Parti-parti politik Singapura

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Berikut merupakan senarai parti politik yang terdapat di Singapura.

Parti politik yang berada di Parlimen Singapura[sunting | sunting sumber]

Parti politik yang aktif[sunting | sunting sumber]

Parti politik lain yang pernah didaftarkan[sunting | sunting sumber]

Pernah Bertanding[sunting | sunting sumber]

  • Angkatan Islam Singapura (Singapore Islamic Movement) sebelumnya dikenali sebagai Parti Islam Se-Tanah Melayu (PAS)
  • Barisan Nasional Bersatu (United National Front)
  • Barisan Rakyat (The People's Front)
  • Barisan Rakyat Bersatu (United People's Front)
  • Barisan Sosialis (Socialist Front) - Ditubuhkan 1961
  • Partai Rakyat (People's Party)
  • Parti Demokratik Progresif (Democratic Progressive Party) sebelumnya dikenali sebagai Barisan Bersatu Singapura
  • Parti Kesatuan Ra'ayat (United Democratic Party)
  • Parti Ra'ayat Bersatu (United People's Party)

Tidak Pernah Bertanding[sunting | sunting sumber]

  • Barisan Nasional Singapura (Singapore National Front)
  • Barisan Sosialis (The Socialist Front) - Ditubuhkan 2010
  • Demokrat Singapura Bersatu (The United Singapore Democrats)
  • Kongres India Singapura (Singapore Indian Congress) sebelumnya dikenali sebagai Kongres India Tanah Melayu
  • Parti Cina Singapura (Singapore Chinese Party) sebelumnya dikenali sebagai Persatuan Cina Tanah Melayu
  • Parti Liberal Demokratik Rakyat (People's Liberal Democratic Party)
  • Parti Nasional Singapura (National Party of Singapore)
  • Parti Perikatan Singapura (Alliance Party Singapura) sebelumnya dikenali sebagai Perikatan
  • Parti Rakyat Republik (People's Republican Party)
  • Persatuan Melayu Singapura (Singapore Malays Association)

Parti politik yang telah dibubarkan[sunting | sunting sumber]

  • Warga Diutamakan (Singaporeans First) - 2014-Jun 2020
  • Parti Warganegara (Citizens' Party) - Februari 1959-September 1960
  • Parti Demokratik (Democratic Party) - Februari 1955-Februari 1956
  • Persatuan Penduduk Bersatu Katong (Katong United Residents' Association) - Januari 1959-Jun 1960
  • Barisan Buroh (Labour Front) - Ogos 1954-Februari 1960
  • Parti Buroh (Labour Party) - Mac 1948-1961 (Tidak didaftarkan semula selepas Ordinan Pertubuhan-pertubuhan Singapura 1960 diperkenalkan)
  • Parti Liberal Sosialis (Liberal Socialist Party) - Februari 1956-September 1963
  • Kesatuan Melayu (Malay Union) - Mei 1926-1961 (Tidak didaftarkan semula selepas Ordinan Pertubuhan-pertubuhan Singapura 1960 diperkenalkan
  • Parti Progresif (Progressive Party) - Ogos 1947-Mei 1956
  • Kongres Sigapura (Singapore Congress) - Mei 1960-Januari 1962
  • Perikatan Rakyat Singapura (Singapore People's Alliance) - November 1958-Mei 1965

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]