Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu
Emblem of the United Nations.svg
UNEP.PNG
SingkatanUN Environment
Pembentukan5 Jun 1972; 50 tahun yang lalu (1972-06-05)
JenisProgram
Status perundanganAktif
Ibu pejabatNairobi
 Kenya
KetuaInger Andersen sejak 2019
 Denmark
Organisasi indukPertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu
Laman web rasmihttps://www.unenvironment.org/


Program Alam Sekitar Pertubuhan PBB (UNEP) berperanan mengkoordinasikan aktiviti-aktiviti alam sekitar Pertubuhan Bangsa Bersatu dengan membantu negara-negara sedang membangun melaksanakan dasar-dasar kemapanan alam sekitar dan menggalakkan pembangunan mantap di dunia. Badan ini ditubuhkan selepas Persidangan Alam Manusia PBB pada 1972.

UNEP telah mengadakan banyak konvensyen yang menggalakkan sains alam sekitar. UNEP juga bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan dalam melaksanakan projek-projek berkaitan dengan alam sekitar. Program-programnya meliputi isu-isu seperti atmosfera, ekosistem dan sebagainya.

UNEP juga membantu dalam pemeteraian perjanjian-perjanjian antarabangsa yang mengharamkan penggunaan bahan kimia berbahaya dan pencegahan pencemaran alam sekitar.

Misi: Memberi kepimpinan dan menggalakkan kerjasama dalam menjaga alam sekitar dengan menglihami, memberitahu dan membolehkan bangsa-bangsa dan penduduk-penduduk memperbaiki kualiti kehidupan mereka tanpa merumitkan kualiti kehidupan generasi masa depan.