Kapal pengangkut pesawat Admiral Kuznetsov

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov (Bahasa Rusia: Адмирал флота Советского Союза Кузнецов, (asalnya dinamakan sebagai Riga, dinamakan semula Leonid Brezhnev kemudian Tbilisi[1]) merupakan sebuah kapal pengangkut pesawat (kapal penjajap membawa pesawat berat (TAVKR) di dalam pengelasan Rusia) berkhidmat sebagai kapal armada di dalam Tentera Laut Rusia. Ia pada awalnya ditauliahkan di dalam Tentera Laut Soviet, dan bertujuan untuk menjadi kapal pertama di dalam kelasnya, tetapi kemudian menjadi satu-satunya kapal di dalam kelasnya. Varyag kapal kedua yang dibina tidak pernah ditauliahkan dan telah dijual kepada Republik Rakyat China oleh Ukraine dengan syarat kapal ini tidak akan sekali-kali akan disiapkan untuk pertempuran.[2] Kuznetsov dinamakan sempena Laksamana Armada Kesatuan Soviet Nikolai Gerasimovich Kuznetsov.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "The Self-Designing High-Reliability Organization: Aircraft Carrier Flight Operations at Sea." Rochlin, G. I.; La Porte, T. R.; Roberts, K. H. Footnote 39. Naval War College Review. Autumn, 1987, Vol. LI, No. 3.
  2. "China's Aircraft Carrier Ambitions: Seeking Truth from Rumors." Storey, I.; Ji, Y. Naval War College Review. Winter 2004, Vol. 57, No. 1.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Kapal pengangkut pesawat Kelas Admiral Kuznetsov