Mitt Romney

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Mitt Romney
Mitt Romney by Gage Skidmore 7.jpg
Gabenor Massachusetts ke-70
Dalam jawatan
2 Januari 2003 – 4 Januari 2007
Didahului olehPaul Cellucci
Jane Swift (Pemangku)
Digantikan olehDeval Patrick
Butiran peribadi
Lahir (1947-03-12) 12 Mac 1947 (umur 73)
Detroit, Michigan, A.S.
Parti politikRepublikan
PasanganAnn Romney
(1969kini)
Anak-anak5 orang
Alma materUniversiti Stanford
Universiti Brigham Young
(Sarjana Muda Seni)
Universiti Harvard
(Doktor Juris/Sarjana Pentadbiran Perniagaan)
TandatanganTandatangan Mitt Romney
Laman sesawanghttps://www.mittromney.com/

Willard Mitt Romney (lahir 12 Mac 1947) ialah ahli perniagaan Amerika Syarikat dan Gabenor Massachusetts ke-70 dari tahun 2003 hingga 2007. Beliau adalah calon Republikan untuk Presiden Amerika Syarikat pada tahun 2012.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Romney dilahirkan di Detroit. Bapa beliau, George Romney, merupakan seorang auto eksekutif dan Gabenor Michigan dan ibu beliau, Lenore Romney, merupakan seorang pelakon dan ahli politik. Sejak tahun 1966, Romney menghabiskan 30 bulan di Perancis sebagai seorang Mubaligh Mormon.

Kerjaya politik[sunting | sunting sumber]

Kempen Presiden Amerika Syarikat 2012[sunting | sunting sumber]

Debat presiden yang pertama di TV[sunting | sunting sumber]

Semasa debat di televisyen, Romney menuduh Presiden Barack Obama telah membawa Amerika Syarikat menjunam ke dalam krisis ekonomi yang paling dalam sejak tahun 1930-an. Beliau juga mencadangkan bahawa Presiden Barack Obama tidak memenuhi janji-janjinya semasa mandat sebelum presiden seperti meningkatkan purata pendapatan sebenar keluarga Amerika. Romney membuat peruntukan yang yang rakyat Amerika yang gembira semasa perbahasan yang membenarkan beliau untuk mendapatkan beberapa mata kaji selidik kebangsaan dan juga mengatasi Barack Obama dalam niat mengundi rakyat Amerika.

Cerita 47%[sunting | sunting sumber]

Selepas debat yang pertama, sebuah laman internet bernama www.motherjones.com mendedahkan pada 17 September 2012, Isnin, video YouTube yang menunjukkan Romney sedang bercakap tentang beberapa rakyat Amerika Syarikat yang tinggal di perbelanjaan negeri ini.

Kesimpulan tentang pilihan raya Presiden Amerika Syarikat 2012[sunting | sunting sumber]

Pada malam 6 November 2012, Romney mengumumkan bahawa Barack Obama telah dipilih semula sebagai Presiden Amerika Syarikat dan Romney telah kehilangan peluang untuk menjadi presiden. Beliau telah menerima 206 undi berbanding 270 undi yang diperlukan untuk memenangi pilihan raya tersebut. Obama telah menerima 332 undi yang lebih daripada 270 undi yang diperlukan untuk memenangi.[1][2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]