Dewa Subramaniam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Dewa Murugam atau Dewa Subramania.

Dewa Subramania (Bahasa Tamil: முருகன்) (Bahasa Malayalam: മുരുകൻ), atau juga dikenali sebagai Dewa Murugam, Kartikeya, Skanda dan Subrahmanya merupakan salah satu Dewa dalam kepercayaan Hindu. Dewa Subramaniam adalah dewa perang dan kemenangan Hindu, yang disembah terutamanya di kawasan yang mempunyai pengaruh orang Tamil, terutamanya di ndia Selatan, Sri Lanka, Mauritius, Malaysia, Singapura dan Pulau Reunion. Enam tempat-tempat suci-Nya yang paling penting di India adalah kuil Arupadaiveedu, yang terletak di Tamil Nadu. Di Sri Lanka, penganut Hindu serta Buddha menghormati sejarah suci kuil Nallur Kandaswamy di Jaffna dan kuil Kataragama ( juga dalam bahasa Sinhala " Katharagama Devalaya " ) yang terletak di pendalaman selatan.[1] Salah satu kuilnya yang paling terkenal di Malaysia adalah di Kuil Sri Subramaniyar, Batu Caves yang sering menjadi tumpuan ramai pada hari Thaipusam. Setiap kali perayaan Thaipusam di Malaysia, Patung dewa Murugan akan diarak dengan meriah dari Kuil Sri Maha Mariamman di Jalan Tun H.S. Lee ke Kuil Sri Subramaniyar Swami, Batu Caves.

Dewa Murugam atau Dewa Subramania.

Di Karnataka dan Pulau Pinang, ia dikenali sebagai Subramaniam (Bahasa Kannada: ಸುಬ್ರಹ್ಮಣ್ಯ) (Bahasa Telugu: సుబ్రహ్మణ్య) dengan sebuah kuil di Kukke Subramanya yang dikenali untuk upacara ular shanti khusus kepada-Nya. Di Bengal, ia popular dengan nama Kartikeya (bermakna anak pada Krittika')).[2] Murugan adalah lebih popular dikalangan orang Tamil yang merujuknya sebagai Thamizh Kadavul (Dewa Tamil).

Penganut Hindu dan pelancong seramai 1.5 juta akan membanjiri Batu Caves. Menreka yang berhajat akan menjunjung dan mengarak "Kavadi" akan mendaki tangga-tangga kuil di Batu Caves. Selain itu ada juga yang menjunjung periuk berisi susu "pal koodam" . Sebahagian yang lain akan memecahkan kelapa di atas jalan raya untuk mendapatkan air bersih lagi suci dari buah tersebut untuk membersihkan dosa. Mereka akan membayar nazar sekiranya niat , hasrat dan doa tercapai pada tahun tersebut. Dosa kecil mereka selama ini dirasakan dapat dibebaskan setelah memikul besi tajam 'kavadi'.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Rare Sri Lankan idol recovered". BBC News. 11 June 2008. 
  2. Cage of Freedom By Andrew C. Willford

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]