Pecahan politik semasa Dinasti Joseon

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pecahan politik semasa Dinasti Joseon
Hangul붕당
Hanja朋黨
Perumian SemakanBung-dang
McCune–ReischauerPung-tang

Bungdang (Hangul붕당; Hanja朋黨) merujuk kepada fahaman politik yang menjadi ciri Dinasti Joseon Pertengahan dan Akhir. Sepanjang dinasti tersebut, pelbagai puak serantau dan ideologi berjuang untuk menguasai sistem politik. Kampung Seowon, yang menggabungkan fungsi kuil Konfusian dengan institusi pendidikan, sering mencerminkan penjajaran puak elit tempatan.

Semasa tempoh awal Joseon pada abad ke-15 dan ke-16, ketegangan antara puak Hungu di Ibu Kota dan puak Sarim yang berpangkalan di Yeongnam telah menguasai politik negara, yang memuncak dalam satu siri empat pembersihan berdarah antara 1498 dan 1545, apabila puak Sarim telah dianiaya oleh puak Hungu. Berikutan peristiwa ini, puak Sarim berundur ke wilayah luar bandar lalu mereka mengekalkan asas kuasa dan kesinambungan ideologi melalui Seowon dan Hyang'yak (suatu sistem kontrak sosial yang memberikan autonomi tempatan kepada kampung). Akhirnya, puak Hungu merosot tanpa pengganti ideologi mereka manakala puak Sarim muncul sebagai puak dominan semasa pemerintahan Seonjo.

Pada abad ke-16, perpecahan di seluruh negara berlaku dalam puak Sarim antara puak Barat (Seo-in) dan puak Timur (Dong-in), yang kebanyakannya terdiri daripada generasi muda. Perpecahan politik semakin bertambah apabila puak Timur pula berpecah antara puak Utara yang tegas (Buk-in) dan puak Selatan yang sederhana (Nam-in)[1] dan puak Barat berpecah antara Aliran Lama (No-ron) dan Aliran Muda (So-ron), empat puak ini kadangkala dikenali sebagai sasaek ("empat warna").[2] Puak Utara seterusnya berpecah kepada puak Utara Besar dan Utara Kecil. Nama puak selalunya berasal dari lokasi relatif rumah ketua mereka.

Perpecahan puak ini berkembang daripada kesetiaan kepada aliran falsafah yang berbeza dan perbezaan wilayah. Sebagai contoh, puak Timur sebahagian besarnya berasaskan Youngnam, dan subpuaknya Selatan kebanyakannya pengikut Yi Hwang manakala orang Utara bergabung di sekitar sekolah Jo Shik. Puak Barat yang berpangkalan di Gyeonggi dan Chungcheong adalah sebahagian besar pengikut Yi I, yang mana pengikut Seong Hon berpecah untuk membentuk puak So-ron dan pengikut Song Siyeol menjadi puak No-ron. Pembahagian ini sering didorong lagi oleh persoalan mengenai penggantian diraja atau kelakuan diraja yang sesuai. Sebagai contoh, perpecahan antara orang Utara dan Selatan didorong oleh perdebatan mengenai pengganti yang sah kepada Seonjo, yang tidak mempunyai anak lelaki yang sah taraf. Orang Utara muncul untuk menyokong Gwanghaegun ; oleh itu, mereka berkembang pesat di bawah pemerintahannya (1608–1623) tetapi dihanyutkan daripada kuasa oleh orang Barat selepas penggantian Injo.

Di bawah pemerintahan Yeongjo dan Jeongjo pada abad ke-18, dasar kesaksamaan yang ketat telah dijalankan tanpa ada puak yang diutamakan mengatasi yang lain.[3] Walau bagaimanapun, dalam pemerintahan Jeongjo, perselisihan muncul semula apabila puak No-ron yang memerintah berpecah lagi antara Byeokpa dan Sipa, dua kumpulan yang merentasi puak terdahulu dan berbeza dalam sikap mereka mengenai pembunuhan Yeongjo terhadap puteranya, yang juga bapa kepada Jeongjo. Pada abad ke-19, politik Joseon berubah apabila keluarga mentua pula dan bukannya puak sarjana yang cuba untuk menguasai takhta. Untuk sebahagian besar abad ke-19, cabang Jangdong dari suku Andong Kim telah mengawal kerajaan; bagaimanapun, terdapat selingan singkat apabila kawalan beralih kepada suku Pungyang Cho.

Semasa pemerintahan Gojong, kuasa sebenar pada mulanya adalah milik ayahandanya Heungseon Daewongun, yang pada satu pihak berusaha untuk mereformasi institusi negara yang korup tetapi sebaliknya menjalankan dasar pemencilan, menentang pembukaan negara kepada pengaruh Barat dan Jepun. Dari tahun 1870-an dan seterusnya, Ratu Min (dikenali secara anumerta sebagai Maharani Myeongseong) menjadi lebih dominan dan menjalankan dasar pemodenan dan keterbukaan yang berhati-hati. Penguasaannya ditentang oleh golongan reaksioner dan progresif. Parti Pencerahan (juga dikenali sebagai Progresif) berusaha untuk memodenkan negara mengikut garis Barat dan Jepun. Perjuangan berpuak-puak ini membawa kepada Insiden Imo dan rampasan kuasa Gapsin, serta campur tangan asing yang meningkat dalam hal ehwal Korea.

Puak Sarim[sunting | sunting sumber]

Salasilah Falsafah[sunting | sunting sumber]

Pembahagian Sarim[sunting | sunting sumber]

Sarim -->

 • Timur (Sekolah Youngnam) -->
  • Selatan (Yi Hwang)
  • Utara (Jo Shik) -->
   • Utara Besar
   • Utara Kecil
 • Barat (Sekolah Giho) -->
  • No-ron (Yi I)
  • So-ron (Seong Hon)

Pemimpin politik[sunting | sunting sumber]

 • Puak Timur : Kim Hyo-won (rumahnya di sebelah timur)
 • Hong Yeo-sun, Heo Gyun
   • Utara Kecil: Nam Yi-gong, Kim Seon-guk
  • Selatan: Woo Seong-jeon (rumahnya di bawah Gunung Selatan), Yu Seong-ryong -->
 • Puak Barat : Shim Eui-gyeum (rumahnya di sebelah barat)

Gambaran dalam media[sunting | sunting sumber]

 • Dalam drama Korea Yi San pada 2007, parti Noron digambarkan sebagai musuh utama Raja Jeongjo dan antagonis dalam siri ini. Mereka menyebabkan ayahandanya, Putera Mahkota Sado, mangkat dalam keadaan hina dan cuba memalukan atau membunuh anakandanya, Yi San (kemudian dikenali sebagai Raja Jeongjo), sepanjang hayat dan pemerintahannya, manakala parti Soron dan Namin pula disebut dalam dialog. Siri ini juga menggambarkan perpecahan dalam puak Noron semasa pemerintahannya dan membayangkan bahawa ia faktor penyumbang kepada kekalahan politiknya.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Lee (1984), p. 221.
 2. ^ Seth (2005), p. 146.
 3. ^ Lee (1984), p. 223.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

 • Seth, Michael J. (2006). A Concise History of Korea: From the Neolithic Period Through the Nineteenth Century. ISBN 9780742540057.