Persekutuan Rhodesia dan Nyasaland

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Jangan dikelirukan dengan Republik Afrika Tengah atau Afrika Tengah British.
Persekutuan Rhodesia dan Nyasaland
Persekutuan

 

 

1953–1963
 

 

Bendera Jata
Moto
Magni Esse Mereamur
(Latin: Mari Mencapai Keunggulan)
Lagu kebangsaan
God Save the Queen
Lokasi Persekutuan Rhodesia dan Nyasaland
di Selatan Afrika
Ibu negara Salisbury
Bahasa
Kerajaan Persekutuan
Gabenor-Jeneral
 •  1953–1957 Baron Pertama Llewellin
 •  1957–1963 Earl ke-16 Dalhousie
 •  1963 Sir Humphrey Gibbs
Perdana Menteri
 •  1953–1956 Sir Godfrey Huggins
 •  1956–1963 Sir Roy Welensky
Era sejarah Perang Dingin
 •  Diasaskan 1 Ogos 1953
 •  Dibubarkan 31 Disember 1963
Mata wang Pound Rhodesia dan Nyasaland
Hari ini sebahagian daripada
Warning: Value specified for "continent" does not comply

Persekutuan Rhodesia dan Nyasaland, juga dikenali sebagai Persekutuan Afrika Tengah (CAF) ialah persekutuan separa merdeka tiga kawasan selatan Afrikakoloni British berpemerintahan sendiri Rhodesia Selatan dan tanah naungan British, Rhodesia Utara dan Nyasaland – di antara 1953 dan 1963. Mengikut perlembagaan, ia adalah dibawah kawalan persekutuan Mahkota British, maksudnya ia bukannya koloni Mahkota ataupun dominion. Namun, oleh kerana tujuan pertubuhan ini adalah untuk, apabila tiba waktunya, menjadi sebuah dominion dalam Negara-negara Komanwel, daulat British ("Mahkota") diwakili oleh seorang Gabenor-Jeneral.

Pertubuhan ini diasaskan pada 1 Ogos 1953 dengan tujuan untuk membentuk jalan tengah antara negeri diperintah majoriti berkemerdekaan penuh, dengan wilayah-wilayah didominasi orang berkulit putih di Afrika Selatan, Angola dan Mozambique. Ia bertujuan untuk menjadi entiti kekal, tetapi akhirnya hancur kerana nasionalis Afrika kulit hitam mahukan bahagian kuasa yang lebih daripada yang sanggup diberikan oleh populasi kulit putih minoriti dominan.

Pemerintah negeri-negeri Afrika kulit hitam yang baru telah bersatu dalam menginginkan kolonialisme terhapus di Afrika. Kebanyakan kawasan lain di dunia telah beralih daripada kolonialisme sekitar lewat 1950-an dan awal 1960-an, maka United Kingdom ditekan untuk menyahkoloni oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan Pertubuhan Kesatuan Afrika (OAU). Kumpulan-kumpulan ini menyokong aspirasi nasionalis-nasionalis Afrika kulit hitam dan menerima dakwaan mereka mewakili rakyat kawasan mereka.

Pertubuhan ini secara rasminya runtuh pada 31 Disember 1963. Pada 1964, Rhodesia Utara memperoleh kemerdekaan daripada UK membentuk negara baru Zambia dan Nyasaland menerima kemerdekaan dan membentuk Malawi. Rhodesia Selatan dikenali sebagai Rhodesia sahaja dan, selepas berakhirnya Perang Belukar Rhodesia pada 1980, ia dikenali sebagai Zimbabwe.