Man of Steel

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Man of Steel
Superman, yang memakai kostum merah dan biru tradisionalnya, ditunjukkan terbang ke arah penonton, dengan bandar Metropolis di bawah. Tajuk filem, kredit produksi, rating dan tarikh tayangan ditulis di bawahnya.
Poster siaran teater
PengarahZack Snyder
Lakon layarDavid S. Goyer
Cerita oleh
BerdasarkanWatak
daripada DC Comics oleh
{{{2}}}
Dihasilkan oleh
Dibintangi
SinematografiAmir Mokri
Disunting olehDavid Brenner
Muzik olehHans Zimmer
Syarikat
penerbitan
Diedarkan olehWarner Bros. Pictures
Tarikh tayangan
 • 10 Jun 2013 (2013-06-10) (Alice Tully Hall)
 • 14 Jun 2013 (2013-06-14) (Amerika Syarikat dan United Kingdom)
Durasi tayangan
143 minit[1]
Negara
 • United Kingdom[2]
 • Amerika Syarikat[2]
Bahasainggeris
Bajet$225–258 juta[3][4]
Pecah panggung$668 juta[3][5]

Man of Steel ialah filem adiwira 2013 berdasarkan watak DC Comics Superman. Dihasilkan oleh Warner Bros. Pictures dan DC Entertainment bersama Legendary Pictures dan Syncopy, dan diedarkan oleh Warner Bros. Pictures, ia adalah ansuran pertama dalam DC Extended Universe (DCEU)[6][7] dan but semula daripada siri filem Superman yang menggambarkan watak cerita asal. Filem ini diarahkan oleh Zack Snyder, ditulis oleh David S. Goyer daripada cerita olehnya dan Christopher Nolan, yang juga menghasilkan, dan membintangi Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Kevin Costner, Diane Lane, Laurence Fishburne, Antje Traue, Ayelet Zurer, Christopher Meloni dan Russell Crowe. Dalam filem itu, Clark Kent mengetahui bahawa dia adalah makhluk asing berkuasa besar dari planet Krypton. Dia menyandang peranan sebagai pelindung manusia sebagai Superman, membuat pilihan untuk menghadapi General Zod dan menghalangnya daripada memusnahkan manusia.

Pembangunan bermula pada tahun 2008 apabila Warner Bros. mengambil tawaran daripada buku komik penulis, penulis skrip, dan pengarah filem, memilih untuk but semula francais. Pada tahun 2009, keputusan mahkamah menyebabkan keluarga Jerry Siegel merampas semula hak ke atas asal-usul Superman dan hak cipta Siegel. Keputusan itu menyatakan bahawa Warner Bros tidak berhutang royalti tambahan kepada keluarga daripada filem-filem terdahulu, tetapi jika mereka tidak memulakan penerbitan filem Superman menjelang 2011, maka estet Shuster dan Siegel akan dapat menyaman kehilangan pendapatan bagi filem yang tidak diterbitkan. . Penerbit Christopher Nolan melontarkan idea Goyer selepas perbincangan cerita tentang The Dark Knight Rises, dan Snyder telah diupah sebagai pengarah filem itu pada Oktober 2010. Fotografi utama bermula pada Ogos 2011 di Chicago Barat, Illinois, sebelum berpindah ke Vancouver dan Plano, Illinois.

Man of Steel telah dikeluarkan di pawagam pada 14 Jun 2013, dalam 2D, 3D dan IMAX. Filem ini menerima ulasan bercampur-campur, dengan pengkritik memuji urutan aksi dan visual filem itu tetapi mengkritik rentak, nada gelap dan kekurangan pembangunan watak filem itu. Markah Hans Zimmer dan prestasi Cavill sebagai Superman juga disambut dengan tindak balas terpolarisasi. Filem ini mengaut lebih $668 juta di seluruh dunia, ia memperoleh keuntungan bersih kira-kira $42 juta, dan merupakan filem kesembilan tertinggi dengan kutipan 2013. Ia adalah filem DC terakhir yang diterbitkan oleh Legendary Pictures. susulan bertajuk Batman v Superman: Dawn of Justice telah dikeluarkan pada 25 Mac 2016.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Filem ini dibintangi Henry Cavill dan Amy Adams sebagai Lois Lane, Michael Shannon sebagai General Zod, Diane Lane sebagai Martha Kent, Kevin Costner sebagai Jonathan Kent, Laurence Fishburne sebagai Perry White, dan Russell Crowe sebagai Jor-El.

Ringkasan[sunting | sunting sumber]

Seorang bayi makhluk asing yang dubesarkan di Bumi, dan membesar dengan keupayaan luar biasa.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Runtime tidak disediakan
 2. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan BFI tidak disediakan
 3. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan BOM tidak disediakan
 4. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Profit tidak disediakan
 5. ^ Templat:Cite the numbers
 6. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan DCEU tidak disediakan
 7. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan DCMarvelForbes tidak disediakan

Pautan luar[sunting | sunting sumber]