Produk bakeri Cina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Produk bakeri Cina (Bahasa Cina: 中式糕点; pinyin: zhōng shì gāo diǎn; secara harfiah "Kek dan snek gaya Cina" atau Bahasa Cina: 唐餅; pinyin: táng bǐng; secara harfiah "Tang-style baked goods") terdiri daripada pastri, kek, dan snek kebanyakannya asal-usul Cina, walaupun sesetengah berasal dari barangan bakaran Barat. Sesetengah hasil buatan roti bakar Cina termasuk kuih bulan, kuih matahari, tart telur, dan kek isteri.

Kedai buat roti Cina yang menghasilkan barangan-barangan ini hadir di negara-negara dari warga China dan di sepanjang Pekan Cina. Ia juga mungkin menghidangkan teh, kopi, dan minuman lain.

Jenis bakeri[sunting | sunting sumber]

Walaupun ada banyak bertindih pada produk yang dijual di barangan bakaran gaya-Hong Kong dan Taiwan, walaupun demikian tetap secara perbezaan besar di antara dua jenis. Contohnya, Kek Roti dan tart nanas diperkembangkan di bakeri gaya Taiwan, sementara Roti koktel adalah sebuah produk gaya Hong Kong. Kedai roti Hong Kong mempunyai lebih pengaruh barat oleh kerana 150 tahun jajahan British yang berakhir pada 1997. Ada juga perbezaan rantau dalam bandar-bandar luar negeri dengan kehadiran besar Cina, khususnya yang berada di Asia seperti Pulau Pinang, Ipoh, Jakarta, dan Bangkok.[perlu rujukan]

Pastri asal-usul Timur[sunting | sunting sumber]

Bahagian pastri asal usul Timur
Bahagian pastri pengaruh Barat

Pastri pengaruh Barat[sunting | sunting sumber]

Minuman[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Hsiung, Deh-Ta. Simonds, Nina. Lowe, Jason. [2005] (2005). The food of China: a journey for food lovers. Bay Books. ISBN 978-0681025844. p24.
  2. ^ Chowtime. "Chowtime." Egg tart. Retrieved on 2009-03-20.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  • Lee, Tara (2008-06-05). "Where east meets bakery sweets". Georgia Straight. Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-11-28. Dicapai pada 2009-03-20.
  • Ng, Irene (2008-03-05). "Egg Tarts and Beyond". Taste T.O. Dicapai pada 2009-03-20.