Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Ahmad Maher

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Ahmad Maher
Moto Maher Terus Gemilang
Jenis Sekolah menengah kebangsaan, Sekolah kerajaan
Pengetua Encik Zamri Bin Abdul Aziz
Penolong Kanan Pentadbiran dan Akademik Encik Zamari Bin Abdul Wahab
Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Encik Haron Khan Bin Jamal Khan
Penolong Kanan Kokurikulum Encik Ariffin Bin Isa
Kod sekolah DEA1126
Lokasi Jalan Long Yunus 15200, Kota Bharu,, Kelantan Darul Naim,  Malaysia
Nama singkatan MAHER
Laman web www.maher.my
Telefon +609-7418250
Faks 6097418262

Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Ahmad Maher atau nama ringkasnya SMK Dato' Ahmad Maher, merupakan sebuah Sekolah Menengah Kebangsaan yang terletak di Jalan Long Yunus.

Pada tahun 2009, Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Ahmad Maher memiliki 434 pelajar lelaki dan 708 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 1142 orang. Ia mempunyai seramai 96 orang guru.

Sekolah Menengah Kabangsaan Dato' Ahmad Maher adalah salah sebuah Sekolah Kluster Kecemerlangan Kementerian Pelajaran Malaysia. Sekolah ini juga merupakan sebuah Sekolah Bestari Perdana. Sebagai salah sebuah sekolah yang dikawal kemasukan pelajarnya oleh Jabatan Pelajaran Kelantan, sekolah ini telah mencatatkan kecemerlangan pencapaian akademik sejak dari tahun 1991 lagi dan sentiasa menjdai sekolah yang menjadi tarikan pelajar-pelajar tingkatan satu di negeri ini. Di SMK Dato' Ahmad Maher, terdapat empat bidang kebitaraan yang ditumpukan:

1. Bidang Pengucapan Awam
2. Bidang 'Excel Math'
3. Bidang ICT
4. Bidang Gamelan

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Menerima pengetua baru pada tahun 2011 bagi mengantikan Tuan Haji Wan Mansor yang telah bersara pada akhir tahun 2010. Pengetua baru yang dimaksudkan ialah Puan Hajah Che Ragayah Muhammad. Kini, Tuan Haji Mohd Fauzi Bin Mamat menggantikan Puan Hajah Che Ragayah yang sudah bersara pada akhir tahun 2014.

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2012, seramai 55 orang pelajar telah mendapat keputusan semua A dalam semua mata pelajaran dan 9 daripada mereka telah mendapat 9A+.

Pada tahun 2013, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato’ Ahmad Maher bersama Universiti Malaysia Kelantan (UMK) mencipta sejarah apabila berjaya mencatat rekod baru dalam The Malaysia Book of Records selepas berjaya menanam 1,252 ranting karang di Pulau Perhentian di sini, semalam.

Alamat[sunting | sunting sumber]

Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Ahmad Maher
Jalan Long Yunus
15200, Kota Bharu
Kelantan,  Malaysia
Telefon = +609-7418250
Fax = +609-7418262

Pautan luar[sunting | sunting sumber]