Joe Biden

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Joe Biden
Joe Biden official portrait 2013 cropped.jpg
Potret rasmi, 2013
Presiden terpilih Amerika Syarikat
Memegang jawatan
20 Januari 2021
Naib PresidenKamala Harris (terpilih)
MenggantikanDonald Trump
Naib Presiden Amerika Syarikat ke-47
Dalam jawatan
20 Januari 2009 – 20 Januari 2017
PresidenBarack Obama
Didahului olehDick Cheney
Digantikan olehMike Pence
Senator Amerika Syarikat
(Delaware)
Dalam jawatan
3 Januari 1973 – 15 Januari 2009
Didahului olehJ. Caleb Boggs
Digantikan olehTed Kaufman
Butiran peribadi
LahirJoseph Robinette Biden Jr.
(1942-11-20) 20 November 1942 (umur 78)
Scranton, Pennsylvania
Parti politikDemokrat
PasanganNeilia Hunter (k. 1966; m. 1972)
Jill Jacobs (k. 1977)
Anak-anak
Ibu bapaJoseph Robinette Biden Sr.
Catherine Eugenia Finnegan
Alma materUniversiti Delaware
Universiti Syracuse
Pekerjaan
 • Ahli politik
 • peguam
 • penulis
AnugerahPingat Kebebasan Presiden (2017)
Tandatangan
Laman web rasmijoebiden.com

Joseph Robinette Biden Jr. (IPA: [bаɪ' dɛn]; lahir 20 November 1942) ialah seorang ahli politik Amerika Syarikat dan presiden terpilih Amerika Syarikat. Beliau menewaskan penyandang beliau, presiden Donald Trump pada pilihan raya presiden 2020 dan akan mengangkat sumpah sebagai presiden A.S. ke-46 pada 20 Januari 2021. Seorang ahli Parti Demokrat, beliau berkhidmat sebagai Naib Presiden A.S. ke-47 semasa pentadbiran Barack Obama dari tahun 2009 hingga tahun 2017. Biden mewakili Delaware di Senat Amerika Syarikat dari tahun 1973 hingga tahun 2009.

Dibesarkan di Scranton, Pennsylvania dan Daerah New Castle, Delaware, Biden menuntut di Universiti Delaware sebelum menerima ijazah undang-undang dari Universiti Syracuse pada tahun 1968. Beliau dipilih sebagai Ahli Majlis Daerah New Castle pada tahun 1970. Beliau menjadi senator keenam termuda dalam sejarah Amerika apabila beliau dipilih ke Senat A.S. dari Delaware tahun 1972 pada usia 29. Biden ialah ahli lama Jawatankuasa Hubungan Luar Senat, dan akhirnya menjadi pengerusi. Beliau menentang Perang Teluk pada tahun 1991 dan menyokong memperluaskan pakatan NATO ke Eropah Timur dan campur tangannya dalam Perang Yugoslavia pada tahun 1990-an. Beliau menyokong resolusi yang membenarkan Perang Iraq pada tahun 2002 dan kemudian menentang kemaraan tentera A.S. pada tahun 2007. Beliau juga pernah mempengerusikan Jawatankuasa Kehakiman Senat dari tahun 1987 hingga 1995 yang menangani isu-isu dasar dadah, pencegahan jenayah, dan kebebasan sivil; mengetuai usaha untuk meluluskan Akta Kawalan Jenayah Keganasan dan Penguatkuasaan Undang-undang dan Akta Keganasan Terhadap Wanita termasuk perbicaraan pengesahan Mahkamah Agung A.S. termasuk perbicaraan untuk Robert Bork dan Clarence Thomas. Beliau pernah mencuba bertanding untuk pencalonan presiden bagi parti Demokrat pada tahun 1988 dan sekali lagi pada tahun 2008 namun tidak berjaya.

Biden telah dipilih semula ke Senat sebanyak enam kali dan merupakan senator keempat paling kanan apabila beliau meletak jawatan untuk berkhidmat sebagai naib presiden di bawah pentadbiran Obama selepas mereka berdua memenangi pilihan raya presiden 2008. Pada pilihan raya presiden 2012, mereka dipilih semula untuk berkhidmat satu penggal lagi. Sebagai naib presiden, Biden menyelia perbelanjaan infrastruktur pada tahun 2009 untuk mengatasi krisis ekonomi 2008. Rundingan beliau dengan Kongres Republikan membantu meluluskan akta perundangan termasuk Akta Pelepasan Cukai 2010 yang menyelesaikan kebuntuan cukai. Selain itu, Akta Kawalan Bajet 2011 turut diluluskan yang bertujuan menyelesaikan krisis siling hutang. Akta Pelepasan Pembayar Cukai Amerika 2012 juga diluluskan untuk menangani "tebing fiskal" yang akan berlaku. Biden juga mengetuai usaha untuk meluluskan perjanjian New START Amerika Syarikat–Rusia dan membantu merumuskan dasar A.S. ke atas Iraq melalui pengunduran tentera A.S. pada tahun 2011. Berikutan insiden tembakan di Sekolah Rendah Sandy Hook, beliau mengetuai Pasukan Petugas Keganasan Senjata. Pada Januari 2017, Biden dianugerahkan Pingat Kebebasan Presiden oleh Obama.

Pada April 2019, Biden mengumumkan pencalonannya dalam pilihan raya presiden 2020 dan beliau mencapai jumlah perwakilan yang diperlukan untuk mendapatkan pencalonan bagi parti Demokrat pada Jun 2020.[1] Pada 11 Ogos, beliau memilih Senator Kamala Harris dari California sebagai calon gandingan untuk jawatan Naib Presiden. Biden menewaskan Trump dalam pilihan raya 3 November lalu[2] dan beliau dijadualkan mengangkat sumpah pada 20 Januari 2021.

Awal hidup dan pendidikan[sunting | sunting sumber]

Biden pada usia 10 tahun (1953)

Joseph Robinette Biden Jr. lahir pada 20 November 1942 di St. Mary's Hospital in Scranton, Pennsylvania[3]:5 Beliau anak sulung empat adik-beradik dalam sebuah keluarga menganut mazhab Katolik;[3]:9 ibunya Catherine Eugenia "Jean" Finnegan (1917–2010), seorang keturunan Ireland banyak leluhur di Kaunti Louth[4] dan Kaunti Londonderry[5][3]:8 manakala ayahnya Joseph Robinette Biden Sr. (1915–2002)[6][7] seorang peniaga minyak kacukan Inggeris-Ireland-Perancis.[8][3]:8

Bapa Biden pada mulanya kaya tetapi mengalami beberapa masaah kewangan pada saat beliau dilahirkan. Selama beberapa tahun, keluarga itu tinggal bersama datuk dan nenek Biden. Bermula , Keluarga Biden berpindah ke Claymont, Delaware pada tahun 1953 apabila Scranton mengalami kemerosotan ekonomi pada tahun 1950-an dan bapanya tidak mampu memperoleh pekerjaan yang stabil. Mereka tinggal selama beberapa tahun di sebuah apartmen di sana sebelum kemudian berpindah lagi ke sebuah rumah di Wilmington negeri sama; di sanalah bapa Joe kemudian menjadi jurujual kereta terpakai yang berjaya, mengekalkan gaya hidup keluarga kelas menengah.

Biden terlibat dalam sukan bola sepak sekolah tingginya di Akademi Archmwre sebagai pemain barisan depan. Beliau juga seorang pemain besbol. Seorang pelajar yang lemah namun merupakan pemimpin semula jadi, beliau ialah presiden kelas pada tahun-tahun junior dan seniornya. Beliau menamatkan pengajiannya pada tahun 1961. Beliau mengalami masalah gagap yang ketara pada ketika itu yang berlanjutan sehingga awal dewasanya;[9] ada juga yang menyatakan bahawa kegagapannya itu telah mempengaruhi penampilan dirinya.

Semasa melanjutkan pengajian di Universiti Delaware di Newark, Biden sekali lagi bermain bola sepak dan memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera pada tahun 1965 dengan jurusan dua kali dalam bidang sejarah dan sains politik serta tambahan dalam bidang bahasa Inggeris. Beliau memperoleh purata C dan menduduki tempat ke-506 daripada 688 orang di kelasnya.

Perkahwinan pertama, sekolah perundangan, kerjaya awal[sunting | sunting sumber]

Biden pada tahun 1965

Pada 27 Ogos 1966, Biden berkahwin dengan seorang pelajar Universiti Syracuse yang bernama Neilia Hunter (1942-1972) setelah enggan menunaikan hasrat ibu bapanya untuk menikah dengan seorang Katolik Rom. Upacara pernikahan beliau diadakan di sebuah gereja Katolik di Skaneateles, New York. Mereka mempunyai tiga orang anak iaitu Joseph R. "Beau" Biden III (1969-2015), Robert Hunter Biden (lahir 1970) dan Naomi Christina "Amy" Biden (1971-1972).

Pada tahun 1968, Biden memperoleh Doktor Juris (J.D.) dari Universiti Kolej Perundangan Syracuse, menduduki tempat ke-76 daripada 85 orang di kelasnya. Beliau menyertai badan peguam Delaware pada tahun 1969. Semasa di sekolah, beliau menerima draf pelajar tentera pengerahan. Walau bagaimanapun, beliau akhirnya diklasifikasikan sebagai tidak tersedia untuk perkhidmatan ketenteraan kerana penyakit asma yang dihadapi.

Pada tahun 1968, Biden bekerja di sebuah firma guaman Wilmington yang diketuai oleh ahli parti Republikan tempatan yang terkenal iaitu William Prickett. Biden pernah menganggap dirinya sebagai seorang ahli parti Republikan dan beliau tidak menyukai politik perkauman konservatif Gabenor Delaware, Charles L. Terry daripada parti Demokrat. Biden menyokong ahli parti Republikan yang lebih liberal, Russell W. Peterson, yang mengalahkan Terry pada tahun 1968. Biden direkrut oleh parti Republikan tetapi beliau didaftarkan sebagai ahli bebas kerana tidak senang dengan calon presiden ketika itu, Richard Nixon.

Pada tahun 1969, Biden berkhidmat sebagai pembela umum dan kemudian di sebuah firma yang diketuai oleh seorang ahli aktif parti Demokrat. Biden kemudian dinamakan ke Forum Demokratik, sebuah kumpulan yang berusaha untuk mereformasi dan menghidupkan kembali parti negara. Beliau akhirnya didaftarkan semula sebagai ahli parti Demokrat. Beliau dan peguam lain juga membentuk sebuah firma undang-undang. Bagaimanapun, undang-undang korporat tidak menarik baginya, dan undang-undang jenayah tidak membuahkan hasil dengan baik. Beliau menambah pendapatannya dengan menguruskan hartanah.

Pada akhir tahun itu, Biden terpilih menjadi ahli majlis perbandaran di sebuah daerah Republikan di New Castle County, Delaware. Beliau ingin menjalankan platform liberal yang merangkumi sokongan untuk perumahan awam di pinggir bandar. Beliau erkhidmat di majlis perbandaran sehingga tahun 1972. Beliau juga menentang projek lebuh raya besar yang mungkin mengganggu kawasan kejiranan Wilmington.

Kempen Senat A.S. 1972[sunting | sunting sumber]

Biden pada tahun 1973

Pada tahun 1972, Biden mengalahkan penyandang jawatan senator Delaware dari parti Republikan iaitu J. Caleb Boggs. Beliau merupakan satu-satunya calon parti Demokrat yang berani mencabar Boggs. Kempennya hampir tidak mempunyai kewangan dan beliau tidak diberi peluang untuk menang. Ahli keluarganya mengurus dan mengawasi kempen tersebut yang bergantung kepada pertemuan para pengundi secara bersemuka dan kertas edaran tangan, pendekatan yang dapat dilaksanakan di Delaware. Beliau mendapat sedikit bantuan daripada AFL–CIO dan pengundi Demokrat, Patrick Caddell. Platformnya memberi tumpuan kepada penarikan diri dari Vietnam, persekitaran, hak awam, percukaian yang lebih adil, penjagaan kesihatan, dan ketidakpuasan masyarakat terhadap "politik seperti biasa". Beberapa bulan sebelum pilihan raya, Biden mengalahkan Boggs hampir tiga puluh mata peratusan, tetapi tenaganya, keluarga yang menarik, dan kemampuannya untuk berhubung dengan emosi pengundi berjaya dan beliau menang dengan 50.5 peratus undi.

Kematian isteri dan anak[sunting | sunting sumber]

Pada 18 Disember 1972, beberapa minggu selepas pilihan raya, isteri Biden dan anak perempuannya yang berusia satu tahun, Naomi terbunuh dalam kemalangan semasa keluar membeli-belah untuk sambutan Krismas di Hockessin, Delaware. Gerabak stesen Neilia dilanggar oleh sebuah trak treler ketika beliau hendak keluar dari persimpangan. Anak lelaki mereka, Beau dan Hunter selamat dari kemalangan itu dan dibawa ke hospital dalam keadaan yang baik. Beau mengalami patah kaki dan luka lain dan Hunter telah patah tulang tengkorak kecil dan mengalami kecederaan kepala yang lain. Doktor kemudian berkata kedua-dua mereka akan sembuh sepenuhnya. Biden hendak mengundurkan diri untuk menjaga mereka tetapi Ketua Majoriti Senat, Mike Mansfield memujuknya untuk tidak melakukannya.

Beberapa tahun kemudian, Biden berkata beliau terdengar bahawa pemandu trak itu dipercayai minum alkohol sebelum berlaku kemalangan. Keluarga pemandu trak itu membantah dakwaan itu dan polis tidak pernah membuktikannya. Biden kemudian meminta maaf kepada keluargnya.

Senat Amerika Syarikat (1973–2009)[sunting | sunting sumber]

Pernikahan kedua[sunting | sunting sumber]

Biden dan isteri keduanya, Jill. Bertemu pada tahun 1975 dan bernikah pada tahun 1977.

Biden mengangkat sumpah sebagai Senator pada 5 Januari 1973 di hadapan setiausaha Senat, Francis R. Valeo. Upacara angkat sumpah diadakan di Pusat Perubatan Wilmington Bahagian Delaware. Antara yang hadir ialah Beau (yang masih patah kaki akibat kemalangan) dan Hunter serta ahli keluarga lain. Pada usia 30 tahun, Biden ialah senator termuda keenam dalam sejarah A.S.

Untuk melihat keadaan anak-anaknya setiap hari, Biden berulang-alik dengan kereta api untuk ke rumahnya di Delaware dari Washington, D.C. Satu perjalanan memakan masa 90 minit. Beliau mengekalkan kebiasaan ini sepanjang 36 tahun di Senat. Tetapi, kemalangan itu telah membuat dirinya marah dan menimbulkan rasa ragu-ragu mengenai agamanya. Beliau kemudian menulis bahawa beliau "berasa Tuhan telah memainkan helah yang teruk" pada dirinya dan beliau menghadapi masalah untuk fokus pada pekerjaan.

Pada tahun 1975, Biden bertemu dengan Jill Tracy Jacobs yang berasal dari Willow Grove, Pennsylvania dan bakal menjadi guru di Delaware pada ketika itu. Mereka bertemu pada temu janji mengejut yang diatur oleh adik Biden, walaupun Biden sudah melihat fotonya di sebuah iklan untuk sebuah taman di Wilmington. Biden memberi penghargaan kepadanya dengan memperbaharui minatnya dalam politik dan kehidupan. Pada 17 Jun 1977, Biden dan Jacobs dinikahkan oleh seorang paderi Katolik di Gereja Kecil Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York. Jill Biden memiliki ijazah sarjana muda dari Universiti Delaware; dua ijazah sarjana, satu dari Universiti Chester Barat dan satu lagi dari Universiti Villanova; dan doktor dalam pendidikan dari Universiti Delaware. Mereka mempunyai satu anak perempuan iaitu Ashley Blazer (lahir 1981). Ashley menjadi pekerja sosial dan staf di Jabatan Perkhidmatan untuk Kanak-kanak, Belia, dan Keluarga Delawre. Biden dan isterinya beragama Kristian Katolik dan kerap menghadiri misa di Gereja St. Joseph's on Brandywine di Greenville, Delaware.

Beau Biden menjadi Hakim Peguam Bela Tentera yang berkhidmat dalam Perang Iraq dan kemudian Peguam Negara Bahagian Delaware. Pada tahun 2015, beliau meninggal dunia akibat barah otak. Hunter Biden ialah seorang peguam dan pelobi di Washington.

Kerjaya awal di Senat[sunting | sunting sumber]

Biden bersama dengan Presiden Jimmy Carter.
Biden bersalaman dengan Presiden Ronald Reagan, 1984

Semasa kerjaya awal di Senat, Biden memfokuskan perhatian terhadap isu-isu perlindungan pengguna dan alam sekitar serta meminta tanggungjawab kerajaan yang lebih besar. Dalam satu temubual pada tahun 1974, beliau menggambarkan dirinya liberal terhadap hak sivil dan kebebasan, kebimbangan warga emas dan penjagaan kesihatan tetapi konservatif terhadap isu-isu lain, termasuk pengguguran dan pengerahan tentera.

Biden menjadi anggota minoriti peringkat Jawatankuasa Kehakiman Senat pada tahun 1981. Pada tahun 1984, beliau ialah pengurus Demokrat kerana berjaya meluluskan Akta Kawalan Jenayah Komprehensif; lama-kelamaan, peruntukan undang-undang yang keras terhadap jenayah menjadi kontroversi dan pada tahun 2019, Biden menyebut peranannya dalam meluluskan rang undang-undang itu sebagai "kesalahan besar". Penyokongnya memujinya kerana mengubah beberapa peruntukan terburuk undang-undang dan itu merupakan pencapaian perundangan terpentingnya pada masa itu. Beliau mendapat perhatian untuk ucapan yang beliau berikan pada tahun itu yang secara serentak memarahi dan mendorong parti Demokrat.

Pada tahun 1993, Biden memilih peruntukan yang menganggap homoseksual tidak sesuai dengan kehidupan ketenteraan, sehingga melarang gay untuk berkhidmat dalam angkatan bersenjata. Pada tahun 1996, beliau memilih Akta Pertahanan Perkahwinan, yang melarang kerajaan persekutuan mengiktiraf perkahwinan sesama jenis, dengan itu melarang individu dalam perkahwinan tersebut mendapat perlindungan yang sama di bawah undang-undang persekutuan dan membenarkan negeri-negeri melakukan perkara yang sama. Pada tahun 2015, tindakan itu dianggap tidak berperlembagaan dalam Obergefell lwn Hodges.

Setelah 10 tahun berada di Senat, Biden memberi tumpuan kepada kawalan senjata. Setelah Kongres gagal meratifikasi Perjanjian SALT II yang ditandatangani pada tahun 1979 oleh perdana menteri Soviet, Leonid Brezhnev dan Presiden Jimmy Carter, Biden bertemu dengan Menteri Luar Soviet, Andrei Gromyko untuk menyuarakan kebimbangan Amerika serta mendapatkan perubahan yang menangani bantahan Jawatankuasa Hubungan Luar Negeri Senat. Ketika pentadbiran Reagan ingin menafsirkan perjanjian SALT 1972 I secara longgar untuk membenarkan pengembangan Inisiatif Pertahanan Strategik, Biden berhujah untuk mematuhi perjanjian itu dengan ketat. Beliau mendapat perhatian besar ketika dia membebaskan Setiausaha Negara, George Shultz pada sidang Senat atas sokongan pemerintahan Reagan terhadap Afrika Selatan walaupun polisi apartheid berlanjutan.

Kempen presiden 1988[sunting | sunting sumber]

Biden pada tahun 1987

Biden secara rasmi mengumumkan pencalonannya untuk sebagai calon presiden Demokrat 1988 pada 9 Jun 1987. Beliau dianggap calon yang kuat kerana gayanya yang sederhana, kemampuan berpetah, profil tinggi sebagai ketua Jawatankuasa Kehakiman Senat. Beliau akan menjadi orang kedua termuda yang terpilih sebagai presiden setelah John F. Kennedy.

Menjelang bulan Ogos, kempennya menjadi keliru kerana persaingan staf, dan pada bulan September, beliau dituduh melakukan memplagiat ucapan pemimpin Parti Buruh Britain, Neil Kinnock. Pidato Biden mempunyai isi yang sama tentang menjadi orang pertama dalam keluarganya yang melanjutkan pengajian ke universiti. Biden telah memberi penghargaan kepada Kinnock pada majlis sebelumnya, tetapi tidak pada dua majlis pada akhir bulan Ogos. Pada awal tahun itu, beliau juga telah menggunakan petikan daripada ucapan tahun 1967 oleh Robert F. Kennedy dan ungkapan pendek dari ucapan angkat sumpah John F. Kennedy; dua tahun sebelumnya BIden telah menggunakan petikan tahun 1976 oleh Hubert Humphrey. Biden membalas balik kritikan terhadapnya, megatakan bahawa ahli politik sering meminjam ucapan antara satu sama lain tanpa memberi penghargaan. Salah satu pesaingnya untuk pencalonan, Jesse Jackson turut menggunakan ucapan yang sama oleh Humphrey yang juga digunakan oleh Biden.

Beliau juga membuat beberapa dakwaan palsu atau berlebihan mengenai kehidupan awalnya: bahawa beliau telah memperoleh tiga ijazah di kolej, bahawa beliau telah menghadiri sekolah perundangan dengan biasiswa penuh, bahawa beliau telah lulus pada kedudukan separuh teratas kelasnya dan bahawa beliau telah memperjuangkan gerakan hak sivil. Pada 23 September 1987, Biden menarik diri dan menghentikan kempennya.

Pembedahan otak[sunting | sunting sumber]

Pada bulan Februari 1988, setelah mengalami kesakitan leher yang semakin parah, Biden dikejarkan ke Pusat Perubatan Tentera Darat Walter Reed untuk pembedahan untuk membetulkan intrakranial aneurisma otak yang bocor. Semasa sembuh, beliau menderita embolisme peparu, komplikasi serius.

Setelah aneurisme kedua dibetulkan pada bulan Mei, Biden menjauhkan diri dari Senat selama tujuh bulan.

Jawatankuasa Senat Kehakiman[sunting | sunting sumber]

Biden berucap pada majlis menandatangani Rang Undang-Undang Jenayah 1994 (Akta Kawalan Jenayah Kekerasan dan Penguatkuasaan Undang-Undang) bersama dengan Presiden Bill Clinton pada tahun 1994.

Biden ialah ahli lama Jawatankuasa Senat mengenai Badan Kehakiman. Beliau mempengerusikannya dari tahun 1987 hingga 1995 dan menduduki tempat ahli minoriti dari tahun 1981 hingga 1987 dan dari tahun 1995 hingga 1997.

Sebagai pengerusi, Biden mempengerusikan dua perbicaraan pengesahan Mahkamah Agung A.S. yang berbalah. Apabila Robert Bork dicalonkan pada tahun 1988, Biden menterbalikkan kelulusan hipotesis pencalonan Bork. Konservatif marah, tetapi pada penutup perbicaraan, Biden dipuji kerana keadilan, jenaka lucu dan keberaniannya. Menolak beberapa hujah lawan Bork yang kurang jujur, Biden merangka bantahannya kepada Bork dari segi konflik antara keaslian kuat Bork dan pandangan bahawa Perlembagaan A.S. menyediakan hak untuk kebebasan dan privasi di luar mereka yang jelas dihitung dalam teksnya. Pencalonan Bork ditolak dalam jawatankuasa itu dengan undian 9–5 dan kemudian di Senat penuh, 58–42.

Semasa perbicaraan pencalonan Clarence Thomas pada tahun 1991, soalan Biden mengenai isu-isu perlembagaan sering dikonvolusi sehinggakan Thomas kadang-kadang terlupa dan Thomas kemudian menulis bahawa soalan Biden telah serupa dengan "bebola kacang". Selepas perbicaraan jawatankuasa ditutup, orang ramai mengetahui bahawa Anita Hill, seorang profesor sekolah perundangan Universiti Oklahoma, telah menuduh Thomas membuat komen seksual yang tidak dilayan apabila mereka telah bekerja bersama-sama. Biden telah mengetahui beberapa tuduhan ini, tetapi pada mulanya telah berkongsinya hanya dengan jawatankuasa itu kerana pada masa itu Hill tidak mahu memberi keterangan. Perbicaraan jawatankuasa itu dibuka semula dan Hill memberi keterangan, tetapi Biden tidak membenarkan keterangan daripada saksi lain, seperti seorang wanita yang telah membuat tuduhan dan pakar yang serupa atas gangguan. Biden berkata beliau mahu memelihara privasi Thomas dan kesopanan pendengaran. Senat penuh mengesahkan Thomas dengan undian 52–48, dengan Biden menentang. Penyokong undang-undang liberal dan kumpulan wanita berasa kuat bahawa Biden telah menyalahgunakan perbicaraan dan tidak cukup untuk menyokong Hill. Biden kemudiannya mencari wanita untuk berkhidmat dalam Jawatankuasa Kehakiman dan menekankan isu-isu wanita dalam agenda perundangan jawatankuasa. Pada tahun 2019, beliau memberitahu Hill bahawa beliau amat menyesali layananya, tetapi Hill berkata selepas itu beliau kekal tidak berpuas hati.

Biden telah membantu membentuk banyak undang-undang jenayah persekutuan. Beliau menerajui Rang Undang-Undang Jenayah 1994; ini termasuklah Larangan Serangan Senjata Persekutuan dan Akta Keganasan Terhadap Wanita, yang dianggap perundangan yang paling penting.

Biden sering mengkritik Peguam Bebas, Kenneth Starr semasa kontroversi Whitewater 1990-an dan siasatan skandal Lewinsky, mengatakan "ia akan menjadi hari sejuk di neraka" sebelum seorang lagi peguam bebas akan diberikan kuasa yang sama. Beliau mengundi untuk membebaskan semasa proses pemecatan Presiden Bill Clinton.

Sebagai pengerusi Kaukus Kawalan Narkotik Antarabangsa, Biden menulis undang-undang yang mewujudkan individu mengarah polisi kawalan dadah, yang menyelia dan menyelaras dasar kawalan dadah negara. Pada tahun 2003, beliau memperkenalkan Akta RAVE. Beliau bekerja untuk mengawal "dadah rogol janji temu" seperti flunitrazepam, dadah parti seperti ecstasy dan ketamine, dan penyalahgunaan steroid seperti androstenedione.

Dalam pilihan raya presiden 2008[sunting | sunting sumber]

Biden secara rasmi dicalonkan mewakili Parti Demokrat sebagai calon Naib Presiden pada 27 Ogos 2008 di Sidang Kebangsaan Parti Demokrat Denver.[10]

Pada 4 November 2008, Obama dan Biden berjaya memenangi pilihan raya[11] menewaskan gandingan John McCain-Sarah Palin sebanyak 192 undian[12] serta 53% undian popular.[13] Biden mengangkat sumpah sebagai Naib Presiden Amerika Syarikat ke-47 pada tengah hari tanggal 20 Januari 2009.[14]

Sebagai Naib Presiden Amerika Syarikat[sunting | sunting sumber]

Tempoh renggang[sunting | sunting sumber]

Kempen presiden 2020[sunting | sunting sumber]

Spekulasi dan pengumuman[sunting | sunting sumber]

Biden semasa kempennya di Philadelphia, Mei 2019
Biden di Henderson, Nevada, Februari 2020

Antara 2016 dan 2019, saluran media sering menyebut Biden sebagai calon yang mungkin bertanding untuk jawatan presiden pada tahun 2020. Apabila ditanya sama ada beliau akan bertanding, beliau menafikan perkara tersebut dan berkata tidak akan pernah bertanding. Pada satu ketika, beliau berhasrat untuk tidak lagi melihat senario di mana beliau ingin bertanding sekali lagi, tetapi beberapa hari kemudian, beliau berkata, "Saya akan bertanding jika saya boleh berjalan." Sebuah jawatankuasa tindakan politik yang dikenali sebagai Time for Biden ditubuhkan pada Januari 2018, mencari kemasukan Biden ke dalam pertandingan jawatan presiden.

Biden berkata beliau akan memutuskan sama ada untuk bertanding atau tidak menjelang Januari 2019 tetapi tidak membuat pengumuman pada masa itu. Rakan beliau berkata bahawa Biden hampir berkata "ya" untuk bertanding. Namun, beliau bimbang akan kesan pertandingan jawatan presiden terhadap keluarganya dan reputasinya serta kesukaran pengumpulan dana dan persepsi tentang usia termasuk sentrism relatifnya. Pada sisi lain, ada yang berkata beliau digesa untuk bertanding disebabkan "kewajipan", kesalahan pentadbiran Trump, apa yang dirasakan Biden ialah kekurangan pengalaman dasar luar negara di kalangan ahli Demokrat yang lain serta keinginannya untuk memupuk "progresivisme pembinaan jambatan" dalam parti. Beliau akhirnya melancarkan kempennya pada 25 April 2019.

Kempen[sunting | sunting sumber]

Pada September 2019, media arus perdana dari Dunia Barat mendakwa bahawa Trump telah menggesa Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky untuk menyiasat dakwaan salah laku Biden dan anaknya Hunter Biden.[15] Media arus perdana kemudian mendakwa Trump mendesak untuk menyiasat keluarga Biden sebagai cubaan supaya Biden tidak memenangi jawatan presiden.[16][17][18] Ia kemudian digunakan oleh Nancy Pelosi dari Parti Demokrat untuk melaksanakan siasatan pemecatan terhadap Donald Trump.[19][20]

Media arus perdana Barat kemudian mendakwa bahawa Trump dan sekutunya menuduh Biden mahu pendakwa raya Ukraine, Viktor Shokin dipecat kerana kononnya beliau sedang meneruskan siasatan ke atas Burisma Holdings yang menggaji Hunter Biden. Biden juga dituduh menahan bantuan $1 bilion dari Ukraine dalam usaha ini. Pada tahun 2015, Biden mendesak parlimen Ukraine untuk membuang Shokin kerana Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan organisasi antarabangsa lain menganggap Shokin korup serta tidak layak namun Shokin tidak menyiasat Burisma. Penahanan bantuan $1 bilion adalah sebahagian daripada dasar rasmi ini.[21][22][23]

Sepanjang tahun 2019, Biden kekal mendahului calon Demokrat lain dalam pungutan suara kebangsaan.[24][25] Walaupun begitu, beliau menduduki tempat keempat dalam kaukus di Iowa. Lapan hari kemudian, beliau menduduki tempat kelima dalam pemilihan pendahuluan di New Hampshire.[26][27] Beliau menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam kaukus di Nevada dengan memperoleh 15% yang diperlukan untuk perwakilan. Tetapi, Biden masih berada di belakang Bernie Sanders yang memperoleh sebanyak 21.6 mata peratusan.[28] Membuat rayuan yang kuat kepada pengundi kulit hitam sepanjang kempen dan dalam sesi debat di Carolina Selatan, Biden memenangi pemilihan pendahuluan South Carolina dengan lebih daripada 28 mata.[29] Selepas beberapa calon seperti Pete Buttigieg dan Amy Klobuchar menarik diri dan menyokong Biden, beliau memperoleh kemenangan besar dalam pemilihan 'Super Tuesday' pada 3 Mac. Biden memenangi 18 negeri daripada 26 yang dipertandingkan termasuk Alabama, Arkansas, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, dan Virginia.[30] Kemenangan ini menjadikan beliau mendahului secara keseluruhan. Elizabeth Warren dan Mike Bloomberg kemudian menarik diri dan Biden sekali lagi mendahului dengan kemenangan ke atas Sanders di empat negeri (Idaho, Michigan, Mississippi, dan Missouri) pada 10 Mac.[31]

Apabila Sanders menarik diri dan menangguhkan kempennya pada 8 April 2020, Biden menjadi calon tunggal parti Demokrat untuk Presiden.[32] Pada 13 April, Sanders menyokong Biden dalam perbincangan yang disiarkan secara langsung dari rumah beliau.[33] Bekas presiden, Barack Obama mengumumkan sokongannya kepada Biden pada keesokan harinya.[34] Pada Mac 2020, Biden komited untuk memilih seorang wanita sebagai calon gandingan untuk naib presiden.[35] Pada bulan Jun, Biden mendapat sokongan 1,991 perwakilan yang diperlukan untuk mendapatkan pencalonan dalam parti.[36] Pada 11 Ogos, beliau memilih Senator Kamala Harris dari California sebagai calon gandingan, menjadikan beliau rakyat Amerika Afrika dan Asia Selatan yang pertama bertanding untuk jawatan Naib Presiden atas tiket parti utama.[37]

Pada 18 Ogos 2020, Biden secara rasmi dicalonkan sebagai calon presiden parti Demokrat pada Konvensyen Kebangsaan Demokrat 2020 untuk pilihan raya 2020.[38][39][40]

Tuduhan kontak fizikal yang tidak wajar[sunting | sunting sumber]

Biden telah beberapa kali dituduh melakukan hubungan bukan seksual, seperti memeluk, mencium dan memegang serta didakwa pernah sekali melakukan serangan seksual.[41][42] Beliau telah menggambarkan dirinya sebagai "ahli politik taktil" dan mengakui tingkah laku ini telah menimbulkan masalah kepadanya pada masa lalu.[43]

Menjelang tahun 2015, satu siri angkat sumpah dan acara-acara lain di mana Biden telah meletakkan tangannya kepada orang lain dan bercakap secara dekat dengan mereka. Ini menarik perhatian media dan tular di media sosial.[44][45][46] Pelbagai pihak mempertahankan Biden termasuk seorang senator yang mengeluarkan kenyataan[47] dan juga Stephanie Carter, salah seorang wanita yang gambarnya bersama Biden telah tular.[48] Beliau menyifatkan gambar itu "diekstrak secara salah dari momen yang lebih lama antara rakan-rakan rapat". Pada 28 Februari 2016, Biden memberi ucapan mengenai kesedaran serangan seksual di Anugerah Akademi ke-88 sebelum memperkenalkan Lady Gaga.[49]

Pada bulan Mac 2019, bekas ahli dewan undangan negeri Nevada, Lucy Flores menuduh Biden telah menyentuhnya tanpa persetujuannya pada kempen 2014 di Las Vegas. Flores mendakwa bahawa Biden berjalan di belakangnya, meletakkan tangannya di bahu, mencium rambutnya dan mencium belakang kepalanya sambil menambah bahawa cara beliau menyentuhnya adalah cara intim yang khas untuk rakan, rapat keluarga, atau pasangan romantis.[50] Jurucakap Biden berkata Biden tidak ingat akan tingkah laku yang didakwanya.[51] Dua hari kemudian, Amy Lappos, bekas pembantu kongres kepada Jim Himes, mendakwa Biden menyentuhnya dengan cara bukan seksual yang tidak wajar dengan memegang kepalanya untuk menggosok hidung semasa pengumpulan dana politik di Greenwich pada tahun 2009.[52] Pada keesokan harinya, dua lagi wanita tampil dengan dakwaan perlakuan tidak wajar Biden. Caitlin Caruso berkata Biden meletakkan tangannya di pahanya dan D.J. Hill mendakwa Biden mengalihkan tangannya dari bahu ke punggungnya. Pada awal bulan April 2019, tiga wanita memberitahu The Washington Post bahawa Biden telah menyentuh mereka dengan cara yang membuat mereka berasa tidak selesa.[53][54] Pada bulan April 2019, bekas kakitangan Biden, Tara Reade berkata bahawa beliau berasa tidak selesa pada beberapa kesempatan ketika Biden menyentuh wanita itu di bahu dan lehernya semasa bekerja di pejabat Senat pada tahun 1993.[55][56] Pada bulan Mac 2020, Reade menuduhnya melakukan serangan seksual pada tahun 1993. Biden dan pengurusan kempennya dengan tegas menolak dakwaan itu.[57][58]

Biden kemudian meminta maaf kerana tidak memahami bagaimana orang akan bertindak balas terhadap tindakannya tetapi mengatakan niatnya terpuji. Beliau juga berjanji akan lebih "mementingkan ruang peribadi seseorang". Beliau terus berkata bahawa beliau tidak menyesal atas apa pun yang pernah dilakukannya, menyebabkan para pengkritik menuduhnya memberi mesej yang berbaur.[59]

Presiden terpilih Amerika Syarikat[sunting | sunting sumber]

Biden dipilih sebagai presiden Amerika Syarikat ke-46 pada November 2020, menewaskan penyandang, Donald Trump, presiden yang kali pertama berkhidmat sepenggal selepas George H. W. Bush pada tahun 1992. Beliau ialah bekas naib presiden kedua (selepas Richard Nixon pada tahun 1968) untuk dipilih sebagai presiden. Beliau juga dijangka menjadi presiden tertua serta presiden pertama yang berasal dari Delaware (walaupun beliau dilahirkan di Pennsylvania). Biden juga merupakan presiden Katolik kedua selepas John F. Kennedy. Biden dijangka mengangkat sumpah pada tengah hari 20 Januari 2021.

Beberapa hari selepas memenangi pilihan raya, Biden mewujudkan pasukan petugas COVID-19. Beliau berikrar tindak balas kerajaan yang lebih besar terhadap pandemik itu berbanding Trump, termasuk meningkatkan ujian saringan, bekalan peralatan perlindungan diri yang cukup, mengagihkan vaksin, dan dana untuk sekolah dan hospital. Biden juga berjanji untuk menggunakan Akta Pengeluaran Pertahanan dengan lebih agresif berbanding Trump untuk membina bekalan, serta menggunakan 100,000 ahli pasukan pengesanan kontak untuk mengurangkan jangkitan COVID-19.

Pada 11 November 2020, Biden memilih Ron Klain sebagai Ketua Staf Rumah Putih. Klain ialah bekas pembantu kepada Biden pada tahun 1980-an, ketua staf pertama Biden sebagai Naib Presiden, dan ketua staf kepada bekas Naib Presiden, Al Gore. Pada 23 November 2020, Biden pertama kali membuat pencalonan dan pelantikan keselamatan negara, mencalonkan Antony Blinken sebagai Setiausaha Negara, Alejandro Mayorkas sebagai Setiausaha Keselamatan Tanah Air, Avril Haines sebagai Pengarah Perisikan Negara, Jake Sullivan sebagai Penasihat Keselamatan Negara, Linda Thomas-Greenfield untuk Duta Amerika Syarikat ke PBB dan John Kerry sebagai Wakil Khas Presiden bagi isu berkaitan Perubahan Iklim. Jika pencalonan itu disahkan, Haines akan menjadi wanita pertama yang berkhidmat sebagai Pengarah Perisikan Negara, dan Mayorkas akan menjadi rakyat Amerika Latin yang pertama untuk berkhidmat sebagai Setiausaha Keselamatan Tanah Air.

Pada 23 November, Pentadbir Perkhidmatan Am, Emily W. Murphy secara rasmi mengiktiraf Biden sebagai pemenang pilihan raya presiden 2020 dan membenarkan permulaan proses peralihan kuasa kepada pentadbiran Biden.

Keputusan pilihan raya[sunting | sunting sumber]

Tahun Jawatan Parti Jumlah undi untuk Biden % Penentang Parti Jumlah undi %
1970 Ahli Majlis Perbandaran Green tickY Demokrat 10,573 55% Lawrence T. Messick Republikan 8,192 43%
1972 Senator A.S. Green tickY Demokrat 116,006 50% J. Caleb Boggs Republikan 112,844 49%
1978 Green tickY Demokrat 93,930 58% James H. Baxter Jr. Republikan 66,479 41%
1984 Green tickY Demokrat 147,831 60% John M. Burris Republikan 98,101 40%
1990 Green tickY Demokrat 112,918 63% M. Jane Brady Republikan 64,554 36%
1996 Green tickY Demokrat 165,465 60% Raymond J. Clatworthy Republikan 105,088 38%
2002 Green tickY Demokrat 135,253 58% Raymond J. Clatworthy Republikan 94,793 41%
2008 Green tickY Demokrat 257,484 65% Christine O'Donnell Republikan 140,584 35%
2008 Naib Presiden Green tickY Demokrat 69,498,516
365 undi elektoral (270 diperlukan)
53% Sarah Palin Republikan 59,948,323
173 undi elektoral
46%
2012 Green tickY Demokrat 65,915,795
332 undi elektoral (270 diperlukan)
51% Paul Ryan Republikan 60,933,504
206 undi elektoral
47%
2020 Presiden Green tickY Demokrat 81,268,867
306 undi elektoral (270 diperlukan)
51% Donald Trump Republikan 74,216,747
232 undi elektoral
47%

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Petikan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Biden sah calon Democrat lawan Trump dalam pertarungan Presiden Amerika". Berita Mediacorp SG. 6 Jun 2020. Dicapai pada 30 November 2020.
 2. ^ "Joe Biden menang pilihan raya Presiden AS". Berita Harian. 8 November 2020. Dicapai pada 30 November 2020.
 3. ^ a b c d Witcover, Jules (2010). Joe Biden: A Life of Trial and Redemption. New York City: William Morrow. ISBN 978-0-06-179198-7.
 4. ^ Smolenyak, Megan (July 2, 2012). "Joe Biden's Irish Roots". Huffington Post. Dicapai pada December 6, 2012.
 5. ^ "Number two Biden has a history over Irish debate". The Belfast Telegraph. November 9, 2008. Dicapai pada January 22, 2008.
 6. ^ Chase, Randall (January 9, 2010). "Vice President Biden's mother, Jean, dies at 92". WITN-TV. Associated Press.
 7. ^ "Joseph Biden Sr., 86, father of the senator". The Baltimore Sun. September 3, 2002. Dicapai pada April 15, 2020.
 8. ^ Smolenyak, Megan (April–May 2013). "Joey From Scranton—Vice President Biden's Irish Roots". Irish America. Dicapai pada April 15, 2020.
 9. ^ Biden, Joseph R., Jr. (July 9, 2009). "Letter to National Stuttering Association chairman" (PDF). National Stuttering Association. Diarkib daripada yang asal (PDF) pada July 28, 2011. Dicapai pada December 9, 2010.
 10. ^ Gray, Alan (August 29, 2008). "Democrats Formally Nominate Barack Obama for U.S. Presidency". NewsBlaze.
 11. ^ "Barack Obama wins presidential election". CNN. November 4, 2008. Dicapai pada November 5, 2008.
 12. ^ Franke-Ruta, Garance (November 19, 2008). "McCain Takes Missouri". The Washington Post. Dicapai pada November 19, 2008.
 13. ^ "President—Election Center 2008". CNN. Dicapai pada November 19, 2008.
 14. ^ "In culminating moment, Biden is vice president". OregonLive.com. Associated Press. January 20, 2009. Dicapai pada July 27, 2016.
 15. ^ Kramer, Andrew E. (September 20, 2019). "Ukraine Pressured on U.S. Political Investigations". The New York Times. ISSN 0362-4331. Dicapai pada September 20, 2019.
 16. ^ Isachenkov, Vladimir (September 27, 2019). "Ukraine's prosecutor says there is no probe into Biden". Associated Press. Dicapai pada October 1, 2019. Though the timing raised concerns among anti-corruption advocates, there has been no evidence of wrongdoing by either the former vice president or his son.
 17. ^ "White House 'tried to cover up details of Trump-Ukraine call'". BBC News. September 26, 2019. Dicapai pada October 1, 2019. There is no evidence of any wrongdoing by the Bidens.
 18. ^ Timm, Jane (September 25, 2019). "There's no evidence for Trump's Biden-Ukraine accusations. What really happened?". NBC News. Dicapai pada October 1, 2019. But despite Trump's continued claims, there's no evidence of wrongdoing on the part of either Biden.
 19. ^ Cullison, Alan; Ballhaus, Rebecca; Volz, Dustin (September 21, 2019). "Trump Repeatedly Pressed Ukraine President to Investigate Biden's Son". The Wall Street Journal. Dicapai pada September 20, 2019.
 20. ^ Mackinnon, Amy (September 20, 2019). "Is Trump Trying to Get Ukraine to Take Out Biden for Him?". Foreign Policy. Graham Holdings. Dicapai pada September 20, 2019.
 21. ^ "Donald Trump ad misleads about Joe Biden, Ukraine and the prosecutor". PolitiFact. October 9, 2019. Dicapai pada November 14, 2020.
 22. ^ Kessler, Glenn (September 27, 2019). "A quick guide to President Trump's false claims about Ukraine and the Bidens". The Washington Post. Dicapai pada November 14, 2020.
 23. ^ Dale, Daniel (September 25, 2020). "Fact check: What Trump has been getting wrong on Biden and Ukraine". CNN. Dicapai pada November 14, 2020.
 24. ^ "NBC/WSJ poll: Former Vice-President Joe Biden frontrunner in race for Democratic nomination". WPSD-TV. December 19, 2019. Dicapai pada February 10, 2020.
 25. ^ Silver, Nate (January 10, 2020). "Biden Is The Front-Runner, But There's No Clear Favorite". FiveThirtyEight. Dicapai pada February 10, 2020.
 26. ^ "2020 Iowa Democratic Caucuses Live Results". The Washington Post. February 3, 2020. Dicapai pada March 22, 2020.
 27. ^ "New Hampshire results". NBC News. February 11, 2020. Dicapai pada February 12, 2020.
 28. ^ "2020 Nevada Caucus Results". Politico. Dicapai pada November 14, 2020.
 29. ^ Kinnard, Steve; Barrow, Meg; x, Bill (February 29, 2020). "Biden wins South Carolina, aims for Super Tuesday momentum". Associated Press. Dicapai pada March 1, 2020.
 30. ^ Montanaro, Domenico (March 4, 2020). "5 Takeaways From Super Tuesday And Joe Biden's Big Night". NPR. Dicapai pada November 14, 2020.
 31. ^ Bradner, Eric; Krieg, Gregory; Merica, Dan (March 11, 2020). "5 takeaways as Biden takes command of Democratic race on Super Tuesday II". CNN. Dicapai pada March 11, 2020.
 32. ^ Ember, Sydney (April 8, 2020). "Bernie Sanders Drops Out of 2020 Democratic Race for President". The New York Times. ISSN 0362-4331. Dicapai pada April 8, 2020.
 33. ^ Ember, Sydney; Glueck, Katie (April 13, 2020). "Bernie Sanders Endorses Joe Biden for President". The New York Times. Dicapai pada April 13, 2020.
 34. ^ Merica, Dan (April 14, 2020). "Obama endorses Biden for president in video message". CNN. Dicapai pada April 14, 2020.
 35. ^ "Joe Biden commits to picking a woman as his running mate". Axios. March 16, 2020. Dicapai pada May 3, 2020.
 36. ^ Linskey, Annie (June 9, 2020). "Biden clinches the Democratic nomination after securing more than 1,991 delegates".
 37. ^ "Biden VP pick: Kamala Harris chosen as running mate". BBC News. August 11, 2020. Dicapai pada August 11, 2020.
 38. ^ Jamerson, Joshua; Day, Chad (August 18, 2020). "DNC Nominates Joe Biden to Lead Nation Through Pandemic". The Wall Street Journal. Dicapai pada August 19, 2020.
 39. ^ Olorunnipa, Toluse; Janes, Chelsea; Sonmez, Felicia; Itkowitz, Colby; Wagner, John (August 19, 2020). "Joe Biden officially becomes the Democratic Party's nominee on convention's second night". The Washington Post. Dicapai pada August 19, 2020.
 40. ^ Schultz, Marisa (August 18, 2020). "Democrats formally nominate Joe Biden for president in virtual roll call". Fox News. Dicapai pada August 19, 2020.
 41. ^ McGann, Laura (March 29, 2019). "Lucy Flores isn't alone. Joe Biden's got a long history of touching women inappropriately". Vox. Dicapai pada December 30, 2019.
 42. ^ "Biden Charms Photographers, Frightens Children at Final Swearing-In as VP". WNBC. January 3, 2017. Dicapai pada March 26, 2020.
 43. ^ Brice-Saddler, Michael (March 29, 2019). "Nevada Democrat accuses Joe Biden of touching and kissing her without consent at 2014 event". Los Angeles Times. Dicapai pada December 30, 2019.
 44. ^ Henderson, Nia-Malika (February 17, 2015). "Joe Biden takes 'being Biden' to new heights (or depths)". The Washington Post.
 45. ^ Peralta, Eyder (February 17, 2015). "Joe Biden Gets A Bit Too Close To New Secretary Of Defense's Wife". NPR.
 46. ^ Visentin, Lisa (February 18, 2015). "US Vice-President Joe Biden in new 'creepy' photo with wife of Defence Secretary Ashton Carter". The Sydney Morning Herald.
 47. ^ Henderson, Nia-Malika (January 11, 2015). "Coons: My daughter doesn't think Joe Biden is 'creepy'". The Washington Post.
 48. ^ "Wife of ex-Defense secretary defends Biden, says viral photo of them used 'misleadingly'". USA Today. Dicapai pada November 19, 2020.
 49. ^ Sinha-Roy, Piya (February 29, 2016). "At Oscars, VP Joe Biden and Lady Gaga spotlight sexual assault". Reuters. Dicapai pada November 18, 2020.
 50. ^ O'Connor, Lydia (March 29, 2019). "Ex-Nevada Assemblywoman Says Joe Biden Inappropriately Kissed Her". HuffPost. Dicapai pada March 29, 2019.
 51. ^ Taylor, Jessica (March 29, 2019). "Former Nevada Candidate Accuses Biden Of Unwanted Touching, Which He Doesn't 'Recall'". NPR. Dicapai pada March 29, 2019.
 52. ^ Vigdor, Neil (April 1, 2019). "Connecticut woman says then-Vice President Joe Biden touched her inappropriately at a Greenwich fundraiser in 2009". Hartford Courant. Dicapai pada April 1, 2019.
 53. ^ Burke, Michael (April 2, 2019). "Two more women accuse Biden of inappropriate touching". The Hill. Dicapai pada December 30, 2019.
 54. ^ Stolberg, Sheryl Gay; Ember, Sydney (April 2, 2019). "Biden's Tactile Politics Threaten His Return in the #MeToo Era". The New York Times. Dicapai pada December 30, 2019.
 55. ^ Viebeck, Elise; Viser, Matt; Itkowitz, Colby (April 3, 2019). "Three more women accuse Biden of unwanted affection, say apology video doesn't quell concerns". The Washington Post. Dicapai pada March 29, 2020.
 56. ^ Riquelmy, Alan (April 3, 2019). "Nevada County woman says Joe Biden inappropriately touched her while working in his U.S. Senate office". The Union. Diarkib daripada yang asal pada April 1, 2020. Dicapai pada April 14, 2020.
 57. ^ Reinhard, Beth; Viebeck, Elise; Viser, Matt; Crites, Alice (April 12, 2020). "Sexual assault allegation by former Biden Senate aide emerges in campaign, draws denial". The Washington Post. Dicapai pada April 14, 2020.
 58. ^ Phillips, Amber (May 1, 2020). "What we know about Tara Reade's sexual assault allegation against Joe Biden". The Washington Post. Dicapai pada May 1, 2020.
 59. ^ Multiple sources:
  Hook, Janet; Halper, Evan (April 5, 2019). "As Joe Biden struggles to shed baggage, other Democrats move forward". Los Angeles Times. Dicapai pada April 27, 2020.
  Ember, Sydney; Martin, Jonathan (April 3, 2019). "Joe Biden, in video, says he will be 'more mindful' of personal space". The New York Times. Dicapai pada March 28, 2020.
  Blake, Aaron (April 3, 2019). "Biden's new video is well done. But it's not an apology". The Washington Post. Dicapai pada March 28, 2020.

Buku[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rasmi[sunting | sunting sumber]

Lain-lain[sunting | sunting sumber]