Syarikat Walt Disney

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari The Walt Disney Company)
Jump to navigation Jump to search
"Disney" dilencongkan di sini. Bagi pengasasnya, sila lihat Walt Disney.
The Walt Disney Company
Nama dahulu
  • Disney Brothers Cartoon Studio (1923–1926)
  • The Walt Disney Studio (1926–1929)
  • Walt Disney Productions (1929–1986)
Awam
Didagangkan sebagai
Industri
PendahuluLaugh-O-Gram Studio
Ditubuhkan16 Oktober 1923; 96 tahun yang lalu (1923-10-16)
Pengasas
Ibu pejabat500 South Buena Vista Street, Burbank, California, Amerika Syarikat
Tempat dibekalkan
Seluruh dunia
Perancang utama
KeluaranTelevisyen kabel, penerbitan, filem, muzik, permainan video, taman hiburan, penyiaran, radio, portal web
PerkhidmatanPerlesenan
Hasil AS$59.434 bilion (2018)[1]
AS$15.706 bilion (2018)[1]
AS$12.598 bilion (2018)[1]
Jumlah aset AS$98.598 bilion (2018)[1]
Jumlah ekuiti AS$52.832 bilion (2018)[1]
Bilangan pekerja
201,000 (30 September 2018)[2]
Pembahagian
Anak syarikatMarvel Entertainment
Laman sesawangthewaltdisneycompany.com

Syarikat Walt Disney (Bahasa Inggeris: The Walt Disney Company, NYSE: DIS) ialah korporasi media dan hiburan ketiga terbesar di dunia, mengekori Time Warner di tempat kedua dan News Corporation di tempat teratas. Syarikat yang diasaskan pada 16 Oktober 1923 oleh adik-beradik Walt dan Roy Disney sebagai studio animasi kecil ini, telah menjadi salah sebuah studio Hollywood yang terbesar, serta pemilik sebelas buah taman tema dan sebilangan rangkaian televisyen, termasuk American Broadcasting Company (ABC).

Ibu perjabat korporat dan prasarana penerbitan utama Disney terletak di Walt Disney Studios (Burbank), California.

Syarikat ini ialah satu komponen Dow Jones Industrial Average dan hasil pendapatannya sebanyak $34.3 billion pada tahun 2006.

Pegangan[sunting | sunting sumber]

Studio hiburan[sunting | sunting sumber]

Sehingga tahun 1955, satu-satunya perniagaan Disney ialah penerbitan wayang gambar. Disney Studio Entertainment, sering dikenali sebagai Walt Disney Studios, merangkumi studio-studio perfileman dan animasi, label rakaman dan pementasan teater gaya Broadway milik Disney.

Sejak tahun 2002, Disney Studio diketuai pengerusinya Dick Cook.

Rangkaian media[sunting | sunting sumber]

Unit Rangkaian Medianya berpusatkan rangkaian televisyen American Broadcasting Company (ABC) yang dibeli syarikat ini melalui penggabungan dengan Capital Cities/ABC pada tahun 1996. Harta-harta milikan termasuk:

Disney juga memiliki sekumpulan rangkaian kabel termasuk:

Disney juga memegang kepentingan besar dalam Lifetime (50%), A&E (37.5%), E! (40%, baru-baru ini dijual kepada Comcast), dan Jetix Europe N.V. (74%). Disney juga memiliki 25% syarikat GMTV yang mengendali Breakfast Programmes di ITV, di UK dan 50% Super RTL di Jerman.

Melalui ABC, Disney juga memiliki 10 stesen televisyen tempatan, 2 stesen radio tempatan, dan ESPN Radio, dan Radio Disney. Walaupun rangkaian ABC Radio telah dijual bersama harta-harta lain ke Citadel Broadcasting, (yang mengedar buletin berita oleh ABC News), pemegang saham Disney kini memiliki 57% Citadel. Disney-ABC Domestic Television yang juga sebahagian unit Rangkaian Media, menerbitkan rancangan televisyen sindiket seperti Who Wants to Be a Millionaire, Live with Regis and Kelly, dan At the Movies with Ebert & Roeper.

Disney juga mengendali syarikat penerbitan buku sendiri, iaitu Hyperion, serta Walt Disney Internet Group (WDIG) melalui Media Networks. Baru-baru ini Hyperion telah menerbitkan buku-buku oleh pelawak Steve Martin dan pengarang masyhur Mitch Albom. WDIG merangkumi portal web Go.com, enjin gelintar Infoseek yang dibeli WDIG ini pada tahun 1998, dan laman-laman web peneraju seperti Disney.com, ESPN.com, ABCNews.com dan Movies.com. Pada Mac 2007, adalah dilaporkan bahawa Disney hendak melancarkan laman Web baru, iaitu Disney Family http://newsmax.com/archives/articles/2007/3/13/75712.shtml, iaitu laman setempat untuk ibu bapa. [3]

Pada 31 Ogos 2009, syarikat ini mengumumkan kesepakatan untuk mengakuisisi Marvel Entertainment sebesar $ 4 bilion, dengan Marvel pemegang saham untuk menerima $ 30 dan tentang saham Disney sebanyak 0,745 untuk setiap saham Marvel mereka sendiri.[4] Pengundian untuk transaksi dijadualkan berlaku pada tarikh 31 Disember 2009.[5] Pengundian berlaku pada tarikh 31 Disember 2009 dan merger diluluskan.[6] Pengambilalihan Marvel diselesaikan jam selepas pengundian pemegang saham pada tarikh 31 Disember 2009.[7]

Pustaka filem dan televisyen[sunting | sunting sumber]

Syarikat Walt Disney memiliki sebuah pustaka filem dan televisyen yang kecil tetapi banyak simpanannya. Selain filem dan rancangan televisyen terbitan label Walt Disney, Touchstone, Hollywood dan Miramax; Disney turut memiliki pustaka filem Dimension pra-2005. Setelah membeli ABC/Capital Cities, syarikat ini meraih hak terhadap kebanyakan pustaka filem dan televisyen ABC/Capital Cities (termasuk kebanyakan filem Selznick International Pictures dan Selmur Productions) dan sebilangan banyak rancangan ABC pra-Disney. Apabila membeli Muppets ciptaan Jim Henson, Disney turut membeli hak untuk filem-filem yang dibintangi Muppets dan rancangan televisyen The Muppet Show dari Columbia Pictures. Disney juga membeli filem-filem individu; seperti versi 1940 filem Swiss Family Robinson dari RKO dan versi filem bisu Peter Pan yang asalnya dikeluarkan oleh Paramount Pictures.

Barangan pengguna[sunting | sunting sumber]

Taman tema[sunting | sunting sumber]

Pengurusan Eksekutif Tertinggi[sunting | sunting sumber]

Lembaga pengarah kini[sunting | sunting sumber]

Ketua-ketua bahagian kini[sunting | sunting sumber]

Pengerusi-pengerusi Lembaga[sunting | sunting sumber]

Naib Presiden Lembaga[sunting | sunting sumber]

CEO[sunting | sunting sumber]

COO[sunting | sunting sumber]

Jawatan rasmi Ketua Pegawai Operasi tidak diwujudkan sehingga kemasukan Wells dan Eisner yang mana Eisner mengambil jawatan Pengerusi dan CEO sementara Wells menjadi Presiden dan COO.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]