Turkestan Timur

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Bahasa Turkistan Timur

Turkestan Timur (juga dieja dan ditulis: Turkistan Timur; Uyghur:Sherqiy Türkistan), juga dikenali sebagai Uyghurstan, ia merupakan sebahagian besar Turkistan di Xinjiang, China dan terletak di Asia Tengah, disebelah timur jauh. Kawasan ini kebanyakkannya didiami dan diduduki oleh bangsa Turkic. Marco Polo pernah melintasi kawasan ini dalam tahun 1272.

Turkistan Besar, dipecahkan kepada Barat (bekas negeri Soviet Union) dan Turkestan Timur (ditadbir sebagai Kawasan autonomi Xinjiang Uyghur oleh Republik Rakyat China). Tian Shan (Tengri Tagh) dan kawasan pergunungan Pamir menjadi perbalahan pecahan kepada 2 Turkistan. Turkistan Timur (Kawasan autonomi Xinjian Uyghur) mempunyai beberapa bandar penting dengan budaya orang Turk, diantaranya ialah Kashgar, Hotan, Turfan, Yarkand, Ili (Ghulja), Kumul, Aqsu, Kucha dan Altay.

Mengikut kepada kerajaan Cina, Turkestan Timur juga merujuk kepada Pergerakan Islam Turkestan Timur, yang mempunyai kaitan dan pautan dengan Al-Qaeda dan dilabel oleh Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai pengganas[1].

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]