Perbezaan antara semakan "Kekhalifahan Cordoba"

Jump to navigation Jump to search
gabung Kerajaan Bani Ummaiyyah Sepanyol
k (kemas)
(gabung Kerajaan Bani Ummaiyyah Sepanyol)
'''Pemerintahan Khalifah Cordoba''' memerintah [[Semenanjung Iberia]] dan [[Afrika Utara]] dari bandar [[Cordoba]] bermula dari tahun 929 M hingga tahun 1031 M. Tempoh ini diwarnai dengan kejayaan ketara dalam bidang perdagangan dan kebudayaan; banyak karya agung Islam [[Sepanyol]] dibina dalam tempoh ini, antaranya [[Mezquita|Masjid Jami Cordoba]]. [[Abdul Rahman III]] mengisytiharkan dirinya sebagai [[Khalifah]] pada 16 Januari 929; sebelum ini beliau dikenali sebagai Amir Cordoba (penguasa bandar Cordoba). Kesemua khalifah Cordoba merupakan ahli keluarga [[Bani Umayyah|Bani Umaiyah]]. Bani Umaiyah (juga dieja ''Umayyah'', ''Ummaiyyah'' atau ''Umaiyyah'') memegang gelaran Amir Cordoba dan memerintah wilayah tersebut sejak tahun 756 M. Kekahlifahan Cordoba mengalami kemerosotan semasa pemerintahan Khalifah Hisham II dan pengganti kepada Perdana Menterinya, al-Mansur ibn Abi al-Aamir. Kekhalifahan Cordoba berakhir pada tahun 1031 M dan telah menjadi beberapa buah wilayah yang berasingan.
 
== Dinasti Umayyah ==
 
=== Dinasti Umaiyah Kenaikan===
[[Abdul Rahman I]] menjadi Amir Cordoba pada tahun 756 M selepas enam tahun tamatnya pemerintahan [[KekhalifahanKerajaan Bani Umayyah|Khalifah kerajaan Umaiyah]] di Damsyik pada tahun 750. Untuk mengekalkan kuasanya, beliau telah menewaskan pemerintah Islam Abbasiyah yang menentang pengaruh Umaiyah dan menyatukan beberapa kawasan.
== Kenaikan ==
[[Abdul Rahman I]] menjadi Amir Cordoba pada tahun 756 M selepas enam tahun tamatnya pemerintahan [[Kekhalifahan Umayyah|Khalifah kerajaan Umaiyah]] di Damsyik pada tahun 750. Untuk mengekalkan kuasanya, beliau telah menewaskan pemerintah Islam Abbasiyah yang menentang pengaruh Umaiyah dan menyatukan beberapa kawasan.
 
Pemimpin wilayah terus menggunakan gelaran amir atau sultan sehinggalah pada abad ke 10, apabila [[Abdul Rahman III]] menghadapi ancaman penaklukan daripada kerajaan Fatimiyah di Kaherah. Untuk membantunya di dalam usaha menentang kerajaan Fatimiyah yang menubuhkan Khilafah di utara Afrika, Abdul Rahman III telah memakai gelaran khalifah. Gelaran ini membolehkan beliau memperoleh kekuatan dan gelaran ini dikekalkan walaupun kerajaan Fatimiyah telah ditewaskan.
 
== =Kejayaan ===
Kekhalifahan Cordoba telah menikmati tempoh kejayaan sepanjang kurun ke-10 M. [[Abd-ar-Rahman III]] bukan sahaja menyatukan al-Andalus, bahkan berjaya membuat hubungan diplomatik dengan kerajaan Kristian di utara secara paksaan dan diplomasi. Abd-ar-Rahman berjaya menghalang pengaruh Fatimiyah daripada merebak ke tanah khilafah di Morocco dan al-Andalus. Tempoh kejayaan ini ditandakan dengan pembuatan hubungan diplomatik dengan puak Afrika Utara, kerajaan Kristian di utara, Perancis dan German serta kerajaan Byzantine. Kematian Abdul-ar-Rahman III memberi peluang kepada kenaikan puteranya Al-Hakam II yang berumur 46 tahun ketika itu sebagai khalifah. Al-Hakam II, lebih kurang sama seperti ayahandanya, berdepan dengan beberapa pemberontakan kerajaan Kristian di utara Iberia dan cuba memadamkankannya sebelum ianya merebak. Tidak seperti ayahandanya, kebergantungan Al-Hakam II ke atas para penasihatnya adalah lebih berasingan.
 
== =Kejatuhan ===
Kematian [[al-Hakam II]] pada tahun 976 menandakan bermulanya zaman kejatuhan Khilafah Cordoba di al-Andalus. Sebelum kematiannya [[Al-Hakam II]] telah menamakan puteranya Hisham II yang berusia 10 tahun ketika itu sebagai penggantinya. Memandangkan kanak-kanak tidak layak menjadi khalifah dan mempunyai darah keturunan yang sama dengannya, [[al-Mansur ibn Abi al-Aamir]] (Perdana Menteri kepada bapa Hisham), mengisytiharkan Hisham II sebagai khalifah. Ibn Al-Aamir menjadi pengawal kepada Hisham II dan menjadi pemangkunya sehingga beliau cukup umur. Oleh itu beliau mengasingkan Hisham II di Cordoba sementara cuba menyingkirkan lawannya. Beliau membenarkan orang Barbar dari Afrika Utara berhijrah ke Andalus untuk mengukuhkan kedudukannya. Ibn al-Amir memerintah dengan kejam jika dibandingkan dengan [[Abd-ar-Rahman III]]. Beliau tidak malu menggunakan paksaan untuk memastikan orang-orang Kristian dalam pemeriksaan. Ibn al-Aamir dan penggantinya yang juga anaknya, Abd al-Malik (al-Muzaffar), meneruskan pemegangan kuasa daripada Hisham II sehingga tahun 1008 apabila al-Muzaffar meninggal dunia dan adiknya Abdul al-Rahman mendesak untuk menjadi pengganti kepada Khalifah Hisham II tetapi Hisham II enggan. Di utara Iberia, satu pemberontakan berlaku di seluruh Cordoba. Abd al-Rahman tidak dapat memadamkan pemberontakan tersebut.
 
Córdoba merupakan pusat perkembangan kesenian di Andalus. Masjid seperti [[Mezquita|The Great Mosque]], adalah menjadi titik perhatian bagi semua Khalifah. Córdoba adalah pusat intelektual sains di Andalus dengan kegiatan penterjemahan buku-buku dari bahasa Yunani purba kepada bahasa Arab, Latin and Hebrew. Bidang kegiatan sains, sejarah, geografi, falsafah dan sastera juga berkembang semasa zaman pemerintahan Khilafah. Sarjana-sarjana serta kebudayaan dari timur telah dibawa masuk ke al-Andalus. [[Ziryab]] telah memperkenalkan gaya berpakaian dan gaya rambut kepada Semenanjung Iberia seperti [[ubat gigi]] dan [[deodorant]].
 
== Senarai pemerintah ==
=== EmirAmir Umayyah di Córdoba ===
* [[AbdAbdul ar-Rahman I]], 756–788
* [[Hisham I]], 788–796
* [[al-Hakam I]], 796–822
* [[Abd ar-Rahman II]], 822–852
* [[Muhammad I ofdari Córdoba|Muhammad I]], 852–886
* [[al-Mundhir]], 886–888
* [[Abdallah ibnibni Muhammad]], 888–912
* [[AbdAbdul ar-Rahman III]], 912–929
 
=== Khalifah Umayyah Córdoba ===
* [[AbdAbdul ar-Rahman III]], sebagai khalifah, 929–961
 
* [[Abd ar-Rahman III]], sebagai khalifah, 929–961
* [[Al-Hakam II]], 961–976
* [[Hisham II]], 976–1008
* [[Mohammed II ofdari Córdoba|Muhammad II]], 1008–1009
* [[Suleiman II ofdari Córdoba|Sulayman II]], 1009–1010
* [[Hisham II]], dipulihkan, 1010–1012
* [[Sulayman II ofdari Córdoba|Sulayman II]], dipulihkan, 1012–1016
* [[Abd ar-Rahman IV]], 1017
 
Dinasti Ummayah yang dimusnahkan oleh [[Dinasti Hammudid]]:
 
* [[Ali ibn Hammud al-Nasir]], 1016–1018
* [[Al-Qasim ibn Hammud al-Ma'mu]], 1018–1021
 
Dinasti Ummayah yang kembali kepada kekuasaan:
 
* [[Abd-ar-Rahman V]], 1023–1024
* [[Muhammad III], 1024–1025
== Lihat juga ==
* [[Al-Andalus]]
* [[KhalifahKhilafah]]
 
== KenaikanRujukan ==
{{reflist}}
 
[[Kategori:Khalifah|Cordoba]]
65,412

suntingan

Menu pandu arah