Perissodactyla

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ungulat berjari ganjil
Julat zaman: 56–0 Ma
?Lewat Paleosen - Kini
ErmineSpot.jpg
Telapuk kuda
Pengelasan saintifik
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Infrakelas: Eutheria
Superorder: Laurasiatheria
Order: Perissodactyla
Owen, 1848
Families[1]

Perissodactyla (Yunani: περισσός, perissós, "tidak sekata", + δάκτυλος, dáktylos, "jari") merupakan sebuah order mamalia yang telapuknya mempunyai bilangan jari yang ganjil (1, 3, atau 5 batang).[2] Selalunya, jari tengah di setiap telapuknya lebih besar daripada jari-jari lain. Ahli Perissodactyla lazimnya merupakan haiwan peragut yang besar-besar, tetapi tidak seperti ahli Artiodactyla berjari genap yang ruminan, ianya mempunyai perut yang agak ringkas kerana menapai di usus belakang, mencerna selulosa tumbuhan di dalam usus daripada dalam perut. Antara ahlinya ialah kuda, tenuk, dan badak sumbu.

Taksonomi[sunting | sunting sumber]

Ahli-ahli order ini terbahagi kepada dua suborder:

  • Hippomorpha, ungulat berjari ganjil yang kini berupa pelari laju berkaki panjang dengan sebatang jari sekaki. Satu-satunya famili dalam suborder ini ialah Equidae (yang hanya tinggal genus Equus), terdiri daripada kuda, kuda belang, keldai, dan spesies-spesies berkaitan. Makhluk pupus Brontotheriidae yang seakan-akan badak sumbu turut tergolong dalam suborder ini. Kedua-dua keluarga mungkin keturunan Palaeotheriidae.
  • Ceratomorpha, memiliki beberapa batang jari yang berfungsi; lebih berat dan bergerak lebih perlahan daripada Hippomorpha. Suborder ini ada dua famili yang wujud, iaitu: Tapiridae (tapir) dan Rhinocerotidae (badak sumbu). Chalicotheriidae yang pupus mungkin tergolong dalam suborder ini.

Tiga famili Perissodactyla yang masih wujud digolongkan seperti berikut:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Hooker, 2005, p. 206.
  2. ^ American Heritage Dictionary of the English Language, 3rd edition, 1992, p. 1348