P. Patto

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Patto Perumal merupakan bekas ahli parlimen Ipoh, Perak. Beliau boleh berbahasa Melayu, bahasa Inggeris, Tamil dan Kantonis. Isterinya S. Mary.

Politik[sunting | sunting sumber]

P. Patto menjadi Timbalan Setiausaha DAP, editor surat khabar bulanan The Rocket dan Setiausaha Kebangsaan DAPSY.

Pada 1978, P. Patto bersama Lim Kit Siang telah ditahan di bawah ISA kerana mendedahkan skandal TLDM membeli tornado SPICA-M dari Sweden pada harga RM9 juta.

Operasi Lalang[sunting | sunting sumber]

Pada 1987, beliau ditahan Kem Tahanan Kamunting di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri Malaysia (ISA) dalam Operasi Lalang. Beliau dibebaskan pada 1989. Tokoh DAP lain yang turut ditahan ialah Karpal Singh, Lim Guan Eng, Dr. Tan Seng Giaw, Lau Dak Kee dan V. David.

Pilihan raya umum 1990[sunting | sunting sumber]

Beliau pernah menjadi ADUN Perak kawasan Gopeng. Kemudian menjadi ahli parlimen Menglembu, Perak (1978-1982), ahli parlimen Ipoh, Perak (1986-1990), dan ahli parlimen Bagan, Pulau Pinang (1995).

Dalam pilihan raya 1990 , kerusi parlimen Sungai Siput dimenangi oleh Presiden MIC, Datuk Seri Samy Vellu. Beliau mendapat 14,427 undi manakala lawannya, P. Patto mendapat 12,664 undi.

Bukunya Nenjukku Neethi (Justice from My Heart) diterbitkan sempena tahun ke-13 kematian pejuang rakyat ini.

Kematian[sunting | sunting sumber]

Beliau meninggal dunia di Hospital Ipoh pada 12 Julai 1995 kerana serangan jantung. Pada Oktober 2008, Menteri Besar Perak , Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin setuju menamakan semula Jalan Selibin, Ipoh dengan nama Jalan P. Patto namun setelah dibantah oleh pelbagai pihak, rancangan tersebut dibatalkan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]