pelajar untuk mendapatkan kelihatan mudah ke penerbitan sekolah (seperti surat berita The Clansman, yang telah baru-baru ini berhenti untuk bermuncul di mana kecuali bentuk elektronik; laporan akademik dan pastoral; markah assessment; dokumentasi akademik; penerbitan sekolah; dan sebagainya. Sebuah ciri Scots.NET adalah bahawa para pelajar dan ibu bapa dapat access Scots.NET dari mana komputer dengan access internet.

Sebahagian dari shift ini terhadap pelajaran elektronik, Scots ada projektor digital, sistem speaker dan sistem DVD/VCR dalam kebanyakan bilik kelasnya dan dewan-dewan, supaya dapat memudahkan penyampaikan media oleh para pekerja dan pelajar.

Sistem perumahan[sunting | sunting sumber]

Scots ada 13 buah rumah pelajar, yang mana 5 darinya adalah rumah-rumah asrama. Setiap tahun rumah-rumah ini mengambil bahagian dalam pertandingan akademi dan sukan multiple, menyebar sepanjang tahun sekolah, dan dianugerahi markah-markah menurut kedudukan mereka. Sistem markah ini mendetermine pemenang Kejohanan Rumah setiap tahun (Diannounced di sebuah pengakhiran perhimpunan). Pelajar rumah-rumah hari setiapnya mengandungi di antara 90 dan 95 para pelajar, sementara rumah-rumah asrama mempunyai di antara 50 dan 65 orang.

Rumah-rumah Hari[sunting | sunting sumber]

In addition to the boarding houses, the school has 8 day boy houses- James Bee, Fraser, Anderson, Macky, Bruce, Armstrong, Gilchrist and Brandt. They are listed here by age:

Rumah James Bee adalah salah satu dari dua rumah hari tertua, ditubuh pada 1936 dan dinamakan selepas En. James Bee, guru besar untuk dua puluh tahun (1914-1934). Lencana rumah berasaskan pada initialnya. Pada baru-baru ini, James Bee telah mendapat tempat kedua setelah Rumah Gilchrist, dengan terkecualinya pada 2002 di mana ia mengawal Rumah Kejohanan ke atas penawan tradisinya. Rumah James Bee mengadakan "Hari Hidung Merah" sebagai pendermaannya dan telah menaikkan ke atas $30000 untuk pendermaan berbaloi ini selama 4 tahun. Despite direkakan pada tahun yang sama dengan Amstrong ia telah dijalankan sebelum Armstrong memberitahu akan adanya rumah dinamakan selepasnya. James Bee juga memenangi karnival Athletics pertamanya dalam

Warna: Hitam

Motto: Opera Optima: 'Best Effort'

Tuan rumah: Puan. S. Roxburgh

Rumah Armstrong, seperti James Bee, telah ditubuhkan pada 1936 sebagai rumah hari. Ia dinamakan setelah as a day boy Dr. G. Armstrong, penemu Councillor College dan Wakil Pengerusi Kolej. Crestnya adalah singa rampant College dan huruf A dalam emas pada latar belakang merah.

Warna: Merah dan Emas

Motto: 'Striving for Excellence'

Tuan rumah: Mr C. Pelly

Rumah Anderson telah ditubuhkan pada 1947, dan dinamakan setelah En. A.K. Anderson, Guru besar dari 1935 ke 1955. Crestnya berasaskan pada emblem bunga New South Wales, waratah.

Warna: Kuning, Merah dan Putih

Motto: 'Truth, Courage, Compassion'

Tuan rumah: Cik Klarissa Graves

Rumah Brandt telah juga ditubuhkan pada 1947. Ia dinamakan untuk Rev. D.F. Brandt, Pengerusi Council College dari 1927 ke 1936. Crest rumah displays empat bahagian displaying sebuah mahligai, singa rampant, sebuah buku terbuka dan initial rumah.

Warna: Biru Diraja

Tuan rumah: En D. Martin telah menggantikan En. Francis George. Mr Martin adalah jurulatih Bola Sepak Pertama Sekolah dan ketua Pelajaran Bisnes.

Rumah Gilchrist telah ditubuhkan pada 1986. Ia dinamakan selepas Rev. Dr. A. Gilchrist, salah satu Penemu College yang terpengaruh. Baru-baru ini, Gilchrist telah menjadi pemenang yang bersambungan Kejohanan Rumah (terkecuali sebuah kemenangan 2002 ke James Bee), lencana dan motto berasaskan pada Puak Gilchrist.

Warna: Mrah, Hijau dan Putih

Motto: Fortis et Fidus: 'Berani dan Bertaat'

Tuan rumah: En. David Scardino

Rumah Bruce telah ditubuhkan pada 1986 dan dinamakan setelah Rev. Dr. D. Bruce (Pengerusi College Council dari 1902 ke 1905. Rumah ini memilih lencana baru pada 1991, berasaskan pada tali yang pada tradisinya mengelilingi lencana puak Skotland dengan rampant singa College di tengah.

Warna: Biru Diraja dan Putih

Motto: 'Kekuatan dan Kesatuan'

Tuan rumah: Pn. Nina Radice

Rumah Fraser juga ditubuhkan pada 1986. ia dinamakan selepas En H.J. Fraser, pengerusi Council College dari 1969 ke 1977. Crest dan motto berasaskan pada puak Fraser, dengan kepala buck di tengah.

Warna: Light Green and White

Motto: Je Suis Pret: 'Saya bersedia!'

Tuan rumah: Pn. Christine Winter

Rumah Macky, seperti Bruce, Fraser dan Gilchrist, ditubuhkan pada 1986. Ia dinamakan setelah Rev. Dr. W.M.D. Macky, salah seorang penemu dan Pengerusi pertama Council College (1893-1901). Buku terbuka dan lengan berpedang pada crest berasaskan pada motto rumah.

Colours: Blue, Green and White

Motto: 'With Strong Arm and Mind'

Tuan rumah: Cik C. Pech

Rumah-rumah Asrama[sunting | sunting sumber]

Kelima-lima Rumah-rumah asrama adalah Fairfax, Royle, Kirkland, Aspinall dan Macintyre.

Rumah Macintyre dibinakan pada 1919 dan ditubuhkan pada 1920, dan dinamakan selepas Very Rev. R.G. D.K.M. Macintyre C.M.G, O.B.E., Chairman kepada College Council dari 1907 ke 1920. Ia ditukarkan ke transisi rumah asrama (di mana semua pelajar asrama Tahun 7 tinggal selama satu tahun sebelum berpindah ke rumah-rumah seniornya) pada 1991. Lambangnya berasaskan pada Singa Rampant College.

Warna: Biru muda

Motto: Una ni Temur: 'Bersatu Kita Akan Maju'

Guru pengawas: En. B. van Gelderen

Rumah Aspinall, adalah rumah yang tertua, ditubuhkan pada 1895 apabila sekolah berpindah ke tempat sekarang Bukit Bellevue dari Pantai Lady Robinson, di mana ia telah diletak sejak penubuhannya pada 1893. Asalnya dinamakan St. Killians (nama sekolah pada bangunan sebelum ia menjadi rumah sekolah), rumahnya menukar namanya pada 1913 sebagai penghormatan kepada salah satu penubuh dan guru besar pertama, Rev. Arthur Ashworth Aspinall.

Warna: Hijau Tua dan Putih

Motto: Honor ante Honores: 'Kemuliaan Sebelum Penghormatan'

Guru pengawas: En. W. Clark

Rumah Kirkland dibina pada 1925 dan didirikan pada 1926, mengambil namanya dari Mr J. Kirkland, Chairman Council College di antara 1906 dan 1907, dan kemudian lagi dari 1922 ke 1927.

Warna: Biru kelasi dan putih

Motto: Gravitas per Studium et Prudentiam: 'Kekuatan Peribadi melalui Usaha dan Pertimbangan yang Waras'

Guru pengawas: En. P. Barlow

Rumah Fairfax ditubuhkan pada 1950. Dibina pada 1858 oleh John Fairfax (penubuh Sydney Morning Herald) dan dinamakan Ginahgulla, bangunan itu dan tanah persekitaran dibeli dari Estet Fairfax pada 1949.

Warna: Biru Muda dan Tua

Motto: Firmitas et Unitas: 'Kesetiaan dan Kesatuan'

Guru pengawas: Mr. P. Cooney

Rumah Royle didirikan pada 1938 apabila Dr. N.D. Royle meminjamkan rumahnya di Jalan Kambala ke para pelajar asrama. Selepas empat tahun ia diletakkan ke sebuah rumah di Lorong Cranbrook. Ini dirobohkan pada 1981 dan digantikan oleh Rumah Royle, sebuah pembinaan konkrit dan batu-bata dengan perang mission dan bahagian luar putih, sebuah 'theme' yang bersambung melalui bahagian dalam bangunan.

Warna: Hijau dan emas

Motto: Non Nobis Soilum: 'Bukan Sahaja untuk Diri Kita'

Guru pengawas: En. P. Graham

Alumni 'Old Boys' Terkenal[sunting | sunting sumber]

Bekas para pelajar The Scots College dikenali sebagai Old Boys. Untuk Alumni Scots terkenal, sila lihat Daftar-daftar Old Boys The Scots College (Sydney) terkenal.

Sekolah-sekolah Berkenaan[sunting | sunting sumber]

Sekolah-sekolah berjiran

Sekolah-sekolah berdekatan termasuk Cranbrook School Sydney, Kambala Girls School dan Kincoppal-Rose Bay.

Sekolah-sekolah Presbyterian

Sekolah Presbyterian lain di Sydney adalah Presbyterian Ladies' College, Sydney di Croydon (Scots' sister school). Bekasnya sebuah sekolah Presbyterian, Knox Grammar School sekarang berkenaan dengan Uniting Church.

Sekolah Awam Unggul (GPS) Sebagai ahli AAGPS, Scots engages dalam kebanyakan pertandingan sukan dan antarasekolah dengan Sekolah GPS lain.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]