Peguam Negara Amerika Syarikat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Peguam Negara Amerika Syarikat
United States Attorney General
Seal of the United States Department of Justice.svg
Lambang Jabatan Keadilan
Flag of the United States Attorney General.svg
Bendera Peguam Negara
Jeff Sessions official portrait.jpg
Penyandang
Jeff Sessions

sejak 9 Februari 2017
Jabatan Keadilan Amerika Syarikat
AnggotaKabinet
Lapor kepadaPresiden
PejabatWashington, D.C., A.S.
PelantikPresiden
dengan pengesahan Senat
TempohTiada tempoh tetap
Pemegang sulungEdmund Randolph
Pembentukan26 September 1789 (1789-09-26) (231 tahun yang lalu)
Laman webwww.justice.gov

Peguam Negara Amerika Syarikat (A.G.) adalah ketua Jabatan Keadilan Amerika Syarikat, berkenaan dengan hal ehwal undang-undang, dan ketua pegawai penguatkuasa undang-undang dan peguam ketua kerajaan Amerika Syarikat. Peguam Negara yang terkini ialah Jeff Sessions, yang memegang jawatan pada 9 Februari 2017. Peguam Negara berkhidmat sebagai ahli Kabinet Presiden Amerika Syarikat dan merupakan satu-satunya pegawai kabinet yang tidak mempunyai gelaran "setiausaha".

Peguam Negara dilantik oleh Presiden dan mengambil alih jawatan selepas pengesahan oleh Senat Amerika Syarikat. Beliau mewakili rakyat Amerika Syarikat; Peguam Negara juga tertakluk kepada pemecatan oleh Dewan Rakyat dan perbicaraan di Senat untuk "pengkhianatan, rasuah, dan jenayah dan salah laku tinggi yang lain".

Pejabat Peguam Negara telah ditubuhkan oleh Kongres oleh Akta Kehakiman pada tahun 1789. Tugas asal pegawai ini adalah "untuk mendakwa dan menjalankan semua saman di Mahkamah Agung di mana Amerika Syarikat hendaklah berkenaan, dan memberikan nasihat beliau dan pendapat kepada persoalan undang-undang apabila dikehendaki oleh Presiden Amerika Syarikat, atau apabila diminta oleh ketua-ketua mana-mana jabatan." Pada tahun 1870, Jabatan Keadilan telah ditubuhkan untuk menyokong peguam Negara dalam melaksanakan tanggungjawab mereka. Peguam Negara, Setiausaha Negara, Setiausaha Perbendaharaan, dan Setiausaha Pertahanan secara amnya dianggap sebagai empat pegawai kabinet paling penting kerana kepentingan jabatan mereka.[1]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cabinets and Counselors: The President and the Executive Branch (1997). Congressional Quarterly. p. 87.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]