Benigno Aquino III

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini ialah mengenai bekas Presiden Filipina. Untuk datuknya, sila lihat Benigno Aquino Sr.. Untuk bapanya, sila lihat Benigno Aquino, Jr..
Di dalam nama orang Filipina, nama tengah atau nama keluarga sebelah ibunya ialah Cojuangco dan nama keluarga sebelah bapanya ialah Aquino.
Benigno S. Aquino III[1]
การหารือทวิภาคีระหว่างนายกรัฐมนตรี และประธานาธิบดีสาธา - Flickr - Abhisit Vejjajiva CROP.jpg
Presiden Filipina
Dalam jawatan
30 Jun 2010 – 30 Jun 2016
Naib PresidenJejomar Binay
Didahului olehGloria Macapagal-Arroyo
Digantikan olehRodrigo Duterte
Senator Filipina
Dalam jawatan
30 Jun 2007 – 30 Jun 2010
Ahli Dewan Perwakilan dari daerah ke-2 Tarlac
Dalam jawatan
30 Jun 1998 – 30 Jun 2007
Didahului olehJose Yap
Digantikan olehJose Yap
Butiran peribadi
Lahir (1960-02-08) 8 Februari 1960 (umur 59)
Manila, Filipina
Parti politikParti Liberal
HubunganBenigno Aquino Jr. (bapa)
Corazon Aquino (ibu)
Kris Aquino (adik perempuan)
Alma materYayasan Universiti Angeles
ProfesionPenjawat awam
Laman sesawangLaman web rasmi

Benigno Simeon "Noynoy" Cojuangco Aquino III (lahir 8 Februari 1960) ialah ahli politik Filipina yang dilantik sebagai Presiden Filipina,[2] setelah memenangi pilihan raya presiden pada tahun 2010,[3] sebagai ketua Parti Liberal.[4] Senator Filipina ini merupakan satu-satunya anak lelaki bekas Presiden Corazon Aquino dan bekas Senator Benigno Aquino, Jr.

Lepasan Universiti Ateneo de Manila ini pernah dilukai oleh askar pemberontak dalam suatu cubaan merampas kuasa ketika ibunya memerintah negara. Pada tahun 1998, beliau dipilih untuk menyertai Dewan Perwakilan sebagai Wakil daerah ke-2 wilayah Tarlac di Konges Filipina ke-11. Pada tahun 2007, beliau dilantik ke dalam Senat di Kongres Filipina ke-14.

Kehidupan awal dan pendidikan[sunting | sunting sumber]

Benigno Simeon "Noynoy" Aquino III dilahirkan di pada 8 Februari 1960 di Hospital Universiti Far Eastern di Sampaloc, Manila. Beliau merupakan anak ketiga daripada lima beradik Benigno Aquino, Jr. yang ketika itu menjadi Naib Gabenor wilayah Tarlac dan Corazon Cojuangco, anak perempuan seorang ahli perniagaan terkemuka Tarlac. Beliau mempunyai empat beradik, iaitu: Maria Elena (Ballsy), Aurora Corazon (Pinky), Victoria Elisa (Viel), dan Kristina Bernadette (Kris). Beliau belajar di Universiti Ateneo de Manila di Quezon City. Beliau menamatkan pengajian pada tahun 1981 dengan ijazah Sarjana Muda dalam bidang Ekonomi. Beliau adalah salah seorang pelajar bekas profesor ekonomi di Ateneo de Manila, bekas Presiden Filipina Gloria Macapagal-Arroyo.

Pada September 1972, bapa Aquino, yang ketika itu seorang senator dan pemimpin pembangkang terkemuka kepada Presiden Ferdinand Marcos, telah ditangkap kerana kegiatan subversif. Pada Ogos 1973, bapa Aquino telah dibawa ke hadapan tribunal tentera di Fort Bonifacio. Pada 25 Ogos 1973, bapa Aquino telah menulis surat kepada anaknya dari Fort Bonifacio, memberi nasihat kepada anaknya bahawa "Tiada negara yang lebih besar di bumi daripada Tanah air kita. Anak, bola kini di tangan anda".

Pada tahun 1980, selepas beberapa siri serangan jantung, bapa Aquino telah dibenarkan untuk mendapatkan rawatan perubatan di Amerika Syarikat, di mana keluarga Aquino hidup dalam buangan. Pada tahun 1981, tidak lama selepas tamat pengajian, Aquino menyertai keluarganya di Amerika Syarikat.

Pada tahun 1983, selepas tiga tahun dalam buangan di Amerika Syarikat, keluarga Aquino kembali ke Filipina , tidak lama selepas pembunuhan bapanya pada 21 Ogos 1983. Beliau menjadi ahli perniagaan Filipina ,sebagai pembantu pengarah eksekutif PBSP. Kemudian beliau menyertai Mondragon Industri Filipina, Inc. sebagai pembantu Penyelia Jualan Runcit dan pengurus promosi Nike Filipina, Inc.

Dari tahun 1986 hingga 1992, semasa ibunya menjadi presiden , Aquino menyertai Intra-Strata Assurance Corporation, sebuah syarikat milik bapa saudaranya Antolin Oreta Jr, sebagai naib presiden.

Pada 28 Ogos, 1987, tentera pemberontak yang diketuai oleh Gregorio Honasan melakukan rampasan kuasa tapi gagal, cuba mengepung Istana Malacañang . Tiga daripada empat pengiring keselamatan Aquino telah dibunuh, dan yang terakhir telah cedera ketika melindunginya. Dia sendiri terkena lima peluru dan satu masih tertanam di lehernya.

Dari tahun 1993-1998, beliau bekerja untuk Central Azucarera de Tarlac,syarikat penapisan gula milik Hacienda Luisita , sebagai pembantu eksekutif pentadbiran 1993-1996 dan pengurus perkhidmatan 1996-1998.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikisource