Pergi ke kandungan

Bantuan:Pengenalan dasar dan garis panduan/3

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Dasar dan garis panduan
Kenapa ia wujud

Kandungan
Peraturan penulisan rencana

Tingkah laku
Interaksi dengan penyunting lain

Rumusan
Rumusan apa yang dipelajariSelonggok halaman dalam bentuk hati
Tunjukkan kasih sayang sesama penyunting!

Penyuntingan Wikipedia memerlukan kerjasama yang kuat. Ada dua dasar utama untuk mula menyesuaikan diri dengan para penyunting lain: beranikan diri dan bersopan.

Ketika menyunting, beranikan diri! Kebanyakan suntingan akan menambah baik Wikipedia, dan kesalahan boleh sahaja diterbalikkan atau dibetilkan. Kalau anda melihat sesuatu yang boleh ditambah baik, suntingkan saja, dan jangan terlalu risau tentang merosakkan apa-apa pun. Sekiranya suntingan anda dilakukan demi penambahbaikan serta masuk akal bagi orang lain, kemungkinan besar bahawa segalanya akan baik-baik saja, dan perubahan anda akan berkekalan. Jika tidak pun, senang saja untuk orang lain untuk betulkan semula.

Amalan bersopan bermakna penyunting perlu beradab dan bersangka baik ketika berhubung dengan penyunting lain, dan tumpukan perhatian terhadap kandungan suntingan berbanding isu peribadi. Ia memerlukan penyertaan dengan rasa hormat dan beradab tanpa mengabaikan kedudukan dan rumusan penyunting lain. Amalan bersangka baik bermakna kita secara asalnya perlu meyakini bahawa niat satu-satu penyunting adalah untuk menambah baik Wikipedia. Jika suatu kritikan atau penyeliaan diperlukan, kita bincangkan tentang tindakan penyunting, tetapi tidak menuduhkan dakwaan melampau tanpa bukti yang kukuh.

Para penyunting lazimnya mencapai suatu persetujuan sebagai satu hasil lazim suntingan; lazimnya, seseorang mengubah atau menambah sesuatu terhadap satu-satu rencana, dan orang lain berpeluang untuk biarkannya saja atau mengubahnya. Penerbalikan suntingan mungkin berasa berat, tetapi jangan kecewa kerana ia merupakan satu kaedah biasa untuk mencapai persetujuan ("beranikan diri, terbalikkan, bincangkan"). Sekiranya anda ada penentangan atau cadangan, usulkan di laman perbincangan rencana, dan bincang tentangnya secara sopan sehingga satu persetujuan dapat dicapai. Jangan terbalikkan suntingan penyunting lain secara berulang; ini dipanggil sebagai perang sunting, dan ditegah kuat. Sebagai langkah terdesak, anda boleh memohon bantuan untuk menyelesaikan satu konflik seperti oleh Penyelia.