Wikipedia:Sunting kopi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Menemui bahawa laman perlu asas sunting kopi mungkin akan mengejutkan pengunjung baru ke Wikipedia Bahasa Melayu, tetapi ini adalah sebuah "ensiklopedia yang sesiapa sahaja boleh menyunting". Beribu-ribu artikel memerlukan penambahbaikan mudah yang boleh membuat tanpa seorang pakar dalam subjek ini. Suntingan kopi melibatkan "lima T": membuat artikel yang terang,[maksud 1] tepat,[maksud 2] teringkas,[maksud 3] terselami,[maksud 4] dan tekal.[maksud 5][1] Berikut adalah panduan untuk penyuntingan salinan baru.

Bagaimana sunting kopi yang asas[sunting sumber]

Langkah 1
Imbas rencana untuk sebarang ralat atau cara ia boleh diperbaiki. Seluruh rencana, atau bahagian-bahagian tertentu, akan ditandakan sebagai memerlukan sunting kopi. Kesalahan tatabahasa, ejaan dan penyusunan amat perlu diberikan perhatian.
Langkah 2
Menyunting halaman dengan mengklik tab "Sunting/Sunting sumber" di bahagian atas atau salah satu bahagian pautan [Sunting] atau [Sunting sumber].
Langkah 3
Buat perubahan anda dan mengisi ringkasan suntingan. Ia adalah baik untuk menggambarkan perubahan anda sebagai "sunting kopi", atau menyingkatkan perkataan itu bagaimanapun anda suka.
Langkah 4
Pralihat perubahan dan simpan.
Langkah 5 (pilihan)
Jika anda fikir artikel ini tidak perlu sunting kopi lebih asas, berasa bebas untuk menyunting lagi dan mengeluarkan templat di bahagian atas rencana itu, dimana sepanduk sebagai yang memerlukan pembaikan. Ia biasanya adalah penanda yang kelihatan seperti: {{copy edit}} bersama tarikh dalam kurungan.

Nota kaki[sunting sumber]

Rujukan[sunting sumber]

  1. Julia Armstrong, "Copyediting and proofreading", University of Toronto, p. 2.