Istana Louvre

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Bagi muzium dan kandungannya, lihat Muzium Louvre.
Piramid Louvre di Cour Napoleon menghadap timur.
Peninggalan asas zaman pertengahan masih dapat dilihat di bawah muzium.
Peta kompleks Istana Louvre.

Istana Louvre (bahasa Perancis: Palais du Louvre), di Tebing Kanan Seine di Paris, adalah sebuah bekas istana diraja terletak di antara Kebun Tuileries dan geraja Saint-Germain l'Auxerrois. Asal-usulnya berlatar dari zaman pertengahan, dan struktur kininya telah berkembang bertahap-tahap sejak abad keenam belas.

Louvre mendapatkan namanya daripada perkataan Frank leovar atau leower, menandakan sebuah tempat berkubu, menurut sejarawan Perancis Henri Sauval. Ia adalah tempat duduk kekuasaan sebenar di Perancis, hingga Louis XIV berpindah ke Versailles pada 1682, membawa kerajaan ke sana dengan baginda; Louvre tetap menjadi tempat duduk kerajaan rasmi hingga berakhirnya Ancien Régime pada 1789. Sejak itu ia telah merumahkan Musée du Louvre yang termasyhur dan juga pelbagai jabatan kerajaan.

Penerangan istana masa kini[sunting | sunting sumber]

Kompleks[sunting | sunting sumber]

Istana Louvre masa kini adalah sebuah kompleks besar sayap-sayap dan astaka-astaka pada empat tingkat utama yang, walaupun ia kelihatan telah bersatu, adalah sebabnya banyak fasa bangunan, modifikasi, kemusnahan dan pengembalian. Istana ini terletak di tebing kanan Sungai Seine di antara Rue de Rivoli di utara dan Quai François Mitterrand di selatan. Di barat adalah Jardin des Tuileries dan, di timur, Rue de l’Amiral de Coligney (muka hadapan yang termasyhurnya, dicipta oleh Claude Perrault) dan Place du Louvre. Kompleks ini menduduki 40 hektar dan membentuk dua kuadrilateral utama yang memagari dua halaman dalam besar: Cour Carrée (“Halaman Segi Empat Sama”), diselesaikan di bawah Napoleon I, dan Cour Napoleon yang lebih besar dengan Cour du Carrousel di sebelah baranya, dibina di bawah Napoleon III. Cour Napoleon dan Cour du Carrousel dipisahkan oleh jalan yang digelar Place du Carrousel

Kompleks Louvre boleh dibahagikan ke dalam “Louvre Lama”: astaka zaman pertengahan dan pembaharuan dan sayap-sayap mengelilingi Cour Carrée, dan juga Dewan Cermin memanjang ke barat di sepanjang tebing Seine; dan “Louvre Baru”: yang astaka dan sayap abad ke-19 memanjang di sepanjang bahagian utara dan selatan Cour Napoleon bersama dengan pemanjangan mereka ke barat (utara dan selatan Cour du Carrousel) yang terdahulunya sebahagian dari Palais des Tuileries (Istana Tuileries) yang telah lama hilang.

Sesetengah 51,615 m ps (555,000 kaki ps) di kompleks istana ditumpukan ke ruang tingkat pameran am. Kompleksnya sangat besar yang seorang dapat melawat setiap hari untuk seminggu dan mungkin tidak dapat memberi lebih daripada suatu kelihatan speintas lalu pada tiap pamerannya.

“Louvre Lama”[sunting | sunting sumber]

Cour Carrée "Louvre Lama" menghadap barat (kiri ke kanan: Aile Lescot, Pavillon Sully (de l'Horloge), Aile Lemercier).

Louvre Lama menduduki tapak kubu abad ke-12 Raja Philip Augustus, juga digelarkan Louvre. Asasnya dapat dilihat di tingkat bawah tanah sebagai jabatan “Louvre Zaman Pertengahan”. Strukturnya dinaikkan pada 1546 oleh Raja Francis I dengan gemarnya sebuah tempant kediaman diraja lebih besar yang telah ditambahkan oleh hampir setiap raja pengganti Perancis. Raja Louis XIV, yang tinggal di Louvre hingga keberangkatan baginda Versailles pada 1678, menyelesaikan Cour Carrée, yang ditutup pada bahagian bandar oleh sebuah colonnade. Louvre Lama sebuah kuadrilateral dengan anggaran 160 meter pada satu belah terdiri dari 8 ailes (sayap) yang disempurnakan oleh 8 pavilion (astaka). Bermula di sudut barat daya dan bergerak ikut arah jam, pavillions terdiri dari yang berikut: Pavillon de Beauvais, Pavillion de Marengo, Northeast Pavilion, Central Pavilion, Southeast Pavilion, Pavillon des Arts, Pavillon du Roi, dan Pavillon Sully (bekasnya, Pavillon de l’Horloge). Di antara Pavillon du Roi dan Pavillon Sully adalah Aile Lescot (“Sayap Lescot”): dibina di antara 1546 dan 1551, ia adalah bahagian terlama visible external elevations dan adalah penting pada muatan mold untuk gaya seni bina klasikisme Perancis kemudiannya. Di antara Pavillon Sully dan Pavillon de Beauvais adalah Aile Lemercier ("Sayap Lemercier"): dibina pada 1639 oleh Louis XIII dan Richelieu, ia adalah sebuah pemanjang sayap Lescot dalam gaya Zaman Pembaharuan yang sama. Dengannya, the last external vestiges Louvre zaman pertengahan telah dimusnahkan.

“Louvre Baru”[sunting | sunting sumber]

Sebahagian daripada "Louvre Baru" (Kiri ke kanan: Pavillon Turgot, Pavillon Richelieu, Pavillon Colbert).

Louvre Baru adalah nama yang sering diberikan pada sayap-sayap dan astaka-astaka memanjangkan Istana lebih kurang 500 meter di utara (Napoléon I dan Napoléon III) dan bahagian selatan (Napoléon III) Cour Napoléon dan Cour du Carrousel. Ianya Napoléon III yang menghubungkan Istana Tuileries dengan Louvre pada 1850an, oleh itu akhirnya mencapai Grand Dessein “(Rekabentuk Hebat”) terdahulunya envisaged oleh Raja Henry IV dari Perancis pada abad ke-16. Penyempurnaan ini hanya tahan selama beberapa tahun ringkas sahaja, meskipun, apabila Tuileries telah dibakar pada 1871 dan akhirnya dibakar sepenuhnya pada 1882.

Dahan utara Louvre baru terdiri (dari timur ke barat) dari tiga astaka hebat di sepanjang Rue de Rivoli: Pavillon de la Bibliotheque, Pavillon de Rohan dan Pavillon de Marsan. DI bahagian dalam (bahagian halaman) Pavillon de la Bibliotheque adalah tiga astaka; Pavillon Colbert, Pavillon Richelieu dan Pavillon Turgot; astaka-astaka ini dan sayap-sayap mereka mentakrifkan tiga Halaman subsidiari, dari timur ke barat: Cour Khorsabad, Cour Puget dan Cour Marly.

Dahan selatan Louvre Baru terdiri (dari timur ke barat) dari lima astaka hebar di sepanjang Quai François Mitterrand (dan tebing Seine): Pavillon de la Lesdiguieres, Pavillon des Sessions, Pavillon de la Tremoille, Pavillon des Etats dan Pavillon de Flore. Di bahagian utara pula, tiga astaka dalam (bahagian halaman) (Pavillon Daru, Pavillon Denon dan Pavillon Mollien) dan sayap mereka mentakrifkan tiga lagi Halaman subsidiari: Cour du Sphinx, Cour Viconti dan Cour Lefuel.

Untuk kemudahan, di peta pelawat muzium, dahan utara Louvre Baru, dahan selatan Louvre Baru, dan Louvre Lama designated “Sayap Richelieu”, “Sayap Denon” dan “Sayap Sully, secara tertentu. Ini membenarkan pelawat kasual untuk mencegahkan (pada sesetengah takat) menjadi sangat bingung pada barisan sayap and astaka dinamakan yang membingungkan.

Pavillon de Flore dan Pavillon de Marsan, di lampau bahagian barat Istana (dahan selatan dan utara, secara tertentu), telah dimusnahkan apabila Third Republic membakarkan Tuileries yang diruntuhkan, tetapi berikutnya mengembalikan bermula pada 1874. Flore kemudian berkhidmat sebagai model untuk renovasi Marsan.

Suatu kompleks bawah tanah besar pejabat, kedai, ruang pameran, kawasan penyimpanan, dan kawasan tempat letak kenderaan, dan juga sebuah auditorium, sebuah depot bas pelancong, dan sebuah kafeteria, yang dibina di bawah halaman dalam Louvre Cour Napoléon dan Cour du Carrousel untuk Projek “Grand Louvre” François Mitterrand (1981-2002). Pintu masuk tingkat tanah ke kompleks ini terletak di pusat Cour Napoléon dan dimahkotakan dengan piramid keluli-dan-kaca ketara (1989) direkabentuk oleh arkitek Amerika I.M. Pei.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Zaman Pertengahan[sunting | sunting sumber]

Benteng[sunting | sunting sumber]

Palais du Louvre terdahulunya dibina sebagai sebuah kubu, dibina pada abad ke-12 oleh raja Philip II Augustus di sepanjang tembok berpagar Bandar pertama untuk mempertahankan sungai aSeine terhadap penyerbu dari utara.[1] Kubu ini mempunyai di pusatnya sebuah menara bersilinder: Donjon, atau Menara Pengawas. (penemuan Arkeologi pada kubu asal kini sebahagian dari pameran Louvre Zaman Pertengahan di sayap Sully dari muzium.)

Benteng Philip Augustus dari 1190 bukan sebuah tempat kediaman tetapi sebuah gudang senjata terdiri dari sebuah kuadrilateral dikelilingi parit (tujuh puluh lapan demi tujuh puluh meter) dengan kubu bulat di tiap sudut, dan di pusat tembok utara dan barat. Menara pertahanan flanked pintu pagar sempit di tembok selatan dan timur. Di pusat kompleks ini terdirinya sebuah menara pengawas, Grosse Tour (lima belas meter pada diameter dan tiga puluh meter tinggi). Dua bangunan bahagian dalam menyempadani tembok luar di bahagian barat dan selatan.[2]

Tempat kediaman diraja[sunting | sunting sumber]

Louvre diperbaharukan secara sering di sepanjang Zaman Pertengahan. Di bawah Louis IX pada pertengahan 1200an, Louvre menjadi rumah kebendaharaan diraja. Istana kota ini tidak lama kemudian memperolehi dwi fungsi: tambahan pada peranan perlindungannya, ia menjadi salah satu tempat kediaman raja dan halaman istana, bersama denganChateau de Vincennes, Hotel Saint-Pol di Le Marais dan Conciergerie dari Ile de la Cité.

Benteng ini diperbesarkan dan dicantikkan pada kurun ke-14 oleh Charles V, membuatnya tempat kediaman diraja terperayaikan di Eropah pada ketika itu. Charles V bermula pembesaran Louvre pada 1358, tetapi kerjanya telah dimusnahkan apabila mulanya Perang Seratus Tahun dan diruntuhkan pada zaman 1500an oleh Raja Francis I, untuk membuat ruang untuk sebuah struktur baru dibina dalam gaya Zaman Pembaharuan.[1]

Zaman Pembaharuan[sunting | sunting sumber]

Bermula pada 1546, selepas pulang dari ketangkapan di Sepanyol, Raja Francis I dari Perancis menugaskan arkitek Pierre Lescot dan tukang seni pahat Jean Goujon untuk mengalihkan menara pengawas dan memodenkan ke dalam sebuah istana gaya Zaman Pembaharuan.[3][4] Lescot telah terdahulunya bekerja di châteaux Loire Valley dan telah digunakan sebagai arkitek projek. Rancangan baru terdiri dari sebuah halaman dalam segi empat sama, dengan sayap utama dipisahkan oleh sebuah tangga berpusat, dan dua sayap bahagian-bahagian mendirikan sebuah tingkat. Lescot menambahkan sebuah siling pada bilik Raja Henry II (Pavillon du Roi) yang berlepas dari gaya beralang, dan memasang Salle des Caryatides, yang mencirikan karyatid ukiran pahat berasaskan kerja Greek dan Rom.[5] Sejarawan seni Anthony Blunt merujukkan pada seni Lescot "sebagai bentuk klasikisme Perancis, mempunyai prinsip tersendirinya dan harmoni tersendirinya.[5] Francis acquired what would become the nucleus of the Louvre's holdings; his acquisitions included Leonardo da Vinci's Mona Lisa.[6]

Kematian Francis I pada 1547, meskipun, mengganggu projek. Arkitek Androuet du Cerceau juga bekerja di Louvre.[7]

Pada 1564 Catherine de' Medici mengarahkan pembinaan sebuah château di barat digelarkan Palais des Tuileries, menghadap Louvre dan kebun-kebun mengeliling.[3] Istana menutup penghujunh barat halaman dalam Lourve. Catherine kemudian mengambil alih pengembalian keseluruhan istana. Arkiteknya Philibert de l'Orme memulakan projek, dan telah digantikan selepas kematiannya pada 1570 oleh Jean Bullant.

Dewan Bourbon dan Selepasnya[sunting | sunting sumber]

Louvre, Tuileries dan Galeri Mewah pada 1615.

Dinasti Bourbons mengambil alih Perancis pada 1589. Sewaktu pemerintahan (1589-1610), Henry IV memulakan "Reka bentuk Mewah baginda" untuk mengalihkan peninggalan benteng zaman pertengahan, untuk menambahkan kawasan Cour Carrée', dan untuk mencipta pautan di antara Palais des Tuileries dan Louvre. Pautan itu telah ditamatkan melalui Grande Galerie oleh arkitek Jacques Androuet de Cerceau dan Louis Métezeau.[8]

Lebih daripada satu suku panjang satu dan seratus kaki lebar, tambahan besar ini dibina di sepanjang tebing sungai Seine; pada waktu penamatannya ia adalah bangunan terpanjang pada jenisnya di dunia. Henry IV, seorang pengalak seni, menjemput beratusan tukang seni dan tukang ukiran untuk tinggal dan bekerja di tingkat-tingkat bawah bangunan. (Tradisi ini berterusan 200 tahun lagi hingga Napoleon III menamatnya.)

Pada awal zaman 1600an, Louis XIII membakar sayap utara zaman pertengahan Louvre dan menggantikan dengan keterusan sayap Lescot. Arkiteknya, Jacques Lemercier, reka bentuk dan menyelesaikan sayap pada 1639 (berikutnya dikenali sebagai Pavillon de l'Horloge, selepas sebuah jam ditambahkan pada 1857.)[8]

Sayap Richelieu telah juga dibina oleh Louis XIII, bangunan yang pertama kali dibuka ke orang ramai sebagai sebuah muzium pada November 8, 1793 sewaktu Revolusi Perancis.[1] Louis XIII (1610-1643) menamatkan sayap yang kini digelarkan Sayap Denon, yang telah dimulakan oleh Catherine de Medici pada 1560. Hari ini ia telah diperbaharukan, sebagai sebahagian dari Acara Renovasi Grand Louvre.

Louvre di bawah Raja Matahari[sunting | sunting sumber]

Pada 1659, Louis XIV melakukan suatu fasa pembinaan di bawah arkitek Le Vau dan André Le Notre, dan pelukis Charles Le Brun.[8][9] Le Vau mengawasi hiasan Pavillon du Roi, Grand Cabinet du Roi, sebuah galeri baru selari dengan Petite Gallerie, dan sebuah gereja kecil. Le Notre reka bentuk redesigned kebun Tuileries dalam gaya Perancis, yang telah diciptakan pada 1564 oleh Catherine de' Medici dalam gaya Itali; dan hiasan Le Brun pada Galerie d'Apollon. Suatu jawatankuasa arkitek mencadangkan Deretan Tiang Perrault; bangunan besar ini bermula pada 1668 tetapi belum diselesaikan hingga abad ke-19.[8][10]

Ditugaskan oleh Louis XIV, arkitek sayap timur Claude Perrault (1665-1680), dimahkotakan oleh sebuah tempat birai Itali yang tidak dapat ditolak ansur di sepanjang bumbung leper bukan Perancis yang berbeza, was a ground-breaking departure in French architecture. His severe design was chosen over a design provided by the great Italian architect Bernini, who had journeyed to Paris specifically to work on the Louvre. Perrault had translated the Roman architect Vitruvius into French. Now Perrault's rhythmical paired columns form a shadowed colonnade with a central pedimented triumphal arch entrance raised on a high, rather defensive base, in a restrained classicizing baroque manner that has provided models for grand edifices in Europe and Amerika untuk berabad-abad. Metropolitan Museum di New York, dengan satu contoh, mencerminkan reka bentuk Louvre Perrault. Pada 1678 tempat kediaman diraja dipindahkan ke Versaille dan Palais du Louvre menjadi sebuah galeri seni.[11]

[[Pavillon de Flore Jacques Androuet II du Cerceau]] (1595), dibina semula oleh Hector Lefuel

Karya kemudian[sunting | sunting sumber]

Pada 1806 pembinaan Arc de Triomphe du Carrousel bermula, terletak di antara dua sayap barat, ditugaskan oleh Maharaja Napoleon I untuk memperingati kejayaan ketenteraannya, direkabentuk oleh arkitek Charles Percier, diatasi oleh quadriga dipahat oleh Baron Francois Joseph Bosio, dan diselesaikan pada 1808.

Louvre masih ditambahkan oleh Napoleon III. Sayap baru 1852-1857, oleh arkitek Louis Visconti dan Hector Lefuel, mewakili versi Empayar Kedua Neo-baroque, penuh perincian dan sarat dengan seni pahat.

Pada 1871 Istana Tuileries telah dimusnahkan dalam pergolakan sewaktu ketindasan Paris Commune. Hujung barat halaman dalam Louvre telah dibiar buka sejak, membentukkan Cour d'honneur. Pemanjangan dan penghiasan berterusan Louvre berlanjutan di sepanjang 1876.

Grand Louvre dan Piramid[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Piramid Louvre

Istana Louvre adalah hampir sebuah struktur yang hampir berbentuk segi empat tepat, terdiri dari Cour Carrée segi empat sama dan dua sayap yang mengelilingi Cour Napoléon di utara dan selatan. Di pusat kompleks adalah Piramid Piramid Louvre, di atasnya pusat pengunjung. Muzium dibahagikan ke tiga sayap: Sayap Sully di timur, yang mengandungi Cour Carrée dan bahagian-bahagian terlama Louvre; Sayap Richelieu di utara; dan Sayap Denon, yang menyempadan Sungai Seine di selatan.

Pada 1983, Presiden Perancis Francois Mitterrand mencadangkan rancangan Grand Louvre untuk merenovasikan bangunan dan memindahkan keluar Kementerian Kewangan, membenarkan paparan di sepanjang bangunan. Arkitek Amerika I. M. Pei telah dianugerahkan projek dan mencadangkan sebuah piramid kaca moden untuk halaman dalam tengah. Piramid dan lobi bawah tanahnya telah dirasmikan pada 15 Oktober 1988. Berkontroversi pada mulanya, ia telah menjadi sebuah tanah markah gaya seni bina Paris yang diterima. Fasa kedua rancangan Grand Louvre, La Pyramide Inversée (Piramid Songsang), telah diselesaikan pada 1993. Pada 2002, kehadiran telah berdua kali ganda selepas penyelesaian.

Catatan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b c "The Louvre: One for the Ages" (dalam bahasa English). 2008. Dicapai pada 2008-09-29.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 2. ^ "The History of the Louvre: From Chateau to Museum" (dalam bahasa English). 2008. Dicapai pada 2008-09-29.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 3. ^ a b Mignot, pp. 34, 35
 4. ^ Sturdy, p. 42
 5. ^ a b Blunt, p. 47
 6. ^ Chaundy, Bob (2006-09-29). "Faces of the Week". BBC. Dicapai pada 2007-10-05.
 7. ^ "Palais du Louvre" (dalam bahasa English). 2008. Dicapai pada 2008-09-29.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
 8. ^ a b c d Mignot, p. 39
 9. ^ Baedeker, pp. 87-89
 10. ^ Edwards, p. 198
 11. ^ Clerkin, Paul (22008). "Palais du Louvre, Paris" (dalam bahasa English). Archiseek.com. Dicapai pada 2008-09-29. Periksa date values in: |date= (bantuan)Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Louvre Templat:Royal Residences in France

Koordinat: 48°51′40″N 2°20′11″E / 48.86111°N 2.33639°E / 48.86111; 2.33639