Bantuan:Pengenalan laman perbincangan/1

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.Laman perbincangan
Memulakan perbincangan

Laman perbincangan pengguna
Mesej kepada anda

Menarik perhatian
Memanggil pengguna lain

Rumusan
Rumusan apa yang dipelajariKetika menambah baik Wikipedia, ketika anda ada soalan, masalah atau komen berkaitan satu-satu rencana, anda boleh tulis satu perihal di laman perbincangan rencana tersebut.

Circled location of the talk tab

Anda boleh pergi ke laman perbincangan dengan klik pada butang "⧼Perbincangan⧽" di atas rencana. Jika butang itu berwarna merah, itu hanya bermakna tiada siapa lagi yang pernah memberi komen sebelum ini; anda dialu-alukan untuk membuka perbincangan.

Ketika memulakan satu topik perbincangan, tuliskannya di kawasan bawah laman perbincanagan. Cara terbaik ialah klik di butang "Tambah topik" di atas halaman. Ini membenarkan anda untuk membentuk satu pengepala seksyen baharu serta komen anda.

Sekiranya anda ingin membalas tulisan penyunting lain pula, tuliskan komen anda di bawah tulisannya. Ini dapat dibuat dengan klik pada butang pautan [balas] selepas tulisannya. Guna butang ikon Ikon rantai untuk memberi pautan, dan ikon Tambah pengguna untuk memanggil pengguna lain.

Komen anda akan ditandatangani dengan alamat IP (nombor mewakili hubungan Internet)nama pengguna anda, dan pautan ke laman perbincangan peribadi anda, dengan masa anda menyimpan halaman perbincangan. Jika anda mencipta akaun, nama pengguna anda akan menjadi tandatangan anda dan anda boleh.Jika mahu, anda boleh.