Avatar (filem 2009)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Avatar
Avatar-Teaser-Poster.jpg
Poster wayang
PengarahJames Cameron
PenulisJames Cameron
Dihasilkan olehJames Cameron
Jon Landau
DibintangiSam Worthington
Zoe Saldana
Stephen Lang
Michelle Rodriguez
Sigourney Weaver
Giovanni Ribisi
Joel David Moore
C. C. H. Pounder
Wes Studi
Laz Alonso
SinematografiMauro Fiore
Disunting oleh
Muzik olehJames Horner
Syarikat
penerbitan
Diedarkan oleh20th Century Fox
Tarikh tayangan
Disember 10, 2009 (2009-12-10)
(tayangan perdana London)
18 Disember 2009
(Amerika Syarikat)
Durasi tayangan
162 minit [1]
NegaraAmerika Syarikat
BahasaBahasa Inggeris
Bajet$237 juta[2]
$9 juta (Keluaran semula)[3]
Pecah panggung$2,770,435,630

Avatar ialah sebuah filem epik cereka sains yang ditulis dan diarah oleh James Cameron, dibintangi oleh Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez dan Stephen Lang. Filem ini berlatarkan tahun 2154, apabila manusia terlibat dalam usaha perlombongan rizab galian berharga unobtanium di bulan Pandora dalam sistem bintang Alpha Centauri.[4] Peluasan koloni manusia di situ mengancam kemandirian kaum pribumi Na'vi di Pandora, dan juga seluruh ekosistem bumi. Judul filem ini menyentuh tindakan sesetengah manusia memakai jasad Na'vi rekaan genetik untuk berinteraksi dengan kaum pribumi Pandora.[5]

Filem Avatar mula dibangunkan pada tahun 1994, apabila Cameron menulis skripmen 80 muka surat untuk filem ini.[6] Penggambaran sepatutnya dimulakan sebaik sahaja siapnya filem Cameron yang sebelumnya, iaitu Titanic, agar sempat dikeluarkan pada tahun 1999, tetapi Cameron mengaku bahawa teknologi ketika itu masih belum sedia menzahirkan visi filemnya itu.[7][8] Usaha mereka bahasa kaum makhluk asing bermula pada pertengahan tahun 2005, sementara Cameron mula mengembangkan lakon layar dan alam cerekanya pada tahun 2006.[9][10]

Filem ini dikeluar dalam format 2-D biasa, dan juga bentuk 3-D yang berformatkan RealD 3D, Dolby 3D, dan IMAX 3D. Perbelanjaan rasmi Avatar adalah $237 juta;[2] tetapi ada yang menganggarkan perbelanjaannya adalah $280–310 juta untuk penerbitan tambah $150 juta untuk pemasaran.[11][12][13] Filem ini disambut sebagai kecemerlangan besar dari segi teknologi perfileman, pembangunan tayangan 3D dan perfileman stereoskopik dengan penggunaan kamera yang direka khusus untuk penerbitan filem ini.[14]

Tayangan perdana Avatar diadakan di London pada 10 Disember 2009, kemudian dikeluarkan ke pawagam seluruh dunia pada 16 Disember 2009, diikuti di Amerika Syarikat pada 18 Disember 2009, lalu berjaya menambat hati para pengulas dan penonton filem dengan cemerlang sekali.[15][16][17] Filem ini memecah beberapa rekod kutipan pawagam sebaik sahaja mula tayangannya sehingga menjadi filem yang meraih kutipan kasar tertinggi sepanjang zaman, sekaligus mengatasi filem Titanic. (Avatar sebenarnya merupakan filem ke-26 tertinggi kutipannya di Amerika Syarikat setelah diselaraskan kesan inflasinya.)[18][19][20] Berikutan kecemerlangan filem ini, Cameron mengesahkan filem ini akan ada sambungannya.[21]. Avatar diplih untuk sembilan Anugerah Akademi, termasuk Filem Terbaik dan Pengarah Terbaik,[22] dan memenangi tiga, untuk Sinematografi Terbaik, Kesan Visual Terbaik, dan Arahan Seni Terbaik.

Plot[sunting | sunting sumber]

Cerita berlaku pada tahun 2154 di Pandora, sebuah bulan planet Polyphemus [23] yang berada di dalam sistem planet Alpha Centauri.[4] Korporat RDA sedang melombong sebuah mineral bernilai yang diketahui sebagai unobtanium. Penyelia RDA Parker Selfridge (Giovanni Ribisi) mengetuai operasi perlombongan koloni RDA, yang mempunyai pasukan keselamatan swasta iaitu Sec-Ops.[24] Manusia terpaksa menggunakan topeng pernafasan disebabkan atmosfera Pandora yang toksik kepada mereka.

Pandora dihuni oleh Na'vi, setinggi sepuluh kaki (3 m) spesies berkulit biru sapient humanoids,[25] yang hidup secara harmoni dengan alam, menyembah dewi ibu dipanggil Eywa. Untuk memudahkan hubungan dengan Na'vi dan penyelidikan biosfera Pandora, saintis mencipta gabungan badan antara Na'vi-manusia dipanggil Avatar yang dikendalikan melalui hubungan mental dengan genetik manusia yang sesuai.[26] Jake Sully (Sam Worthington), seorang bekas Marin lumpuh, menggantikan saudara kembarnya, seorang saintis terlatih yang telah dilatih sebagai pengendali avatar tetapi terbunuh dalam suatu rompakan. Dr. Grace Augustine (Sigourney Weaver), ketua Program Avatar, menganggap Sully pengganti tidak sesuai bagi saudaranya itu dan menjadikan dia sebagai pengawal.

Apabila Grace, pakar anthropologi Norm Spellman (Joel David Moore) dan Jake mengumpul sampel biologi dan data di dalam kawasan hutan menggunakan badan avatar mereka, serangan seekor thanator memisahkan Jake dari kumpulan tersebut. Neytiri (Zoe Saldana), seorang perempuan Na'vi, menyelamatkan Jake daripada pemangsa di dalam kawasan hutan, melihat ramalan dari Eywa, membawanya ke Hometree, di mana puaknya, Omaticaya tinggal. Ibu Neytiri Mo'at (C. C. H. Pounder), ketua rohani puak tersebut, menunjukkan minat terhadap "askar dreamwalker" lalu mengarahkan anak perempuannya untuk mengajar Jake budaya mereka.

Ketua Sec-Ops, Kolonel Miles Quaritch (Stephen Lang), menjanjikan rawatan untuk penyakit lumpuh Jake dengan mendapatkan perisikan yang akan membolehkan Quaritch memaksa kerjasama Na'vi.[27] Hometree berada di atas sebuah rizab besar unobtanium, dan RDA inginkan tapak itu. Apabila Jake ingin menyampaikan maklumat kepada Quaritch, Grace menjadi curiga lalu memindahkan dirinya, Jake dan Norm ke sebuah pos terpencil dengan unit link avatar. Dalam masa tiga bulan, Jake menjadi rapat kepada Neytiri dan puak Omaticaya, dan akhirnya menolak agenda RDA. Setelah Jake dimasukkan ke puak Omaticaya, dia dan Neytiri memilih masing-masing sebagai pasangan mereka. Jake menunjukkan perubahan kesetiaannya apabila dia melumpuhkan sebuah jentolak semasa ia memusnahkan Tree of Voices. Apabila Quaritch menunjukkan diari video Jake kepada Selfridge, di mana Jake mengaku bahawa Omaticaya tidak akan meninggalkan Hometree, Selfridge mengarahkan supaya Hometree dimusnahkan.

Walaupun dengan bangkangan Grace bahawa menghancurkan Hometree boleh mempengaruhi saraf rangkaian bio-botani rangkaian neural yang menhubungkan organisma Pandora, Selfridge memberikan Jake diaian Grace satu jam untuk meyakinkan Na'vi untuk meninggalkan Hometree. Jake mengaku misi asalnya kepada Omaticaya, lalu Jake dituduh sebagai pengkhianat oleh Neytiri. Maka badan Jake dan Grace diikat tangannya. Pihak Quaritch memusnahkan Hometree, menyebabkan bapa Neytiri iaitu ketua puak Eytucan (Wes Studi), dan ramai lagi terbunuh. Jake, Grace dan Norm dipenjarakan kerana mengkhianat RDA. Trudy Chacón (Michelle Rodriguez), seorang juruterbang pasukan keselamatan yang jijik dengan cara Quaritch, membebaskan lalu menerbangkan mereka ke pos terpencil lalu membantu mereka memindahkannya. Semasa pelarian tersebut Grace cedera parah akibat tembakan Quaritch.

Bagi memulihkan kepercayan puak Omaticaya terhadapnya, Jake menjinakkan seekor Toruk, seekor pemangsa terbang gagah yang hanya lima orang Na'vi pernah jinak. Jake menjumpai puak Omaticaya di tempat suci Tree of Souls dan merayu kepada Mo'at untuk menyembuhkan Grace. Puak tersebut membuat percubaan untuk memindahkan Grace dari tubuh badannya ke badan avatarnya yang tidak sedar dengan bantuan Tree of Souls, tetapi beliau meninggal sebelum pemindahan itu selesai. Mo'at mengisytiharkan bahawa "beliau sekarang bersama dengan Eywa".

Dengan bantuan Neytiri dan ketua baru Omaticaya Tsu'tey (Laz Alonso), Jake menghimpunkan beribu-ribu pahlawan dari pelbagai puak Na'vi dalam usaha menghalau manusia. Jake bersembahyang kepada Eywa, melalui sambungan neural dengan Tree of Souls, untuk mendapat syafaat atas nama Na'vi dalam pertempuran mendatang. Quaritch mengetahui pergerakkan Na'vi and memujuk Selfridge untuk menyerang Tree of Souls, supaya pemusnahan tersebut boleh membawa kepada kemusnahan agama dan budaya Na'vi yang akan melemahkan semangat mereka menjadi supaya menyerah kalah.

Apabila pihak Quaritch menyerang, puak Na'vi menyerang balas tetapi mereka megalami kecederaan teruk, termasuklah Tsu'tey dan Trudy. Mahkluk-makhluk liar Pandora tiba-tiba bergabung terhadap serangan lawan, mengepung mereka, Neytiri menafsir peristiwa berikut sebagai Eywa menjawab doa Jake. Jake memusnahkan kapal pengebom sebelum ia dapat sampai ke Tree of Souls. Quaritch menyerang unit avatar link di mana badan manusia Jake didalamnya, mendedahkan Jake kepada atmosfera Pandora Neytiri membubuh Quaritch dan sempat menyelamatkan Jake. Dengan serangan tersebut dapat dibalas, Neytiri dan Jake mengukuhkan kembali cinta mereka apabila Neytiri melihat badan manusia Jake buat kali pertama.

Selfridge dan kakitangan korporat lain dibuang dari Pandora, manakala Jake, Norm, dan saintis lain dibenarkan untuk tinggal. Jake dilihat memakai simbol ketua puak Omaticaya. Puak melalukan ritual untuk memindahkan roh Jake ke badan Na'vinya secara kekal.

Watak[sunting | sunting sumber]

Manusia[sunting | sunting sumber]

 • Sam Worthington sebagai Korporal Jake Sully. Sully, yang merupakan protagonis filem, adalah seorang bekas Marine kurang upaya yang menjadi sebahagian Program Avatar. Latar belakang tenteranya membolehkan pahlawan Na'vi memahami dia. Cameron memberi watak tersebut kepada pelakon Australia itu selepas ujibakat seluruh dunia untuk mencari pelakon muda yang berbakat, tidak diketahui bagi bagi mengurangkan bajet.[28] Worthington yang tinggal di dalam keretanya semasa itu,[29] diujibakat dua kali sebelum itu,[30] dan dia telah menandatangi kontrak untuk kemungkinan sekuel.[31] Cameron merasakan bahawa kerana Worthington tidak pernah melakukan filem besar, dia akan mejadikan watak itu "kualiti yang benar-benar nyata". Cameron mengatakan "dia mempunyai kualiti untuk menjadi seorang lelaki yang anda pasti ingin minum bir bersama, dan dia akhirnya menjadi pemimpin yang mengubah dunia".[32]
 • Stephen Lang sebagai Kolonel Miles Quaritch. Quaritch merupakan ketua keselamatan operasi perlombongan RDA. Sangat taat terhadap kod tenteranya, beliau mempunyai sifat mengabaikan penduduk Pandora dan menjadi antagonis utama filem ini. Lang tidak berjaya dalam ujibakat Cameron Aliens (1986), tetapi pengarah tersebut mengingati Lang dan mencari dia Avatar.[33] Michael Biehn, yang belakon didalam Aliens, membaca skrip tersebut dan menonton beberapa sedutan 3D bersama Cameron,[34] tetapi akhirnya tidak deberikan watak tersebut.
 • Sigourney Weaver sebagai Dr. Grace Augustine. Augustine adalah seroang exobiologist dan ketua Program Avatar. Beliau pembimbing Sully dan juga seorang penyokong hubungan damai dengan kaum Na'vi, dengan mendirikan sebuah sekolah untuk mengajar mereka Bahasa Inggeris.[35][36]
 • Michelle Rodriguez sebagai Trudy Chacón. Chacón merupakan seorang juruterbang combat ditugaskan untuk memebantu Program Avatar dan juga menunjukkan perasaan simpati terhadap kaum Na'vi. Cameron mahu bekerja dengan Rodriguez selepas menontonnya dalam filem Girlfight.[33]
 • Giovanni Ribisi sebagai Parker Selfridge. Selfridge merupakan penyelia korporat operasi perlombongan RDA dan salah seorang daripada antagonis filem. [37] Walaupuan menjadi manusia yang bertanggungjawab terhadap projek perlombongan tersebut, dia hanya enggan meluluskan terhadap kaum Na'vi setelah dipujuk Quaritch bahawa serangan itu adalah perlu, dan serangan itu berperikemanusiaan. Apabila serangan itu dipancarkan ke pangkalan, Selfridge kelihatan tidak selesa melihat keganasan tersebut.
 • Joel David Moore sebagai Norm Spellman. Spellman adalah seorang anthropologist[38] yang mengaji kehidupan tumbuhan dan alam didalam Program Avatar. Beliau tiba di Pandora pada masa yang sama dengan Sully dan mengendalikan sebuah badan avatar. Walaupun dia diharapkan memimpin hubungan diplomatik dengan kaum Na'vi, ternyata bahawa Jake mempunyai keperibadian lebih untuk memenangi menghormatan penduduk
 • Dileep Rao sebagai Dr. Max Patel, seorang ahli saintis yang bekerja dalam Program Avatar.[39]

Na'vi[sunting | sunting sumber]

 • Zoe Saldana sebagai Neytiri. Neytiri adalah protagonis wanita Na'vi, anak raja perempuan Omaticaya, kaum Na'vi puak utama cerita ini, yang tertarik kepada Jake oleh keberaniannya. [40] Watak tersebut, seperti semua Na'vi, dicipta melaluiperformance capture, dan aspek visual sepenuhnya dihasilkan komputer.[41] Saldana juga telah menandatangi kontrak untuk kemungkinan sekuel.[42]
 • C. C. H. Pounder sebagai Mo'at. Mo'at merupakan ketau spiritual puak Omaticaya, ibu Neytiri, dan permaisuri kepada ketua puak, Eytucan.[43]
 • Laz Alonso sebagai Tsu'tey. Tsu'tey adalah pewaris takhta puak, dan pada permulaan cerita filem, dia bertunang kepada Neytiri.
 • Wes Studi sebagai Eytucan. Eytucan ialah ketua kaum Omaticaya, bapa Neytiri dan teman Mo'at.

Produksi[sunting | sunting sumber]

Asal-usul[sunting | sunting sumber]

Pada 1994, pengarah James Cameron menulis olahan 80 muka surat untuk Avatar.[6] Pada bulan Ogos 1996, beliau mengumumkan bahawa selepas menyiapkan Titanic, beliau akan menggambar Avatar, yang akan menggunakan pelakon sintetik, atau dijana oleh komputer.[7] Projek ini akan melibatkan kos $100 juta dan melibatkan sekurang-kurangnya enam pelakon dalam peranan utama "yang muncul untuk menjadi sebenar tetapi tidak wujud dalam dunia fizikal".[44] Studio kesan visual Digital Domain, yang Cameron mempunyai perkongsian, menyertai projek itu, yang sepatutnya memulakan produksi pada musim panas tahun 1997 untuk dikeluarkan pada tahun 1999.[8] Walau bagaimanapun, Cameron merasa bahawa teknologi belum menangkap dengan cerita dan visi yang beliau hendak beritahu. Beliau membuat keputusan untuk menumpukan perhatian kepada membuat dokumentari dan memperhalusi teknologi untuk beberapa tahun akan datang. Ia diturunkan dalam sesuatu cerita Bloomberg BusinessWeek bahawa 20th Century Fox telah memberi $10 million kepada Cameron untuk menggambarkan klip bukti konsep untuk Avatar, yang dia menunjukkan kepada eksekutif Fox pada bulan Oktober 2005.[45]

Pada bulan Februari 2006, Cameron mendedah bahawa filem Projek 880 adalah "versi "retooled" Avatar", sebuah filem yang telah beliau cuba buat beberapa tahun dahulu,[46] menyebut kemajuan teknologi dalam penciptaan watak-watak janaan komputer Gollum, King Kong, dan Davy Jones.[6] Cameron telah memilih Avatar ke atas projeknya Battle Angel selepas selesai ujian kamera lima hari pada tahun lepas.[47]

Pembangunan[sunting | sunting sumber]

Dari Januari ke April 2006, Cameron worked on the script dan developed a culture for the film's aliens, the Na'vi. Bahasa mereka dicipta Dr. Paul Frommer, seorang pakar bahasa USC.[6] The Na'vi language has a vocabulary of about 1000 words, with some 30 added by Cameron. The tongue's phonemes termasuk konsonan ejektif (such as the "kx" in "skxawng") that are found in the Amharic language of Ethiopia, and the initial "ng" that Cameron may have taken from New Zealand Māori.[10] Actress Sigourney Weaver and the film's set designers met with Jodie S. Holt, professor of plant physiology at University of California, Riverside, to learn about the methods used by botanists to study and sample plants, and to discuss ways to explain the communication between Pandora's organisms depicted in the film.[48]

Dari tahun 2005 hingga 2007, Cameron bekerja dengan beberapa pereka, termasuk ilustrator fantasi terkenal Wayne Barlowe dan artis konsep terkenal Jordu Schell, untuk membentuk reka bentuk Na'vi dengan lukisan dan ukiran fizikal apabila Cameron berpendapat bahawa pentafsiran berus 3-D tidak menangkap visi beliau,[49] sering bekerja bersama di dapur rumah di Malibu Cameron.[50] Pada bulan Julai 2006, Cameron mengumumkan bahawa dia akan memulakan penggambaran Avatar for a mid 2008 release and planned to begin principal photography with an established cast by February 2007.[51] The following Ogos, the visual effects studio Weta Digital signed on to help Cameron produce Avatar.[52] Stan Winston, who had collaborated with Cameron in the past, joined Avatar to help with the film's designs.[53] Production design for the film took several years. The film had two different production designers, and two separate art departments, one of which focused on the flora and fauna of Pandora, and another that created human machines and human factors.[54] In September 2006, Cameron was announced to be using his own Reality Camera System to film in 3-D. The system would use two high-definition cameras in a single camera body to create depth perception.[55]

Fox was wavering because of its painful experience with cost overruns and delays on Cameron's previous picture, Titanic, even though Cameron rewrote Avatar's script to combine several characters together and offered to cut his fee in case the film flopped.[45] Cameron installed a traffic light with the amber signal lit outside of co-producer Jon Landau's office to represent the film's uncertain future.[45] In mid-2006, Fox told Cameron "in no uncertain terms that they were passing on this film," so he began shopping it around to other studios, and showed his proof-of-concept to Dick Cook (then chairman of The Walt Disney Company).[45] However, when Disney attempted to take over, Fox exercised its right of first refusal.[45] In October 2006, Fox finally agreed to commit to making Avatar after Ingenious Media agreed to back the film, which reduced Fox's financial exposure to less than half of the film's official $237 million budget.[45] After Fox accepted Avatar, one skeptical Fox executive shook his head and told Cameron and Landau, "I don't know if we're crazier for letting you do this, or if your crazier for thinking you can do this..."[56]

In December 2006, Cameron described Avatar as "a futuristic tale set on a planet 200 years hence ... an old-fashioned jungle adventure with an environmental conscience [that] aspires to a mythic level of storytelling".[57] The January 2007 press release described the film as "an emotional journey of redemption and revolution" and said the story is of "a wounded former Marine, thrust unwillingly into an effort to settle and exploit an exotic planet rich in biodiversity, who eventually crosses over to lead the indigenous race in a battle for survival". The story would be of an entire world complete with an ecosystem of phantasmagorical plants and creatures, and a native people with a rich culture and language.[42]

Estimates put the cost of the film at about $280–310 million to produce and an estimated $150 million for marketing, noting that about $30 million in tax credits will lessen the financial impact on the studio and its financiers.[11][12][13] A studio spokesperson, said that the budget "is $237 million, with $150 million for promotion, end of story".[2]

Tema dan inspirasi[sunting | sunting sumber]

Pemasaran[sunting | sunting sumber]

Promosi[sunting | sunting sumber]

A man in a blue jacket, with a gray shirt underneath, in front of a microphone. The eye logo for the San Diego Comic-Con is seen in the background.
Cameron at the 2009 San Diego Comic-Con promoting the film.

Gambar filem pertama dikeluarkan pada 14 Ogos 2009,[58] dan majalah Empire mengeluarkan imej eksklusif daripada filem ini dalam isu Oktobernya.[59] Cameron, producer Jon Landau, Zoe Saldana, Stephen Lang, and Sigourney Weaver appeared at a panel, moderated by Tom Rothman, at the 2009 San Diego Comic-Con on July 23. Twenty-five minutes of footage was screened[60] in Dolby 3D.[61] Weaver and Cameron appeared at additional panels to promote the film, speaking on the 23rd[62] and 24th[63] respectively. James Cameron announced at the Comic-Con Avatar Panel that Ogos 21 will be 'Avatar Day'. On this day the trailer for the film was released in all theatrical formats. The official game trailer and toy line of the film were also unveiled on this day.[64]

Buku[sunting | sunting sumber]

Avatar: A Confidential Report on the Biological and Social History of Pandora (Avatar: Laporan Rahsia tentang Sejarah Biologi dan Sosial Pandora), sebuah buku 224 muka surat dalam bentuk panduan lapangan terhadap persekitaran cereka planet Pandora, dikeluarkan Harper Entertainment pada 24 November 2009.[65]

Permainan video[sunting | sunting sumber]

Cameron memilih Ubisoft Montreal untuk mencipta permainan Avatar untuk filem ini pada tahun 2007. Pembikin filem dan pembangun permainan bekerjasama dengan banyaknya, lalu Cameron memutuskan untuk memasukkan sebahagian reka bentuk permainan dan haiwan Ubisoft ke dalam filem.[66] James Cameron's Avatar: The Game dikeluarkan pada 1 Disember 2009,[67] untuk kebanyakkan konsol permainan video (PS3, Xbox 360, Wii, Nintendo DS, iPhone), Microsoft Windows dan 8 Disember untuk PSP.

Siaran[sunting | sunting sumber]

Tayangan perdana[sunting | sunting sumber]

Avatar pertama kali ditayangkan di London pada 10 Disember 2009, dan dikeluarkan di pawagam seluruh dunia mulai 16–18 Disember.[68] The film was originally set for release on May 22, 2009, during filming,[69] but was pushed back to allow more post-production time (the last shots were delivered in November[70]), and to give more time for theatres worldwide to install 3-D projectors.[71] Cameron stated that the film's aspect ratio would be 1.78:1 for 3-D screenings and that a 2.39:1 image would be extracted for 2-D screenings.[72] However, a 3-D 2.39:1 extract was approved for use with constant-image-height screens (i.e. screens which increase in size to display 2.39:1 films).[73] During a 3-D preview showing in Germany on December 16, the movie's DRM ‘protection’ system failed, and some copies delivered could not be watched at all the theaters. The problems were fixed in time for the public premiere, however.[74] Avatar was released in a total of 3,457 theatres in the US, of which 2,032 theatres ran it in 3-D. In total 90% of all advance ticket sales for Avatar were for 3-D screenings.[75]

Anugerah dan kepujian[sunting | sunting sumber]

Avatar dipilih untuk sembilan Anugerah Akademi, termasuk Filem Terbaik dan Pengarah Terbaik.[22] Filem memenangi anugerah untuk Arahan Seni Terbaik, Sinematografi Terbaik, dan Kesan Visual Terbaik. New York Film Critics Online memuji filem tersebut dengan anugerah Filem Terbaiknya.[76] Filem juga dipilih untuk sembilan Anugerah Pilihan Kritik Broadcast Film Critics Association, menang dalam Filem Aksi Terbaik dan pelbagai kategori teknikal.[77] Ia memenangi anugerah Pengkritik Filem St. Louis: Kesan Visual Terbaik dan Filem Paling Original, Inovatif atau Kreatif.[78] Avatar juga mendapat empat pilihan untuk 67th Golden Globe Awards, memenangi Filem Terbaik – Drama dan Pengarah Terbaik.[79] The film also received eight nominations from the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), termasuk Filem Terbaik dan Pengarah Terbaik, tetapi hanya memenangi anugerah Rekaan Produksi dan Kesan Visual Istimewa.[80] Filem juga telah menerima pelbagai anugerah, pilihan untuk anugerah dan kepujian lain.

Media rumah[sunting | sunting sumber]

Blu-ray 3D[sunting | sunting sumber]

Cameron pada mulanya menyatakan bahawa Avatar akan dikeluarkan dalam format 3-D sekitar November 2010, tetapi studio mengeluarkan pembetulan: "3-D masih dalam peringkat conceptual dan Avatar tidak akan dikeluarkan dalam format 3D Blu-ray dalam November." ("3-D is in the conceptual stage and Avatar will not be out on 3D Blu-ray in November.")[81] Pada Mei 2010, Fox menyatakan bahawa versi 3-D akan dikeluarkan pada tahun 2011.[82] Diketahui kemudian bahawa Fox telah memberi lesen eksklusif kepada Panasonic untuk menjual versi 3-D Blu-ray pada 1 Disember, 2010 dengan syarat pembelian sebuah 3DTV Panasonic dan pemain cakera Blu-ray 3D. Tempoh keeksklusifan Panasonic tidak diketahui dan dikatakan "tersangat panjang" ("unusually long").[83]

Sekuel[sunting | sunting sumber]

Pada 2006, Cameron menyatakan jika Avatar berjaya, beliau berharap menghasilkan dua sekuel kepada filem.[84] Pada 2010, beliau berkata kecemerlangan filem widespread success confirmed that he will.[21] Prospek sekual adalah sesuatu yang dirancang daripada mulanya, sehingga memasukkan babak ke dalam filem untuk for future story followups.[84][85] Cameron said he wants to make the sequel "cheaper and faster" and that the story will be a continuation of the characters introduced in Avatar.[81] When being interviewed by AP on the red carpet of the 82nd Academy Awards, Cameron stated "if I were to start Avatar 2 tomorrow, it would still be three years away."[86] In an August 2010 interview, Cameron stated that his plans are to shoot both sequels in the planned trilogy back-to-back and that he was waiting for deals to be made. He also mentioned, "what I'm working on primarily is the novel" and "presumably, once the novel is nailed down, work will begin in earnest on getting the sequel going."[87] Dalam wawancara Perth's Sunday Times pada 12 September, 2010, Cameron menunjukkan keinginnanya mengfilem gambar untuk sekuel di tempat dalam Mariana Trench. Bagi tujuan ini he has commissioned a deepwater submersible.[88] Pada Oktober 2010, Cameron menandatangani agreement dengan Fox secara rasmi untuk mengarah dua sekuel kepada Avatar, yang dijadualkan penayangannya pada Disember 2020 dan Disember 2021. Kedua-dua sekuel akan diterbitkan oleh syarikat sendiri Cameron iaitu Lightstorm Entertainment sekutu dengan 20th Century Fox.[89]

Though plots for future sequels have not been laid out yet, Cameron stated that they are going to widen the universe sambil menjelajahi bulan lain Polyphemus.[81] Sekuel pertama akan menumpukan perhatian terhadap lautan Pandora tetapi juga akan menunjukkan lebih hutan hujan dari filem asal.[90] Ia akan terus mengikuti watak Jake dan Neytiri.[91] Cameron implied bahawa manusia akan pulang sebagai antagonis cerita. "I expect that those nasty humans didn't go away forever," kata beliau.[92] Sam Worthington dan Zoe Saldana have signed on to reprise their roles in future sequels, dan Stephen Lang, yang memainkan Kolonel Miles Quaritch, percaya wataknya akan muncul kembali: "Kamu fikir dua anak panah dalam dadaku akan menghentikan kepulangan aku?" ("You think those two arrows in my chest are going to stop me from coming back?") kata Lang kepada Entertainment Weekly, "Tiada apa yang berakhir selagi mereka masih mempunyai DNAku". ("Nothing's over so long as they've got my DNA.")[85] Pada Februari 2010, Sigourney Weaver, yang memainkan Dr. Grace Augustine, mengumumkan kebarangkalian kepulangan beliau untuk sekual dalam wawancara untuk Le Grand Journal TV Show di Paris.[93]

Semasa CinemaCon 2011 di Las Vegas, James Cameron menyatakan keinginannya mengfilemkan kedua-dua sekuel Avatar dengan kadar gambar yang lebih tinggi daripada piawaian industri iaitu 24 gambar sesaat, in order to add a heightened sense of reality.[94]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "BBFC rating and classification details for Avatar". December 7, 2009. Dicapai pada Ogos 26, 2010. Feature Film. Classified 07 December, 2009. Run Time 161m 35s
 2. ^ a b c Patten, D. (December 3, 2009). "'Avatar's' True Cost – and Consequences". The Wrap. Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-12-16. Dicapai pada December 12, 2009.
 3. ^ James Wigney (Ogos 15, 2010). "Avatar director slams bandwagon jumpers". Herald Sun. Dicapai pada Ogos 16, 2010.
 4. ^ a b Horwitz, Jane (December 24, 2009). "Family Filmgoer". The Boston Globe. The New York Times Company. Dicapai pada January 9, 2010. Cite has empty unknown parameter: |coauthors= (bantuan)
 5. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Time tidak disediakan
 6. ^ a b c d Jeff Jensen (10 Januari 2007). "Great Expectations". Entertainment Weekly. Time Warner. Dicapai pada 28 Januari 2007.
 7. ^ a b Judy Hevrdejs (9 Ogos 1996). "Channel 2 has Monday morning team in place". Chicago Tribune. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan); |access-date= requires |url= (bantuan)
 8. ^ a b "Synthetic actors to star in Avatar". St. Petersburg Times. Times Publishing Company. 12 Ogos 1996. |access-date= requires |url= (bantuan)
 9. ^ "Crafting an Alien Language, Hollywood-Style: Professor's Work to Hit the Big Screen in Upcoming Blockbuster Avatar". USC Marshall. University of Southern California Marshall School of Business. Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-11-26. Dicapai pada 2010-01-17.
 10. ^ a b "Avatar Language". Nine to Noon. December 15, 2009.
 11. ^ a b Barnes, Brooks (20 Disember 2009). "'Avatar' Is No. 1 but Without a Record". The New York Times. The New York Times Company. Dicapai pada December 20, 2009.
 12. ^ a b Fritz, Ben (20 Disember 2009). "Could 'Avatar' hit $1 billion?". Los Angeles Times. Tribune Company. Dicapai pada 20 Disember 2009.
 13. ^ a b Keegan, R. (December 3, 2009). "How Much Did Avatar Really Cost?". Vanity Fair. Dicapai pada December 23, 2009.
 14. ^ "James Cameron's 'Avatar' Film to Feature Vocals From Singer Lisbeth Scott". Newsblaze.com. Dicapai pada 6 Disember 2009.
 15. ^ D'Alessandro, Anthony (2009-12-19). work=%5b%5bVariety (magazine)|Variety%5d%5d "'Avatar' takes $27 million in its first day" Check |url= value (bantuan). RBI, a division of Reed Elsevier Inc. Dicapai pada 2010-01-11. Cite has empty unknown parameter: |coauthors= (bantuan); Missing pipe in: |url= (bantuan)
 16. ^ Douglas, Edward (21 Disember 2009). "Avatar Soars Despite Heavy Snowstorms". ComingSoon.net. CraveOnline. Dicapai pada 21 Disember 2009.
 17. ^ Reporting by Dean Goodman; editing by Anthony Boadle (20 Disember 2009). ""Avatar" leads box office, despite blizzard". Reuters. Thomson Reuters. Dicapai pada 20 Disember 2009.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 18. ^ "All Time Box Office Adjusted for Ticket Price Inflation". Boxofficemojo.com. Dicapai pada 2009-07-28.
 19. ^ "All time worldwide box office grosses". Box Office Mojo. Dicapai pada 8 Januari 2010. Italic or bold markup not allowed in: |publisher= (bantuan)
 20. ^ Segers, Frank (2010-01-25). ""'Avatar' breaks 'Titanic' worldwide record". The Hollywood Reporter. Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-01-28. Dicapai pada 2010-01-25. Italic or bold markup not allowed in: |publisher= (bantuan)
 21. ^ a b Rosenberg, Adam (8 Januari 2010). "'Avatar' Sequel Confirmed By James Cameron... And Here's What We'd Like To See". MTV. Dicapai pada January 11, 2010. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "sequel" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
 22. ^ a b "List of Academy Award nominations". CNN. February 2, 2010. Dicapai pada February 2, 2010.
 23. ^ Walaupun tidak disebut di dalam filem, Polyphemus dibincangkan secara banyak di dalam buku James Cameron's Avatar: An Activist Survival Guide by Maria Wilhelm & Dirk Mathison. ISBN 978-0-06-189675-0. See Polyphemus in Wikia.
 24. ^ Cameron, James. "Avatar" (PDF). Avatar Screenings. Fox and its Related Entities. m/s. 8 and 15. Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-02-09. Dicapai pada February 9, 2010.CS1 maint: bot: original URL status unknown (link)
 25. ^ Rottenberg, Josh. "James Cameron Talks Avatar: Brave Blue World," Entertainment Weekly #1081 (December 18, 2009): 48.
 26. ^ The motives for the creation of the Avatar Program are partly implied in the film, but they are discussed in the relevant Pandorapedia article Diarkibkan 2009-12-17 di Wayback Machine
 27. ^ Cameron, James. "Avatar" (PDF). Avatar Screenings. Fox and its Related Entities. m/s. 25. Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-02-09. Dicapai pada February 9, 2010.CS1 maint: bot: original URL status unknown (link)
 28. ^ Conan O'Brien (December 18, 2009). "The Tonight Show with Conan O'Brien". Musim 1. Episod 128. NBC. I was cheap Cite has empty unknown parameters: |episodelink=, |seriesno=, dan |serieslink= (bantuan); Missing or empty |series= (bantuan)
 29. ^ Kevin Williamson. "Paraplegic role helps Worthington find his feet". lfpress.com. Dicapai pada January 1, 2010.
 30. ^ Jeff Jensen (January 10, 2007). "Great Expectations (page 2)". Entertainment Weekly. Dicapai pada January 17, 2010.
 31. ^ "This week's cover: James Cameron reveals plans for an 'Avatar' sequel". Entertainment Weekly. January 14, 2010. Dicapai pada January 24, 2010.
 32. ^ John Horn. "Faces to watch 2009: film, TV, music and Web". Los Angeles Times. Dicapai pada December 28, 2008.
 33. ^ a b Anne Thompson (Ogos 2, 2007). "Lang, Rodriguez armed for 'Avatar'". Variety. Dicapai pada Ogos 3, 2007.
 34. ^ Barnes, Jessica (March 26, 2007). "Michael Biehn Talks 'Avatar' – Cameron Not Using Cameras?". Cinematical.
 35. ^ Clint Morris (Ogos 2, 2007). "Sigouney Weaver talks Avatar". Moviehole.net. Diarkibkan daripada yang asal pada 2007-09-29. Dicapai pada Ogos 2, 2007.
 36. ^ Ryan Stewart (February 21, 2008). "Exclusive: Sigourney Weaver Looks to the Future". Premiere. Dicapai pada February 21, 2008.[pautan mati kekal]
 37. ^ Leslie Simmons (September 21, 2007). "'Avatar' has new player with Ribisi". The Hollywood Reporter. Diarkibkan daripada yang asal pada 2007-10-03. Dicapai pada September 21, 2007.
 38. ^ "James Cameron's Avatar RDA Norm Spellman Action Figure". Amazon.com. Dicapai pada February 16, 2010.
 39. ^ Lewis Bazley (May 25, 2009). "Drag Me to Hell Review". inthenews.co.uk. Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-06-11. Dicapai pada June 2, 2009.
 40. ^ Detailed Summary of Avatar Scriptment: https://web.archive.org/web/20070729133234/http://jamescameron.blogspot.com/2007/02/avatar-scriptment-summary-review-and.html
 41. ^ Thompson, Anne (January 9, 2007). ""Titanic" director sets sci-fi epic for '09". Reuters. Dicapai pada December 26, 2009.
 42. ^ a b 20th Century Fox (January 9, 2007). "Cameron's Avatar Starts Filming in April". ComingSoon.net. Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-08-22. Dicapai pada October 10, 2009.
 43. ^ IGN Staff (April 30, 2007). "Pounder Talks Avatar". Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-12-30. Dicapai pada December 25, 2009.
 44. ^ Randy McMullen (9 Ogos 1996). "People". Contra Costa Times. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan); |access-date= requires |url= (bantuan)
 45. ^ a b c d e f Grover, R (January 21, 2010). "King of the World (Again)". BusinessWeek. Bloomberg. m/s. 1–4. Dicapai pada January 26, 2010. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan)
 46. ^ Harry Knowles (February 28, 2006). "Harry talks to James Cameron, Cracks PROJECT 880, the BATTLE ANGEL trilogy & Cameron's live shoot on Mars!!!". Ain't It Cool News. Dicapai pada October 18, 2006.
 47. ^ John Horn (January 8, 2007). "Director Cameron to shoot again". Los Angeles Times.
 48. ^ Kozlowski, Lori (January 2, 2010). "'Avatar' team brought in UC Riverside professor to dig in the dirt of Pandora". Los Angeles Times. Dicapai pada January 3, 2010.
 49. ^ "Avatar Concept Designer Reveals the Secrets of the Na'vi". io9. Dicapai pada April 20, 2010.
 50. ^ Kendricks, Neil (March 7, 2010). "Cameron, the Science Geek Who Became a Movie Titan for the Ages". Union-Tribune. Dicapai pada April 20, 2010.
 51. ^ Crabtree, Sheigh (July 7, 2006). "Cameron comes back with CG extravaganza". The Hollywood Reporter. Diarkibkan daripada yang asal pada 2006-08-14. Dicapai pada October 18, 2006.
 52. ^ Smith, Lynn (Ogos 4, 2006). "Special-Effects Giant Signs on for 'Avatar'". Los Angeles Times. |access-date= requires |url= (bantuan)
 53. ^ Duncan, Jody (2006). The Winston Effect. Titan Books. ISBN 1845761502. Unknown parameter |month= ignored (bantuan); Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan); |access-date= requires |url= (bantuan)
 54. ^ "Avatar Started As A Four-Month, Late-Night Jam Session At James Cameron's House". December 10, 2009.
 55. ^ Waters, Jen (September 28, 2006). "Technology adds more in-depth feeling to the movie experience". The Washington Times. Dicapai pada December 22, 2006.
 56. ^ Duncan, Jody (2010). The Making of Avatar. United States: Abrams Books. m/s. 52. ISBN 0-8109-9706-1. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan)
 57. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan king tidak disediakan
 58. ^ Raup, Jordan (14 Ogos 2009). "First Official Photo For James Cameron's 'Avatar'". Filmstage.com. Dicapai pada 19 September 2009.
 59. ^ "New Empire Avatar Cover!". Empireonline.com. Dicapai pada 6 Disember 2009.
 60. ^ Rettig, Kristina (July 23, 2009). "James Cameron Previews 'Avatar'". Variety. Dicapai pada July 26, 2009.
 61. ^ "Dolby 3D is the Official 3D Provider for Comic-Con International 2009". BusinessWire. July 23, 2009. Dicapai pada July 26, 2009.
 62. ^ "Programming for Thursday, July 23" (php). San Diego Comic-Con International. Dicapai pada January 26, 2010.
 63. ^ "Programming for Friday, July 24" (php). San Diego Comic-Con International. Dicapai pada January 26, 2010.
 64. ^ "Official 'Avatar Day' Press Release". SciFiScoop.com. July 23, 2009. Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-01-25. Dicapai pada July 23, 2009.
 65. ^ Avatar: A Confidential Report on the Biological and Social History of Pandora. ISBN 978-0-06-189675-0
 66. ^ Woerner, Meredith (2 Jun 2009). "James Cameron's Na'vi Banshees Take Flight In The Avatar Video Game". io9. Dicapai pada 2 Jun 2009.
 67. ^ "'Avatar' in four different formats". The Independent. London. 12 Disember 2009. Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-12-15. Dicapai pada 13 Disember 2009.
 68. ^ "Avatar International Release Dates". foxinternational.com. Dicapai pada 31 Oktober 2009.
 69. ^ Dave McNary (July 13, 2007). "Hollywood films' dating game". Variety. Dicapai pada July 17, 2007.
 70. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan news.cnet.com tidak disediakan
 71. ^ Pamela McClintock, Michael Fleming (December 11, 2007). "Fox shifts 'Avatar,' 'Museum'". Variety. Dicapai pada December 12, 2007.
 72. ^ "James Cameron Q & A Podcast from Aliens / The Abyss Event!". MarketSaw. May 30, 2009. Dicapai pada June 2, 2009.
 73. ^ http://www.imdb.com/title/tt0499549/technical
 74. ^ "DRM-Chaos verhindert 3D-Vorpremieren von Avatar". www.heise.de. Dicapai pada January 28,. Check date values in: |accessdate= (bantuan)CS1 maint: extra punctuation (link)
 75. ^ Gwin, Scott (December 18, 2009). "Cinema Blend: Over 350 Avatar Screenings Already Sold Out".
 76. ^ Davis, Don (December 14, 2009). "N.Y. Online Critics like 'Basterds'". Variety. Dicapai pada December 15, 2009.
 77. ^ Child, Ben (December 15, 2009). "Tarantino's Inglourious Basterds dominates Critics' Choice awards". guardian.co.uk. Dicapai pada December 15, 2009.
 78. ^ Robinson, Anna (December 21, 2009). "St. Louis Film Critics Awards 2009". Alt Film Guide. Retrieved December 22, 2009.
 79. ^ "Golden Globe 2010 Winners". Moviefone. January 17, 2010. Dicapai pada January 17, 2010.
 80. ^ "2010 BAFTA Awards", chiff.com. Retrieved February 22, 2010.
 81. ^ a b c "Update: Cameron Talks Avatar Blu-ray/DVD Releases and Sequel". Comingsoon.net. February 19, 2010. Dicapai pada May 25, 2010.
 82. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan threedisc tidak disediakan
 83. ^ Calonge, Juan (September 1, 2010). "Report: Avatar 3D Blu-ray Exclusive for Panasonic in December; Sony Gets Alice". Blu-ray.com. Dicapai pada September 1, 2010.
 84. ^ a b Carroll, Larry (June 29, 2006). "'Titanic' Mastermind James Cameron's King-Size Comeback: Two Sci-Fi Trilogies". MTV. Dicapai pada October 18, 2006.
 85. ^ a b "James Cameron Planning 'Avatar' Trilogy". Yahoo.com. January 14, 2010. Dicapai pada January 17, 2010.
 86. ^ Timothy Sykes (March 7, 2010). "James Cameron Live On Red Carpet Says Avatar Sequel "3 Years Away If I Start Tomorrow" So I Shorted The Stock". Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-01-16. Dicapai pada March 10, 2010.
 87. ^ Adam Rosenberg (August 7, 2010). "EXCLUSIVE: 'Avatar' Sequels Could Shoot Back-To-Back, Story Hints In Upcoming Novel". MTV. Dicapai pada August 7, 2010.
 88. ^ Harlow, John (2010-09-12). "James Cameron commissions deep sea sub to film footage for Avatar sequel". The Australian. News Limited. Dicapai pada 2010-09-18.
 89. ^ Pamela McClintock (October 27, 2010). "James Cameron sets 'Avatar' 2 & 3 as next films". Variety. Dicapai pada October 27, 2010.
 90. ^ Day, Patrick Kevin (April 20, 2010). "James Cameron: The 'Avatar' sequel will dive into the oceans of Pandora". Los Angeles Times. Dicapai pada April 22, 2010. Archived version April 22, 2010
 91. ^ Eric Ditzian (December 21, 2009). "James Cameron Talks 'Avatar' Sequel Plans". MTV. Dicapai pada January 2, 2010.
 92. ^ Eric Ditzian (February 18, 2010). "James Cameron Says 'Everyone's Highly Motivated' For 'Avatar' Sequel". MTV. Dicapai pada February 21, 2010.
 93. ^ Peter Sciretta (February 26, 2010). "Sigourney Weaver Returning for Avatar 2?". /Film. Dicapai pada March 2, 2010.
 94. ^ Carolyn Giardina (March 30, 2011). "James Cameron 'Fully Intends' to Make 'Avatar 2 and 3' at Higher Frame Rates". The Hollywood Reporter. Dicapai pada April 4, 2010.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]