Lari pecut

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Fasa-fasa lari pecut.

a. Fasa permulaan

Terbahagi kepada tiga bahagian iaitu gaya peluru, gaya sederhana, dan gaya panjang.

     i.     Memulakan larian tanpa blok permulaaan
Gaya peluru

o berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau setengah tapak kaki o hujung tapak kaki belakang selari dengan tumit tapak kaki hadapan o ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk.

Gaya sederhana

o berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau setengah tapak kaki o lutut tapak kaki belakang selari dengan hujung tapak kaki hadapan o ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk.

Gaya panjang

o berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau setengah tapak kaki o lutut tapak kaki belakang selari dengan hujung tumit kaki hadapan o ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk.

    ii.     Memulakan larian dengan blok permulaan

· Gaya peluru o blok permulaan adalah rapat dengan garisan permulaan o blok hadapan diletakkan dua tapak dari garisan permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan.

· Gaya sederhana o letakkan blok pertama dua tapak dari garis permulaan o blok belakang dua tapak dari bahagian hadapan blok hadapan.

· Gaya panjang o blok hadapan diletakkan dua tapak dari garis permulaan o blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan.

b. Fasa larian

     i.       Pecutan

· selepas arahan pelepas 'ke garisan' diberi, pelari mengambil tempat di blok permulaan. · tangan lurus dan buka seluas bahu. Ibu jari dan jari telunjuk dibuka dengan luas dan jari-jari lain rapat di antara satu sama lain, diletakkan di belakang garisan mula. · kepala dan leher didongak iaitu sebahagian dari 'torso'. Mata pandang ke hadapan dengan penuh tumpuan. Selepas arahan 'sedia' diberikan, pinggul diangkat tinggi dan badan condong ke hadapan. · selepas bunyi tembakan pistol, pergerakan ke hadapan dimulakan dengan hayunan pergerakan yang kuat bahagian tangan dan kaki. · tangan yang bertentangan dengan kaki belakang memulakan pergerakan hayunan ke hadapan. Tangan lain digerakkkan ke belakang dengan kuat. Tangan dibengkokkan pada sudut 90 darjah. · Lutut belakang digerakkan ke hadapan dengan cepat dan pada tahap rendah. Kaki hadapan diluruskan sepenuhnya. Fasa pecutan melibatkan larian dalam jarak di antara 30 hingga 60 meter, kedudukan badan berubah dari rendah ke condong ke hadapan. Jarak langkah juga turut bertambah dalam fasa ini.

    ii.       Kelajuan maksimum dan pengekalan kelajuan

· fasa pecutan berlaku di antara jarak 30 meter dan 60 meter iaitu pada awal larian · 95% daripada kelajuan maksimum dicapai pada jarak kira-kira 18 meter · apabila seorang atlet mencapai kelajuan maksimum, kadar pecutannya ditentukan oleh tahap kevergasan fizikal atlit.

    iii.       Larian di selekoh

· pada bahagian selekoh, semakin laju atlit berlari, semakin kuat kuasa 'centrifugal' · pelari perlu merendahkan badan ke dalam sedikit untuk memastikan larian selekoh berkesan untuk mengimbangi kuasa 'centrifugal' · tangan kiri dihayun lurus, manakala tangan kanan menyilang badan mengarah ke dalam.


c. Fasa penamat

      i.     Berlari dengan 10 meter lebih dari jarak lariannya
      ii.     pelari perlu berlari pecut sehingga melewati garisan penamat
     iii.     cara yang paling baik untuk menamatkan larian ialah untuk menonjolkan bahagian dada ke hadapan


Undang-undang dalam acara lari pecut.

1. Blok permulaan hendaklah tegar dan diperbuat tanpa spring yang boleh membantu pelari.

2. Sebelum permulaan, pelari hendaklah memanaskan badan terlebih dahulu.

3. Semasa berada di garisan permulaan, pelari tidak dibenarkan menyentuh garisan permulaan atau kawasan di depan garisan ini dengan tangan atau kaki.

4. Apabila memulakan larian dengan cara gaya dekam, kedua-dua tanah hendaklah menyentuh tanah.

5. Pelumba yang memulakan larian sebelum tembakan pistol pelepas oleh pegawai pelepas dikira batal.

6. Pelari hanya dibenarkan melakukan permulaan yang batal sekali sahaja. Jika dia melakukan kesalahan kali kedua, dia akan dibatalkan terus.

7. Pelari hendaklah berlari dalam lorong sendiri dari awal hingga akhir.

8. Peserta yang terlebih dahulu mencecah torsonya pada pita penamat dikira pemenang.