Dewa Subramaniam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Dewa Murugan atau Dewa Subrahmanya.

Dewa Subrahmaṇya (Bahasa Tamil: முருகன்) (Bahasa Malayalam: മുരുകൻ), atau juga dikenali sebagai Dewa Murugan, Kartikeya, Skanda, Guha, Gāṅgeya (anak Gaṅgā), Swaminatha (guru bapanya sendiri) merupakan salah seorang Dewa dalam kepercayaan Hindu. Dewa Subramaniam adalah dewa perang dan kemenangan Hindu, yang disembah terutamanya di kawasan yang mempunyai pengaruh orang Tamil, terutamanya di India Selatan, Sri Lanka, Mauritius, Malaysia, Singapura dan Pulau Reunion. Enam tempat-tempat suci-Nya yang paling penting di India adalah kuil Arupadaiveedu, yang terletak di Tamil Nadu. Di Sri Lanka, penganut Hindu serta Buddha menghormati sejarah suci kuil Nallur Kandaswamy di Jaffna dan kuil Kataragama ( juga dalam bahasa Sinhala " Katharagama Devalaya " ) yang terletak di pendalaman selatan.[1] Salah satu kuilnya yang paling terkenal di Malaysia adalah di Kuil Sri Subramaniyar, Batu Caves yang sering menjadi tumpuan ramai pada hari Thaipusam. Setiap kali perayaan Thaipusam di Malaysia, Patung dewa Murugan akan diarak dengan meriah dari Kuil Sri Maha Mariamman di Jalan Tun H.S. Lee ke Kuil Sri Subramaniyar Swami, Batu Caves.

Dewa Murugam atau Dewa Subramania.

Di Karnataka dan Pulau Pinang, ia dikenali sebagai Subramaniam dengan sebuah kuil di Kukke Subramanya yang dikenali untuk upacara penyembahan ular khusus kepada-Nya. Di Bengal, Dewa ini popular dengan nama Kartikeya (bermakna anak pada Krittika').[2] Murugan adalah lebih popular dikalangan orang Tamil yang merujuknya sebagai Thamizh Kadavul (Dewa Tamil).

Penganut Hindu dan pelancong seramai 1.5 juta akan membanjiri Batu Caves. Mereka yang berhajat akan menjunjung dan mengarak "Kavadi" akan mendaki tangga-tangga kuil di Batu Caves. Selain itu ada juga yang menjunjung periuk berisi susu "pal koodam" . Sebahagian yang lain akan memecahkan kelapa di atas jalan raya untuk mendapatkan air bersih lagi suci dari buah tersebut untuk membersihkan dosa. Mereka akan membayar nazar sekiranya niat , hasrat dan doa tercapai pada tahun tersebut. Dosa kecil mereka selama ini dirasakan dapat dibebaskan setelah memikul besi tajam 'kavadi'.

Asal-Usul[sunting | sunting sumber]

Dewa Subrahmaṇya dipercayai seorang dewa purba. Rujukan mengenainya didapati dalam inskripsi batu dan mata wang dari kurun ke-1 hingga ke-5 Masihi. Hari keenam bulan lunar dikenali sebagai Ṣaṣṭhi ialah hari suci untuk penyembahan Dewa ini (sama seperti dewa-dewa ular). Dewa Subrahmaṇya juga dikatakan telah berkahwin dengan seorang gadis rimba bernama Vaḷḷiamma. Vahana atau kenderaannya ialah burung merak. Kuil-kuil Subrahmaṇya juga sering wujud di atas bukit. Semua faktor ini menunjukkan kemungkinan Dewa ini ialah seorang dewa yang berkaitan dengan penyembahan ular dan penyembahan pokok.

Dewa Subrahmaṇya ialah anak Dewa Śiva dan Dewi Pārvatī yang lahir untuk mengalahkan Tārakāsura. Dewa Śiva dan Dewi Pārvatī terpaksa bertapa bersungguh-sungguh dan berdoa untuk mendapatkan Subrahmaṇya sebagai anak Mereka. Kisah kelahiran Subrahmaṇya menunjukkan peranan penting doa dan pertapaan dalam memperolehi cahaya mata. Dewa Subrahmaṇya dikatakan telah lahir di sebuah belukar yang ditumbuhi rumput rumputan seperti anak panah, (maka dia mendapat nama Śaravaṇabhava) dan dibelai oleh enam orang ibu yang suci gugusan bintang Kṛttikā (Pleiadas). Maka, dewa ini juga bernama 'Kārttikeya' dan 'Ṣaṇmāthura'. Bagi menghisap susu dari enam orang ibu-Nya, Bayi ini mendapat enam kepala, dan mendapat nama 'Ṣaḍānana' atau 'Ṣaṇmukha' (Enam muka). Ketika masih muda, Subrahmaṇya telah dilantik sebagai komando angkatan tentera dewa dan mendapat nama 'Devasenāpati'. Dengan senjata-Nya yang berkuasa, Śakti, dewa ini mengalahkan dan menghapuskan Tārakāsura, dan demikian mendapat nama 'Śaktidhara' dan 'Tārakāri'. Keremajaan dan ketampanan-Nya mendapatkan-Nya nama 'Kumāra' atau 'Sanatkumāra'. Dewa ini juga dikenali sebagai 'Śkanda' kerana dia seorang pahlawan yang berani dan seorang yang telah memperolehi sakti akibat kesuciannya. Dewa ini menyukai orang-orang yang suci dan golongan Brāhmaṇa dan oleh itu, dikenali sebagai 'Subrahmaṇya'. Pada suatu ketika, dewa ini juga mendedahkan kejahilan Dewa Brahma akan ayat-ayat suci Veda, dan oleh itu, mendapat namaa 'Brahma Śāstā.

Dewa ini sering digambarkan sebagai seorang budak lelaki yang berkepala satu dan bertangan dua atau berkepala enam dan bertangan dua belas. Burung merak dan tombak-Nya juga sering diberikan keutamaan. Seekor ayam jantan menghiasi bendera-Nya.

Simbolisme Subrahmaṇya[sunting | sunting sumber]

Dewa Subrahmaṇya menggambarkan keadaan kerohanian yang tertinggi yang boleh dicapai oleh manusia. Secara etimologi, perkataan 'Subrahmaṇya' bermaksud 'seorang yang mendorong perkembangan rohani seseorang'. Hanya orang yang telah mencapai puncak kerohanian yang tertinggi boleh membantu perkembangan rohani orang lain. Menurut mitologi, Subrahmaṇya ialah Anak Tuhan yang lahir untuk menyelamatkan dunia daripada keganasan Tārakāsura. Ini sesungguhnya benar daripada segi kerohanian.

Enam kepala Subrahmaṇya secara simbolik bermaksud lima pancaindera dan akal yang mengawal segala aktiviti manusia. Apabila pancaindera dan akal dikawal dan dipelihara manusia mencapai kemuliaan dan keagungan. Inilah maksud dewa yang berkepala enam ini.

Menurut psikologi Yoga, terdapat enam pusat tenaga psikik dalam badan manusia yang dinamakan sebagai Cakra. Enam pusat ini ialah Mūlādhāra (di dubur), Svādhiṣṭhāna (pada akar organ kelamin), Maṇipūra (di pusat), Anāhata (berdekatan jantung), Viśuddha (di tekak), Ājñā (antara kening) dan Sahasrāra (puncak kepala) Apabila seorang Yogi dapat membangkitkan tenaga psikik ini ke pusat yang tertinggi di Sahasrāra, dia akan melihat Śiva dan Śakti. Meskipun, tenaga ini wujud dalam semua manusia, dalam kebanyakan orang, tenaga-tenaga ini tertumpu di tiga pusat-pusat rendah sahaja. Dalam manusia yang sempurna, aliran tenaga-tenaga ini ke semua Cakra menjadi lancar dan seragam sehingga tahap kesedaran rohani orang itu meningkat tinggi. Subrahmaṇya mencerminkan keadaan kesedaran rohani yang sempurna ini.

Manusia hanya mempunyai dua tangan. Namun, dengan kuasa akalnya, manusia mampu mencipta pelbagai alatan untuk membantunya melakukan pelbagai aktiviti secara serentak. Inilah yang dicerminkan oleh dewa yang bertangan dua belas ini iaitu kemampuan luarbiasa manusia. Gabungan enam kepala dan dua belas tangan mengajar kita bahawa manusia yang sempurna ialah seorang yang bukan sahaja Yogi yang hebat tetapi juga seorang pekerja yang hebat!

Subrahmaṇya mempunyai dua orang pasangan: Vaḷḷi dan Devasenā. Vaḷḷi ialah anak seorang ketua puak hutan yang menjalankan pertanian. Devasenā pula seorang puteri Indra iaitu raja dewa-dewa. Ini menunjukkan bahawa Tuhan tidak membezakan antara miskin dan kaya, penduduk biasa dan orang bangsawan. Tuhan menyayangi semua orang dengan sama rata. Tambahan lagi, ini juga menunjukkan bahawa seorang pemerintah memerlukan kedua-dua pertanian dan perindustrian di samping angkatan pertahanan yang kuat untuk membangunkan dan melindungi penduduknya.

Tombak yang tajam dan berkilat merupakan senjata yang digunakan oleh Devasenāpati untuk mengalahkan angkatan musuh-Nya. Tombak secara simbolik bermaksud ilmu dan kebijaksanaan yang diperlukan untuk menghapuskan setan kejahilan.

Kenderaan-nya ialah burung merak yang sering kali berdiri dengan sebelah kakinya di atas kepala seekor ular. Ular ialah simbol masa. Burung merak yang membunuhnya ialah sesuatu yang menentang masa. Dengan menunggang burung merak, Subrahmaṇya menunjukkan bahawa Dia berada di luar dan dalam masa. Dia menjangkaui segala keduaan.

Dalam psikologi, ular sering dikaitkan sebagai simbol nafsu dan burung merak pula ialah simbol kekuatan kesucian. Sebagai Skanda, dewa ini ialah penjelmaan kekuatan kesucian dan brahmacharya dan oleh itu, Dia menunggang seekor burung merak. Burung merak dengan bulunya yang cantik menjadi simbol ciptaan yang gemilang. Maka, dewa yang menunggang burung merak ialah Tuhan Yang Maha Esa, Pencipta Alam ini.

Kuil-kuil Utama[sunting | sunting sumber]

Terdapat enam buah kuil utama Dewa Subrahmaṇya yang dikenali sebagai Āṟupaṭai vīṭu (Tamil) di negeri Tamil Nadu di India Selatan. Enam kediaman suci ini disebut dalam karya Tamil Thirumurugatrupadai, ditulis oleh Nakkeerar dan juga dalam Thirupugal, karya klasik oleh Arunagirinathar. Enam kediaman suci ini ialah Thiruthani, Swamimalai, Palani, Pazhamudircholai,Thirupparankunram dan Thiruchendur.

Kuil Lokasi Huraian
Thiruthani Murugan Thiruthani, daerah Thiruvallur Berdekatan bandar Chennai, selepas pertempuran dengan golongan Asura, Muruga berehat di sini dan kemudiannya berkahwin dengan VaỊỊi. Penganut-penganut akan mendaki 365 anak tangga untuk pergi ke kuil di atas bukit ini. Pada suatu ketika dahulu, kuil ini berada di bawah naungan pemerintah-pemerintah Vijayanagara dan zemindar-zemindar tempatan.

Menurut lagenda, Dewa Skanda telah mengajar bahasa Tamil kepada Agastya Muni di bukit ini. Oleh itu, Dia juga disembah di kuil ini sebagai Veeramurthy, Gnanamurthy and Acharyamurthy.

Swamimalai Murugan Swamimalai, daerah Thanjavur Berada 5 km dari Kumbakonam di sisir sungai Cauvery, kuil ini dibina di atas bukit buatan manusia. Tempat ini menandakan peristiwa di mana Dewa Muruga menjelaskan maksud Pranava Mantra 'Om' kepada bapa-Nya, Dewa Śiva.

Kuil utama untuk Swaminatha Swami terletak di puncak bukit pada ketinggian 60 kaki (18 m) dan kuil-kuil untuk ibu-Nya Meenakshi (Parvathi) dan bapa-Nya Sundareswarar (Śiva) berada di kaki bukit. Terdapat enam puluh anak tangga menuju ke kuil ini menandakan kitaran enam puluh tahun dalam kalendar Tamil.

Kuil ini dipercayai wujud sejak zaman Sangam dari kurun ke-2 S.M. dan dipercayai telah diubahsuai oleh Parantaka Chola I. Kuil ini telah mengalami kerosakan teruk semasa peperangan Anglo-Peranchis di antara Hyder Ali dan orang British pada tahun 1740. Kini, kuil ini diuruskan oleh Hindu Religious and Endowment Board oleg Kerajaan Tamil Nadu.

Perayaan tahunan utama di kuil ini ialah Vaigasi Visakam.

Palani Murugan Pazhani, 56 km di barat Dindigul Kuil ini dibina di atas bukit Palani di mana 'Dhandayuthapani' berada dalam keadaan meditasi, dengan memegang sebatang kayu ('danda') sebagai senjatanya ('ayutha'). Selepas bergaduh dengan keluarganya kerana sebiji buah mangga, Muruga telah datang ke bukit ini. Arca Dhandayuthapani di kuil ini telah dibuat oleh Bhogar, seorang wali dengan menggunakan sembilan jenis bahan mineral yang dikenali sebagai Navabashanam.
Pazhamudircholai Murugan Pazhamudircholai, daerah Madurai Kuil ini berada 16 km di utara Madurai. Kuil ini terletak di atas sebuah bukit kecil di mana sebatang sungai kecil bernama Nupura Gangai mengalir. Dewa Murugan kedua-dua isterinya disembah di kuil ini. Dewa Muruga di Pazhamudircholai telah dipuji dalam sastera-sastera Tamil purba seperti Silappathikaram, Ettuthokai dan Pattupattu.

Menurut lagenda, Avvaiyar, penyair wanita Tamil telah bertemu dengan Dewa Muruga di tempat ini.

Thirupparamkunram Murugan Thiruparankunram, 5km dari daerah Madurai Kuil ini bertempat di atas sebuah bukit di mana Dewa Muruga berkahwin dengan Devasenā, puteri Dewa Indra. Nakkeerar dikatakan telah menyembah Dewa Muruga di kuil ini.

Satu ciri pelik kuil ini ialah dalam kuil utama terdapat arca Śiva dan Viṣṇu bertentangan muka, sesuatu yang amat jarang. Di luar kuil di hadapan Dwajasthambam atau Kodi Maram terdapat arca besar burung merak (kenderaan Muruga), Nandi (kenderaan Śiva) dan Moosika (kenderaan Ganesha) yang telah diukir daripada batu besar.

Sundarar dan Sambandar juga telah menyanyikan Tevaram (ayat-ayat suci Tamil) di kuil ini.

Thiruchendur Murugan Thiruchendur, 165km di selatan daerah Madurai Terletak di pantai berdekatan Tuticorin, di mana dahulunya wujud Gandhamadana Parvatam or Santhanamalai (Bukit Cendana). Bukit ini ialah tempat di mana Dewa Subrahmaṇya memuja Dewa Śiva sebelum bertempur dan memenangi Surapadma.Tumpahan darah Surapadma telah menjadikan tanah di tempat ini berwarna merah.

Perayaan-Perayaan Utama[sunting | sunting sumber]

Thaipusam[sunting | sunting sumber]

Subrahmaṇya-ṣaṣṭhī[sunting | sunting sumber]

Āṣāḍha śukla ṣaṣṭhī (dalam bulan Oktober/November) ialah satu hari suci untuk penyembahan Subrahmaṇya. Oleh itu, hari ini juga disebut sebagai Subrahmaṇya-ṣaṣṭhī atau Skanda-ṣaṣṭhī. Perayaan ini amat popular di negeri Tamil Nadu. Mereka yang mengidamkan anak lelaki yang baik atau ingin menyembuhkan anak yang sakit, dinasihati untuk mengamalkan perayaan ini. Persembahan lampu-lampu pelita, pakaian, dan ayam jantan (untuk dibela) ialah keistimewaan perayaan ini.

Para penganut yang ingin merentasi sesuatu masalah atau bahaya dalam kehidupan mereka akan bernazar untuk membawa kāvaḍi, sebatang kayu dengan dua buah bakul di setiap hujungnya. Mereka menghindari aktiviti seksual, mengemis makanan dan persembahan untuk Dewa Skanda dan berjalan kaki tanpa kasut ke kuil Subrahmaṇya yang biasanya berada di atas bukit. Setibanya di kuil, mereka akan mempersembahkan bahan-bahan yang telah dibawa kepada Dewa Muruga.

Kuil Subrahmaṇya di Tirucandūr (Thiruchendur ) menyambut perayaan ini sebagai tanda kemenangan Skanda dalam pertempuran dengan Surapadma atau Tārakāsura. Sempena enam hari pertempuran itu, penganut-penganut akan berpuasa dan bertapa selama enam hari. Mereka akan tinggal di kuil dan berpuasa selama enam hari. Pada hari Skandaṣaṣṭhī, mereka tidak akan meminum walau setitik air pun.

Pada hari ini, babak-babak pertempuran dan kemenangan Dewa Skanda terhadap Surapadma akan dilakonkan di tepi pantai.

Menurut satu pendapat lain, perayaan ini jatuh pada Caitra śukla ṣaṣṭhī (dalam bulan Mac/April), tetapi jarang disambut pada hari itu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Rare Sri Lankan idol recovered". BBC News. 11 June 2008. 
  2. Cage of Freedom By Andrew C. Willford

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]