Buona Vista

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Nama
Inggeris: Buona Vista
Cina: 波娜维斯达
(Pinyin: Bōnàwéisīdá)
Melayu: Buona Vista
Tamil: பியோநா விஸ்டா


Buona Vista ialah sebuah tempat dan subdivisi negara bandar Singapura, dan sering dirujuk sebagai bandar. Sebagai subdivisi utama, dilayani oleh Stesen MRT Buona Vista oleh sistem MRT. Juga memiliki terminal bas.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Buona Vista dekat dengan estate Dover dan Ghim Moh, dan Holland Village. Buona Vista juga berbagi nama dengan North Buona Vista Road dan South Buona Vista Road, yang merupakan jalan berliku berbukit terkenal yang melalui Kent Ridge dan terkenal di kalangan pencari sensasi dan pebalap.

Asal kata[sunting | sunting sumber]

Buona Vista mendapatkan namanya dari pemandangan daerah itu yang bagus— buona vista berarti "pemandangan yang bagus". North Buona Vista Road diberi nama secara rasmi pada 1972.

Fasilitis[sunting | sunting sumber]

Biopolis

Civil Service College, Kementerian Pendidikan dan one-north terletak dekat dengan Stesen MRT Buona Vista. National University Hospital (NUH) dihubungkan oleh bus shuttle yang membawa penumpang dari dan ke Stasiun MRT.

Fasilitas yang ada termasuk Gelanggang Renang Buona Vista dan pusat masyarakat yang terletak di Holland Drive.

Hingga kini, daerah Buona Vista masih mengalami perkembangan pesat.

Sejarah politik[sunting | sunting sumber]

Buona Vista terbagi antara Holland-Bukit Timah (GRC) dan GRC Pantai Barat. Anggota parlimen bahagian milik Holland-Bukit Timah GRC, yang termasuk Holland Drive dan Holland Village ialah Lim Swee Say, yang merupakan Pejabat di Jabatan Perdana Menteri.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Victor R Savage, Brenda S A Yeoh (2003), Toponymics - A Study of Singapore Street Names, Eastern Universities Press, ISBN 981-210-205-1