Jihad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Sebahagian daripada siri
Fiqh Islam

(suatu disiplin kajian Islam)

Bidang-bidang


Dalam Islam, erti kata Jihad (جهاد) ialah berjuang dengan bersungguh-sungguh. Mereka yang berjihad digelar Mujahid.

Apakah maksud perkataan Arab "Jihad"? Jawapan dijumpai minggu lalu apabila Saddam Hussein meminta pemimpin Islamnya untuk merayu kepada umat Islam seluruh dunia untuk mengambil bahagian dalam jihad terhadap "Amerika jahat". Hussein sendiri mengancam jihad melawan Amerika. Ini menunjukkan bahawa jihad adalah "perang suci". Dalam istilah yang lebih jelas, ini bermakna upaya undang-undang, wajib dan perkauman untuk mengembangkan wilayah Islam dengan mengorbankan wilayah yang diperintah oleh bukan Islam. Dengan kata lain, tujuan jihad hari ini bukanlah perkembangan agama Islam, tetapi perluasan kuasa Islam yang berdaulat (pengembangan kedaulatan secara semula jadi akan membawa kepada perkembangan iman). Oleh itu, jihad adalah bentuk agresif diri yang bertujuan untuk umat Islam di seluruh dunia. Hegemoni ditubuhkan.

Selama berabad-abad, jihad mempunyai dua makna yang beragam, satu adalah fundamentalis dan yang lain adalah sederhana. Menurut makna yang pertama, orang Islam yang menafsirkan iman mereka dengan cara lain adalah orang kafir dan juga harus melakukan jihad terhadap mereka. Itulah sebabnya umat Islam dari Algeria, Mesir dan Afghanistan juga menjadi mangsa serangan jihadi. Makna kedua jihad adalah mistik yang menolak interpretasi undang-undang perang jihad dan meminta orang Islam untuk menghapuskan diri dari subjek material dan cuba untuk mendapatkan kedalaman rohani.

Sehubungan dengan perkembangan wilayah, jihad telah menjadi sebahagian besar daripada kehidupan orang Islam. Itulah sebabnya ketika kematian Mohammed pada tahun 632, umat Islam mampu menduduki kawasan yang sangat besar di Semenanjung Arab. Selepas abad ini, mereka telah menakluki rantau ini dari Afghanistan ke Sepanyol. Selepas ini, Jihad memberikan umat Islam seperti India, Sudan, Anatolia dan Balkan Kawasan yang terinspirasi untuk menang.

Hari ini, jihad telah menjadi sumber keganasan terbesar di dunia. Diilhami oleh ini, beberapa organisasi jihad yang berprofesional telah melancarkan kempen keganasan di seluruh dunia - Barisan Islam Antarabangsa Jihad terhadap Yahudi dan Tentara Salib. Ia adalah organisasi Osama bin Laden.

Lashkar Jihad adalah organisasi yang bertanggungjawab membunuh lebih daripada sepuluh ribu orang Kristian di Indonesia. Harkat ul Jihad adalah organisasi pengganas terbesar di Islam-Kashmir. Jihad Islam Palestin - organisasi pengganas anti-Israel yang paling kejam. Jihad Islam Mesir - bertanggungjawab membunuh ramai, termasuk Anwar Al Sadat pada tahun 1981. Jihad Islam Yaman - membunuh tiga mubalari Amerika beberapa hari lalu.

Tetapi realiti yang paling menakutkan Jihad hari ini adalah di Sudan di mana sehingga beberapa hari lalu parti pemerintah memberi slogan emosi. "Jihad, Kemenangan dan Kesedaan" Selama hampir dua dekad, di bawah perlindungan kerajaan, jihad menyerang bukan Islam, menjarah harta mereka dan membunuh lelaki mereka. Selepas ini, jihadis memperbudak ribuan wanita dan kanak-kanak dan memaksa mereka untuk menerima Islam. Mereka telah dibawa keluar dalam perarakan, dipukul dan dipaksa bekerja. Wanita dan gadis yang lebih tua telah diperkosa dan disandera untuk melakukan perbuatan seksual. Jihad yang ditaja kerajaan Sudan ini merupakan tragedi kemanusiaan terbesar di era ini, di mana dua juta orang mati dan 40 orang lakh menjadi gelandangan.

Walaupun sejarah konfrontasi jihad dan penyeksaan manusia dalam 1400 tahun yang lalu, sesetengah ahli akademik dan Islam yang ditangkap jenayah mendakwa bahawa jihad hanya membenarkan peperangan pertahanan atau sama sekali tidak ganas.

Tiga profesor Amerika yang dikaitkan dengan kajian Islam telah memberikan warna yang sama kepada jihad dan menafsirkannya dengan cara ini -

1. Percubaan untuk melawan semua kejahatan dalam diri sendiri dan untuk melawan kejahatan seperti yang ditunjukkan dalam masyarakat. (Ibrahim Aburabi Hart Ford Seminary)

2. Memperjuangkan diskriminasi kaum dan berusaha untuk hak-hak wanita (Seminar Farid Acek Auburn)

3. Menjadi seorang pelajar yang lebih baik, menjadi rakan kongsi yang lebih baik, menjadi rakan perniagaan yang lebih baik, dan di atas semua untuk mengawal kemarahan anda (Bruce Lawrence Duke University)

Ia akan menjadi indah jika jihad dikembangkan sebagai mengawal kemarahan dan bukan pencerobohan, tetapi mengalaminya sebagai kebenaran fiksyen tidak akan berbuat demikian. Sebaliknya, menjauhkan diri dari sifat sebenar jihad Ia akan seperti mengganggu sebarang cubaan yang serius pada refleksi diri dan tafsiran semula.

Mengiktiraf peranan sejarah jihad, terdapat satu cara di luar keganasan, penaklukan dan perhambaan dan itu adalah sepenuhnya mengharamkan jihad ganas dengan meminta maaf kepada mangsa jihad dan membangunkan asas jihad Islam yang tidak ganas.

Malangnya, tidak ada proses untuk keluar dari persekitaran ini. Jihad yang ganas akan berterusan sehingga ia ditindas oleh kuasa tentera peringkat tinggi. Hanya selepas mengalahkan jihad, suara umat Islam yang liberal akan datang dan kemudian Islam boleh dimodenkan. Kerja keras akan dibuat.

Jihad dilaksanakan untuk menjalankan misi utama manusia yaitu menegakkan Din (agama) Allah atau menjaga Din tetap tegak, dengan cara-cara sesuai dengan garis perjuangan para Rasul dan al-Quran. Jihad yang dilaksanakan Rasul adalah berdakwah agar manusia meninggalkan kemusyrikan dan kembali kepada aturan Allah, menyucikan hati, memberikan pengajaran kepada umat dan mendidik manusia agar sesuai dengan tujuan penciptaan mereka yaitu menjadi khalifah Allah di bumi.

Pelaksanaan jihad[sunting | sunting sumber]

öPelaksanaan jihad dapat dirumuskan sebagai berikut:

  • Pada konteks diri peribadi - berusaha membersihkan fikiran dari pengaruh-pengaruh ajaran selain Allah dengan perjuangan spiritual di dalam diri, mengerjakan perintah Allah dan menjauhi larangan-Nya.
  • Komuniti - Berusaha agar Din pada masyarakat sekitar mahupun keluarga tetap tegak dengan dakwah dan membersihkan mereka dari kemusyrikan.
  • Kedaulatan - Berusaha menjaga kedaulatan dari serangan luar, mahupun pengkhianatan dari dalam agar ketertiban dan ketenangan beribadah pada rakyat di negara tersebut tetap terjaga termasuk di dalamnya pelaksanaan amar makruf nahi mungkar. Jihad ini hanya berlaku pada negara yang menggunakan Din Islam secara menyeluruh (Kaffah).

Jihad dan perang[sunting | sunting sumber]

Istilah jihad sering disalahfahami oleh yang tidak mengenal prinsip-prinsip Din Islam sebagai 'perang suci' (holy war); istilah untuk perang adalah Qital, bukan Jihad.

Jihad dalam bentuk perang dilaksanakan jika terjadi fitnah yang membahayakan kewujudan umat (contohnya serangan dari luar). Jihad tidak boleh dilaksanakan kepada orang-orang yang tunduk kepada aturan Allah atau mengadakan perjanjian damai ataupun ketaatan.

Jihad dan keganasan[sunting | sunting sumber]

Keganasan tidak boleh dikategorikan sebagai jihad; Jihad dalam bentuk perang harus jelas pihak mana yang terlibat dalam peperangan, seperti halnya perang yang dilakukan Nabi Muhammad s.a.w. yang mewakili Madinah melawan Makkah dan sekutu-sekutunya. Alasan perang tersebut terutama adalah kezaliman kaum Quraisy yang melanggar hak hidup kaum Muslimin yang berada di Makkah (termasuk merampas harta kekayaan kaum Muslimin serta pengusiran).

Mengapa kamu tidak mahu berperang di jalan Allah dan (membela) orang-orang yang lemah baik laki-laki, wanita-wanita mahupun anak-anak yang semuanya berdoa : "Ya Tuhan kami, keluarkanlah kami dari negeri ini (Mekah) yang zalim penduduknya dan berilah kami pelindung dari sisi Engkau, dan berilah kami penolong dari sisi Engkau !".(QS 4:75)

Perang yang mendakwa menegakkan Islam namun tidak mengikuti Sunnah Rasul tidak boleh disebut Jihad. Sunnah Rasul untuk penegakkan Islam bermula dari dakwah tanpa kekerasan, hijrah ke wilayah yang aman dan menerima dakwah Rasul, kemudian merealisasikan suatu masyarakat Islam (Ummah) yang bertujuan menegakkan Kekuasaan Allah di muka bumi.

Mereka yang diserang berhak berjihad untuk mempertahankan diri dengan apa cara sekalipun.

Jihad hari ini[sunting | sunting sumber]

Jihad pada masa kini ini ialah jihad meningkatkan ilmu pengetahuan, menghapuskan kejahilan, meningkatkan ekonomi umat sekali gus menghapuskan kemiskinan. Salah faham dalam hal ini membawa persepsi bahawa jihad itu adalah semata-mata mengangkat senjata dan perang.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]