Boko Haram

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Boko Haram
Jemaat Sunnah untuk Dakwah dan Jihad
جماعة أهل السنة للدعوة والجهاد
Terlibat dalam Pemberontakan Islamis di Nigeria
Aktif 2002–sekarang
Ideologi Ekstremisme Islam
Fundamentalisme Islam
Wahabisme
Takfir
Pemimpin Abubakar Shekau[1]
Dan Hajia #
Abba  
Abatcha Flatari  
Momodu Bama  
Mohammed Yusuf 
Kawasan 
operasi
Nigeria Utara, Kamerun Utara, Niger Selatan, Chad
Sekutu Ansaru
Al-Qaeda di Maghreb Islam
Lawan Nigeria Nigeria
Civilian Joint Task Force (CJTF)
Cameroon Kamerun
Chad Chad
Niger Niger
Pertempuran/ perang Pemberontakan Islamis di Nigeria
Kekerasan sektarian Nigeria 2009

Perkumpulan Tradisional untuk Dakwah dan Jihad ( Jama'atu Ahlis Sunnah Wal Lidda'awati-Jihad )atau singkatannya 'Boko Haram' bermaksud "Pendidikan ala Barat adalah Dosa". Organisasi pengganas ini berpangkalan di timur laut Nigeriadan utara Cameroon.Ia diasaskan oleh Mohammed Yusuf pada tahun 2002 dengan tujuan menubuhkan sebuah negara Islam berasaskan undang-undang syariah .

Kumpulan menjadi terkenal dan ditakuti selepas menyerang banyak gereja, sekolah, dan balai polis. Mereka menculik pelancong barat dan membunuh pemimpin kumpulan yang mengkritik mereka. Kira-kira 10,000 kematian antara 2002 dan 2013. Presiden Nigeria Goodluck Jonathan pada Mei 2014 mendakwa bahawa serangan Boko Haram telah menyebabkan 12,000 orang mati dan 8,000 orang cedera.

Kumpulan itu berpengaruh di Nigeria timur laut terutama di Borno , Adamawa , Kaduna , Bauchi , Yobe dan Kano. Oleh itu perintah darurat telah diisytiharkan. Kumpulan serpihan ini dikenali sebagai Ansaru . Pemimpin utama kumpulan itu adalah Abubakar Shekau. Pakar senjata dan pengeluar senjata adalah Momodu Bama .

Kepimpinan Boko Haram mempunyai hubungan antarabangsa dengan Al-Qaeda di Maghribi Islam ( AQIM ), Al-Qaeda teras, Al-Shabab , Pergerakan Perpaduan dan Jihad di Afrika Barat ( MUJAO ), puak Mokhtar Belmokhtar dan kumpulan militan lain di luar Nigeria. Serangan terhadap sasaran antarabangsa masih terhad. Pada 13 November 2013 kerajaan Amerika Syarikat mengumumkan organisasi ini sebagai pengganas. Pada 22 Mei 2014, Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu menetapkan bahawa Boko Haram sebagai entiti al-Qaeda .

Kebanyakan pemimpin kanan kumpulan ini mendapat ispirasi daripada pendakwah Islam , Maitatsine . Selain itu mereka didorong oleh pertikaian antara kaum dan agama, dan bahawa pengasasnya Mohammed Yusuf. Pengasasnya percaya bahawa kempen "pembersihan etnik" Hausa dan Fulani oleh gabenor negeri.Amnesty International menuduh kerajaan Nigeria membunuh lebih 950 disyaki militan Boko Haram pada tahun 2013. Konflik ini menyebabkan sekitar 90,000 orang menjadi pelarian. Hak Asasi Manusia Watch mendakwa Boko Haram menggunakan tentera kanak-kanak, termasuk 12 tahun kanak-kanak berusia. [2][3]

Pelbagai serangan[sunting | sunting sumber]

  1. Pada 14 April 2014, anggota militan Boko Haram menculik lebih 200 pelajar perempuan di sebuah asrama di Chibok. Tebusan masih tidak ditemui.
  2. Pada 30 Jun 2014, kumpulan militan Boko Haram menyerang lima buah gereja di pekan Chibok, ketika penganut Kristian berkumpul. Mereka turut menyerang orang awam di Kautikari sebelum membakar bangunan-bangunan.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Profile of Nigeria's Boko Haram leader Abubakar Shekau". BBC News. 22 June 2012. Dicapai pada 18 March 2013.
  2. ^ "Nigeria policemen in court trial for Boko Haram killing". BBC News. 13 July 2011.
  3. ^ "Innermost thoughts of The Islamist group Boko Haram". Reporters Without Borders.
  4. ^ "100 dikhuatiri maut serangan Boko Haram". Utusan Malaysia. 30 Jun 2014.