Nakhon Ratchasima

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Patung Thao Suranaree (Khun Ying Mo) menandakan pusat bandar berkenaan, di antara bandar lama di timur dan pembangunan lebih baru di sebelah barat.

Nakhon Ratchasima (Bahasa Thai: นครราชสีมา, IPA: [náʔkʰɔːn râːt.tɕʰa.sǐː.maː] ) merupakan sebuah bandar (thesaban nakhon) di timur-laut (Isan), Thailand dan merupakan pintu masuk ke Isan. Ia merupakan ibu kota Wilayah Nakhon Ratchasima dan daerah Nakhon Ratchasima. Semenjak 31 Mei , 2007[1], bandar berkenaan mempunyai populasi 147,437, yang menjadikannya populasi ketiga terbanyak di Thailand.

Bandar ini dikenali sebagai Khorat or Korat (Thai: โคราช) oleh masyarakat Thai, merupakan nama pendek bagi nama lama Korakapura.[perlu rujukan] Ia terletak di pinggir barat Dataran Khorat dan secara sejarahnya menandakan sempadan di antara Lao dan wilayah Siam, bagaimanapun sekarang ia dianggap pintu masuk ke Timur-laut (Isan). Ia juga merupakan ibu kota wilayah Nakhon Ratchasima dan daerah Nakhon Ratchasima. Nakhon Ratchasima juga adalah pusat kawasan metropolitan Nakhon Ratchasima.

Lokasi geografinya adalah 14°58.5′N 102°6′EKoordinat: 14°58.5′N 102°6′E.

Rujukan[sunting | sunting sumber]