Shin Yang Group of Companies

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Shin Yang Group of Companies
Swasta
IndustriPembinaan dan Kejuruteraan, Pengangkutan awam, Hartanah, Pertanian, Perkayuan, Unit Pengurusan Hutan, Perkhidmatan dan Sokongan, Pelancongan, Perdagangan, Insurans, Peruncitan dan Kuari
Ditubuhkan24 Februari 1983[1]; 37 tahun yang lalu
PengasasTan Sri Ling Chiong Ho
Ibu pejabatLot 515, Jalan Datuk Edward Jeli, Piasau Industrial Estate, 98000,Miri, Sarawak, Malaysia
Perancang utama
Tan Sri Ling Chiong Ho
Timothy Ha
Lawrence Kong Lee Luang
Hii Mei Hui
Sim Yu King
Hong Ken Choon
KeluaranProduk Kuari, Kelapa sawit dan Hasil Hutan
Bilangan pekerja
Melebihi 1,000
Anak syarikatShin Yang Sdn Bhd
Melinau Transport Sdn Bhd
Piasau Gas Sdn Bhd
Piasau Construction Sdn Bhd<
Linau Mewah Sdn Bhd
Shin Yang Services Sdn Bhd
Shin Yang Shipyard Sdn Bhd
Piasau Slipways Sdn Bhd
Shinline Sdn Bhd
Thailine Sdn Bhd
Danum Shipping Sdn Bhd
Shin Yang Shipping Sdn Bhd
Deena Shipping LLC
Shin Yang Shipping Corporation Berhad
Hollystone Quarry Sdn Bhd
Danum Sinar Sdn Bhd
Danum Trading Sdn Bhd
Dataran Linau Sdn Bhd
Dataran Seping Sdn Bhd
Executive Travel Agencies Sdn Bhd
Freestyle Enterprise Sdn Bhd
GRP Manufacturing Sdn Bhd
Kian Hong Hardware Sdn Bhd
Kian Hong Plastic Sdn Bhd
Kuching Barrage Management Sdn Bhd
Linau Jaya Sdn Bhd
Linau Sinar Sdn Bhd
May Lung Trading Sdn Bhd
Menawan Wood Sdn Bhd
Piasau Aluminium Works Sdn Bhd
Piasau Fuel Pump Sdn Bhd
Sarawak Maritime Academy Sdn Bhd
Piasau Hydraulic Hose Sdn Bhd
Piasau Industries Sdn Bhd
Scott & English Trading (Sarawak) Sdn Bhd
Selangau Plantation Sdn Bhd
Shin Yang Agriculture Sdn Bhd
Shin Yang Bio-Energy Sdn Bhd
Shin Yang Chemical Sdn Bhd
Shin Yang Engineering Sdn Bhd
Shin Yang Fertilizers Sdn Bhd
Shin Yang Forestry Sdn Bhd
Shin Yang Industries (Bintulu) Sdn Bhd
Shin Yang IT Services Sdn Bhd
Forescom Plywood Sdn Bhd
Shin Yang Trading Sdn Bhd
Miri Belait Transport Co Bhd
Miri City Bus Sdn Bhd
Trinity Forte Sdn Bhd
Melinau Container Services Sdn Bhd
Melinau Tyre Retreading Sdn Bhd
Boulevard Enterprise Sdn Bhd
Boulevard Indah Sdn Bhd
Boulevard Hypermarket & Departmental Store Sdn Bhd
Boulevard Jaya Sdn Bhd
Boulevard Management Sdn Bhd
Bumi Uni-Plus Sdn Bhd
Shin Yang Insurance Agencies Sdn Bhd
Shin Yang Holding Sdn Bhd
Shin Yang Laminated Board Sdn Bhd
Shin Yang Moulding Sdn Bhd
Shin Yang Properties Sdn Bhd
Shin Yang Plantation Sdn Bhd
Shin Yang Plywood (Bintulu) Sdn Bhd
Shin Yang Plywood Sdn Bhd
Shin Yang R & D Sdn Bhd
Shin Yang Sawmill Sdn Bhd
Shin Yang Wood System Sdn Bhd
Wamax Glass & Aluminium Sdn Bhd
Woodville Construction Sdn Bhd
Woodville Development Sdn Bhd
Shin Yang Construction Sdn Bhd
Pekerjaan Piasau Konkerit Sdn Bhd
Laman sesawangwww.shinyang.com.my

Shin Yang Group of Companies (Shin Yang atau SY) merupakan sebuah konglomerat multinasional di Malaysia. Berpangkalan di Miri, Sarawak, Shin Yang adalah salah satu daripada syarikat-syarikat terbesar di Sarawak, selain Samling Group of Companies, WTK Group, Rimbunan Hijau dan Ta Ann.

Diperbadankan pada 24 Februari 1983, Shin Yang keluar "kelahiran" banyak syarikat dan anak syarikat. Shin Yang dan kumpulan syarikatnya menjadi konglomerat syarikat besar dan telah menjadi sebuah syarikat terkemuka yang dinamik dengan pelbagai aktiviti perniagaan seperti pembinaan, perkapalan (domestik & antarabangsa), harta tanah, perladangan, penggalian dan perniagaan kecil lain dalam masa hanya sepuluh tahun sahaja.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Shin Yang Sdn Bhd (SY) ditubuhkan pada 24 Februari 1983. Dengan penubuhan SY, keluarlah penubuhan banyak syarikat dan anak syarikat. SY Group menjadi konglomerat syarikat yang besar dan merupakan syarikat terkemuka yang dinamik dengan pelbagai aktiviti perniagaan.

Sebilangan besar anak syarikat di bawah SY Group dianugerahkan sistem pengurusan kualiti ISO 9001 dan pensijilan sistem pengurusan alam sekitar ISO 14001. SY juga dianugerahkan Malaysia Top 1000 (Syarikat Kecemerlangan) sejak tahun 2003.

Ahli Lembaga Pengarah kumpulan percaya bahawa jalan menuju kejayaan adalah dengan memberikan produk dan perkhidmatan berkualiti pelanggannya tetapi mencapai keseimbangan antara keperluannya untuk berniaga dan keperluan negara untuk bertahan dan memulihara sumber semula jadi. SY berdedikasi untuk mematuhi peraturan alam sekitar dengan teliti dan juga berusaha untuk mengembangkan metodologi baru yang akan mengurangkan Kesan terhadap alam sekitar. Oleh itu, SY mencapai kualiti melalui kecekapan, keselamatan dan kerja berpasukan. Pada masa yang sama, SY berkembang ke arah kecemerlangan dan mencapai kemajuan yang berterusan.

Aktiviti utama Shin Yang:

 • Kayu (Aliran atas & aliran bawah)
 • Perkhidmatan penghantaran dan pembuatan kapal antarabangsa & domestik
 • Pembangunan harta tanah & kejuruteraan awam
 • Perladangan
 • Perkhidmatan dan sokongan

Aktiviti utama: Penuaian Kayu, Pemegang Lesen Kayu, Pemasaran Log, Penanaman Semula Hutan, Perladangan, Pembuatan Berasaskan Kayu, Pembuatan Lem Kimia dan Resin, Pengiriman Antarabangsa, Pengiriman Domestik & Pesisir, Pembuatan Kapal Antarabangsa, Pembaikan Kapal & Kejuruteraan Laut, Perkhidmatan Penambangan Laut, Pembinaan, Infrastruktur & Kejuruteraan Awam , Penggalian, Perkhidmatan Pengangkutan Awam, Agensi Pengangkutan & Pengangkutan, Perdagangan Bahan Bakar, Pasar Raya & Gedung Membeli-Belah, Perkakasan, Alat ganti & komponen, Peralatan Pembekalan & Kimpalan Gas Industri, Selang Hidraulik & Pam Bahan Bakar, Pembakaran Semula Tayar, Poliester & Tali, Atap dan Dinding Cladding, Peralatan Mesin Berat, Perkhidmatan Insurans, Agensi Hotel & Pelancongan.[2]

Produk kayu[sunting | sunting sumber]

Kumpulan Syarikat Shin Yang (Bahagian Berasaskan Kayu) adalah pengeluar utama produk berkaitan kayu.

Kemudahan kilang Shin Yang ditingkatkan secara berterusan untuk memastikan perniagaannya berdaya saing dan lestari di masa hadapan. Kemudahannya dapat mencapai pencapaian dengan menghasilkan sisa kayu sifar, lebih mesra alam dan kecekapan tenaga yang lebih tinggi.

Selain pelaburan besar dalam mesin papan lapis berteknologi tinggi, kilang Shin Yang dilengkapi dengan mesin pemprosesan sekunder yang canggih yang membolehkannya memperluaskan produknya sehingga produk yang lebih bernilai seperti Papan Lapis Filem Fenolik, Papan Lapis Bersalut Uretana, Kayu Veneer Berlamina, Pelet Kayu, Perabot dan banyak lagi. Kapasiti keseluruhan pengeluaran papan lapis Shin Yang dapat mencapai lebih dari 100,000m3 sebulan.

Kumpulan Syarikat Shin Yang (Bahagian Berasaskan Kayu) lebih daripada sekadar pengeluar papan lapis. Ia sangat percaya dan menekankan terhadap Tanggungjawab Alam Sekitar dan Sosial dari peringkat awal.

Produk kayunya selalu menjadi pilihan yang lebih baik dalam industri bangunan hijau kerana boleh diperbaharui, dikitar semula dan mesra alam.

Walaupun dari sudut sosial, pengembangan rangkaian produknya akhirnya mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan produk bernilai tambah dari sumber kayu yang mesra alam.

Selain itu, Shin Yang juga maju dalam penyelidikan dan inovasi untuk memenuhi segala keperluan yang relevan dan sesuai, seperti yang diminta oleh pelanggannya.

Jaminan Kualiti dan Bahan Mesra Alam

Shin Yang adalah kilang papan lapis pertama di Malaysia yang menerima Standard Pertanian Jepun (JAS) yang berprestij.

Oleh kerana produk berkualiti tinggi selalu menjadi keutamaan pertama baginya, oleh itu setiap kumpulan produk Shin Yang akan menjalani rangkaian kawalan kualiti dengan menggunakan peralatan ujian canggih dan metodologi ujian terkini oleh kakitangan kami yang terlatih.

Shin Yang memiliki perkebunan pohonnya sendiri, yang dikenal sebagai "e-hutan". Hingga akhir tahun 2015, Shin Yang dengan bangganya mengumumkan bahawa terdapat 278 juta pokok yang ditanam.

Untuk menunjukkan komitmennya dalam kualiti, kesahan dan melindungi alam sekitar, operasi perhutanan dan kilangnya diakreditasi oleh banyak badan pensijilan pihak ketiga yang terkenal.

Pembuatan Hijau

Pelaburan dalam teknologi terkini membantu kita untuk mencapai lebih jauh matlamat kita untuk menjadi aset yang mesra alam kepada dunia.

Shin Yang menjana elektrik bersih dan boleh diperbaharui sendiri dari biomas kayu, sekaligus mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

Oleh kerana loji tenaga kecekapan yang lebih canggih, ia menggunakan lebih sedikit kayu untuk menghasilkan jumlah tenaga yang sama dengan yang diperlukan. Lebihan sisa kayu diubah menjadi Pelet Kayu, yang merupakan Bahan Bakar Bioenergi yang Mesra Alam.

Tidak seperti bahan bakar fosil, pelet kayu dianggap sebagai bahan bakar berkarbon karbon kerana semasa tanaman tumbuh, ia akan menyerap karbon dioksida, dan melepaskannya kembali ke atmosfer ketika dibakar. Berbeza dengan bahan bakar fosil, ia hanya akan melepaskan karbon dioksida ketika dibakar. Menggunakan sepenuhnya sumber-sumber Shin Yang adalah kunci untuknya berjaya dan lestari.

Dengan kejayaan inovatif Mesin Rotary Peeling, kadar pemulihan telah meningkat dengan ketara. Shin Yang sekarang dapat menggunakan semua jenis balak secara optimum dari diameter sekecil 10cm, sambil meninggalkan kayu teras dengan diameter kira-kira 1cm sebagai sisa. Kredit kepada semua mesin kecekapan yang lebih besar ini, ia kini dapat mengurangkan pelepasan gas rumah kaca dan dengan itu, menyumbang kepada persekitaran yang lebih baik.

Inovatif & Penyelidikan

Pelaburan untuk R&D di luar negara dan mempunyai penasihatnya sendiri dari Jepun, Korea, Taiwan dan China membolehkan Shin Yang mengembangkan produk baru dan berkualiti tinggi yang diperlukan khusus untuk pasaran asing. Ini mendorong dalam menetapkan penanda aras baru dalam industri kayu melalui penerokaan jangka panjang.

Shin Yang juga melakukan penyelidikan dan kolaborasi dengan universiti dan agensi kerajaan seperti Universiti Putra Malaysia, Curtin University Sarawak, Universiti Institut Teknologi MARA dan Sarawak Forestry Corporation (SFC). Kadang-kadang, ia juga berkomunikasi dan bekerjasama dengan pembekal resin, bahan mentah dan mesin yang ada, untuk memberi jaminan dan peningkatan kualiti produknya.

Kakitangan yang terlatih dan cekap

Setiap anggota pasukan kami sangat komited dalam menghasilkan produk berkualiti tinggi kepada pelanggan kami. Latihan pengurusan, penyelenggaraan mesin, penyelidikan yang relevan dalam bahan mentah dan resin, serta pengembangan pelbagai produk sedang dilakukan oleh pelatih profesional tempatan dan asing pada waktu yang tepat.

Dengan kakitangan yang sangat cekap dan berpengetahuan, Shin Yang dapat memberi jaminan kualiti produk kami dan memastikan penghantaran tepat pada masanya. Ia juga dapat menghasilkan pelbagai produk kayu seperti yang disesuaikan oleh pengguna akhir.[3]

Kuari[sunting | sunting sumber]

Hollystone Quarry Sdn. Bhd. Diperbadankan pada 8 Februari 1977 dan diambil alih oleh pengurusan sekarang pada 1 April 1991. Tapak kuari syarikat terletak di Batu Gading, Ulu Batang Baram di mana ia mudah diakses dengan tunda dan tongkang.

Operasi penggalian sepenuhnya dilengkapi dengan kilang dan mesin penghancur moden dan boleh dipercayai serta disokong oleh banyak peralatan bergerak. Kapasiti pengeluaran tahunan gabungan tiga loji penghancur kami adalah kira-kira 1.5 juta metrik nada.

Sebagai pembekal batu berkualiti tinggi di wilayah Miri-Bintulu-Brunei, kuari Shin Yang menghasilkan bekalan agregat yang berterusan dan baik baik untuk penjualan dan untuk digunakan oleh syarikat saudaranya dalam pembinaan jalan raya, menghasilkan premix asfalt dan konkrit siap pakai, pembuatan blok penurapan yang saling berkaitan.

Pada tahun 2003, Hollystone Quarry Sdn Bhd memperoleh sertifikasi ISO 9002 tidak hanya dalam pengeluaran produk kuari tetapi juga dalam penyediaan penjualan dan pemasaran dan perkhidmatan sokongan sistem pengurusan kualiti untuk pengeluaran produk kuari.

Ringkasan perniagaan kuari:

 • Membekalkan batu kuari ke tapak pembinaan dan pelanggan.
 • Bahan pengisian tapak (Pasir & Tanah)
 • Agregat batu
 • Perkhidmatan Lori[4]

Stesen minyak[sunting | sunting sumber]

Shin Yang Services Sdn Bhd yang ditubuhkan pada 14 November 1995 terlibat dalam Stesen Servis Petrol dan Car Kit Center. Ia sedang menyusun strategi untuk melaksanakan dua Stesen Servis Petrol yang terletak di Kawasan Perindustrian Lot 198 Kuala Baram dan Daerah Tanah Konsesi Lot 2017 Miri, Jalan Pujut-Lutong.

Ringkasan perniagaan Stesen Minyak:

Bekalkan petrol Shell & diesel dan produk petroleum lain.[5]

Perkapalan[sunting | sunting sumber]

Di bahagian perkapalan SY, Shin Yang Shipyard Sdn Bhd, Piasau Slipways Sdn Bhd, Shinline Sdn Bhd, Thailine Sdn Bhd, Danum Shipping Sdn Bhd dan Shin Yang Shipping Sdn Bhd memainkan peranan penting dalam industri marin di dalam dan juga antarabangsa.

Dengan visi untuk menjadi pembuat kapal utama dan penyusun struktur laut terpadu dan penyedia perkhidmatan kejuruteraan dan logistik marin berkualiti tinggi di Asia Tenggara dan seterusnya, bahagian perkapalan SY menawarkan perkhidmatan pembinaan kapal (untuk pasaran domestik dan antarabangsa), kapal pembaikan, penukaran kapal, kejuruteraan kapal, struktur kapal, perkapalan antarabangsa, penghantaran domestik (perkhidmatan pukal & kontena), fabrikasi kejuruteraan dan fabrikasi struktur luar pesisir.[6]

Pembangunan hartanah[sunting | sunting sumber]

Pembangunan Harta Tanah adalah bahagian yang berkembang dalam Portfolio Kumpulan Shin Yang. Baru-baru ini, Syarikat memperluas portfolio hartanahnya dengan menceburkan diri dalam pembangunan hotel dan rekreasi selain menjadi pemaju yang berjaya untuk sektor kediaman, komersial dan perindustrian.

Ia telah berjaya menyelesaikan banyak projek besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini seperti kilang papan lapis, kilang papan, kilang paving dan kilang periuk, kilang kuari, gudang dan bengkel, jalan negeri dan jambatan, jalan masuk kapal dan dermaga, dermaga dan dermaga pengisian dan pengerukan, kerja tanah, 800 unit rumah kediaman, 220 unit rumah kedai, dan baru-baru ini, Boulevard Shopping Complex yang berprestij, mercu kompleks membeli-belah di Miri.[7]

Ringkasan perniagaan harta tanah:

 • Pembinaan kediaman
 • Pembinaan lot Komersial & Kedai
 • Pengubahsuaian rumah

Pembinaan & kejuruteraan[sunting | sunting sumber]

Bermula pada akhir 70-an, Pekerjaan Piasau Konkerit Sdn yang berpangkalan di Miri. Bhd. (PPK) ditubuhkan sebagai syarikat pembinaan dan pembangunan yang sederhana di Miri. Selama bertahun-tahun ini, PPK telah berkembang dan kini merupakan syarikat yang mempunyai kepelbagaian yang baik dalam Kumpulan Shin Yang dengan teras utama kegiatan perniagaannya yang merangkumi pembangunan harta tanah, pembinaan bangunan, kerja-kerja kejuruteraan awam seperti jalan, jambatan dan kerja-kerja pembinaan struktur laut.

Perkhidmatan:

 • Pembangunan harta tanah
 • Pembinaan Bangunan
 • Kerja Kejuruteraan Awam
 • Pembinaan Jalan dan Jambatan

Produk Pembinaan:

Produk Konkrit Pracetak

 • Penurap Konkrit
 • Batu Bata Pasir Simen
 • Cerucuk Konkrit
 • Beton Campuran Sedia
 • Asfaltik Campuran Panas

Pada masa ini, PPK memiliki kemampuan dan memenuhi syarat sepenuhnya untuk melaksanakan berbagai projek berskala besar dalam bidang yang dipelbagaikan seperti yang ditunjukkan oleh pendaftarannya dengan pelbagai Pihak Berkuasa Peraturan Pemerintah Nasional dan Negeri seperti Kontraktor UPA Kelas AAAA untuk Kontrak Negeri, Kontraktor PKK Kelas A untuk semua Kontrak Persekutuan dan CIDB G7 tanpa had Kategori.

Selain daripada perkara di atas, PPK juga terlibat dalam pembuatan produk pembinaan seperti produk konkrit pracetak, konkrit ringan, penurap konkrit, batu bata pasir simen, cerucuk konkrit, pembekal konkrit siap pakai, pengeluar turapan konkrit aspal bercampur panas, pembekal pasir dan batu agregat dan lain-lain. Pada tahun 2001, PPK memperoleh pensijilan ISO 9002 dalam pembuatan blok paving dan batu bata simen, pengeluaran dan penghantaran konkrit siap pakai.

Melangkah ke arah pertumbuhan yang lebih besar di masa depan, PPK akan terus setia dan mempertahankan komitmennya kepada semua pelanggannya dalam menyediakan produk dan perkhidmatan yang konsisten dan berkualiti tinggi. Ia akan terus meningkatkan kemahiran pengurusannya dalam mengurus sumber daya dengan mahir dan cekap dan menjunjung tinggi komitmen dan tanggungjawabnya dalam bidang perlindungan alam sekitar dalam menjaga pembangunan yang berkelanjutan.[8]

Nota: Contoh tanda PPK pada sebuah jengkaut: PPK G 1XXX

Unit Pengurusan Hutan[sunting | sunting sumber]

SHIN YANG SDN BHD. (997865-T) diperbadankan pada 24 Februari 1983. Ia merupakan kontraktor penuaian utama bagi Unit Pengurusan Hutan (FMU) Kumpulan Shin Yang bagi Forest Timber License of Planted Forest (LPF). Di samping itu, Shin Yang mempunyai sejumlah syarikat bersekutu yang merangkumi Lesen Kayu Hutan semula jadi di Sarawak, Malaysia. Lesen semasa merangkumi:

 • FMU Linau (T3228)
 • FMU Danum (T3342)[9]

Penanaman pokok[sunting | sunting sumber]

1. Objektif pengurusan
Projek E-Profile Shin Yang adalah strategi jangka panjang untuk menyediakan sumber kayu alternatif dan mantap dan mesra alam untuk industri berasaskan kayu. Tujuan e-Profile adalah untuk mengoptimumkan penggunaan kayu dan mengurangi ketergantungan pada bekalan kayu dari hutan alam yang harus dikelola secara berkelanjutan. Hutan yang ditanam juga akan membantu mengurangkan tekanan penuaian dari hutan semula jadi dan ia akan meningkatkan penutup hutan yang dapat mengurangkan kesan rumah hijau. Ia juga akan menyediakan bekalan kayu tambahan kepada industri pemprosesan kayu yang berkembang. Pada masa yang sama, penebangan semula hutan yang terdegradasi dapat menyumbang kepada kemampuan produktiviti yang mampan dan tinggi selari dengan pengeluaran kayu, memelihara, memulihkan dan meningkatkan fungsi ekologi dan sisa hutan semula jadi.

2. Sistem pengurusan
Sistem Pengurusan Perladangan Hutan Shin Yang pada dasarnya direka untuk jangka masa putaran pendek 7 hingga 12 tahun. Dengan menanam dengan pokok tumbuh dengan cepat dan berkualiti tinggi, dicampur dengan spesies pertumbuhan sederhana dengan konsep pengezonan hutan, kayu yang dihasilkan sesuai untuk pelbagai kegunaan akhir. Selari dengan kualiti tinggi dan produktiviti tinggi, Shin Yang menekankan pada perlindungan ekosistem hutan yang ada , Reduced Impact Activities (RIA), dan latihan pekerja untuk keselamatan, peningkatan dan pengangkatan pekerja yang berterusan.

3. Potongan Tahunan yang dibenarkan Untuk mencapai pengurusan yang mampan, Shin Yang mengawal aktiviti penuaian dengan ketat dengan mengikuti Potongan Boleh Diizinkan Tahunan (AAC) yang dihasilkan dari pengukuran Petak Sampel Tetap (PSP)nya. Pengukuran adalah pemantauan berterusan, sehingga tidak terbatas pada pertumbuhan spot saja, tetapi juga memungkinkan Shin Yang untuk memperbaiki sistem pengurusannya secara berterusan.

4. Perlindungan alam sekitar
Untuk menjadi pengurusan yang mampan, perlindungan alam sekitar adalah faktor penting. Shin Yang berminat dalam perlindungan alam sekitar seperti Stream Bank Buffer Reserve, Warisan Budaya, Hutan Alam Sisa, Tanah Lembap, kawasan Terrain IV, kawasan HCV dll.

5. Mengurangkan impak aktiviti
Bersama dengan perlindungan alam sekitar, Shin Yang mempraktikkan Reduced Impact Activity (RIA). Ini merangkumi pelbagai aktiviti seperti penghasilan bahan penanaman, penggunaan bahan kimia yang betul, pembinaan ladang, pembinaan jalan raya dan / atau penyelenggaraan, penuaian, penanaman semula dll.

6. Hubungan dengan masyarakat
Hubungan Komuniti adalah mustahak untuk aktiviti perhutanan, kerana hutan berkaitan dengan pelbagai faktor dalam kehidupan kita, seperti tempat tinggal / bekerja orang, sumber air, mengekalkan air dan tanah, memperkaya kualiti air dengan ekstrak hutan, ruang rekreasi, dll.

Shin Yang memberi penekanan pada pekerjaan tempatan, terutama untuk orang yang berkelayakan. Ia berharap hutan yang ditanam menjadi persekitaran kekal mereka untuk tinggal dan bekerja.

Dasar Komitmen
(Bahasa Melayu)
Kami, Shin Yang Forestry Sdn. Bhd. Menyatakan dasar komitmen kami untuk MC&I (Forest Plantation) terhadap aktiviti seperti tapak semaian anak pokok, penanaman pokok, Penuaian Pokok dan Penanaman Semula di bawah kawasan tanaman Pokok Kuala Baram, LPF 0017, LPF 0018, LPF 0019.

Dasar Komitmen ini menentukan komitmen syarikat terhadap sistem MC&I. Dasar ini akan menjadi garis panduan utama bagi semua peringkat pekerja dan pemegang saham kami dalam menjalankan perniagaan syarikat secara hati-hati.

 • Mematuhi semua undang-undang, peraturan dan syarat yang berlaku terkait dengan pengelolaan hutan.
 • Beroperasi mengikut Pelan Pengurusan Perladangan Hutan yang diluluskan dan memenuhi semua syarat dalam Perjanjian Penilaian Impak Alam Sekitar.
 • Penilaian, penilaian dan penambahbaikan amalan pengurusan hutan secara berterusan melalui pemantauan dan tinjauan.
 • Sokong komuniti tempatan melalui peluang pekerjaan.
 • Meningkatkan kemahiran, pengetahuan dan kecekapan pekerja melalui latihan yang berkaitan.
 • Menyediakan persekitaran kerja yang selamat dengan mematuhi dasar keselamatan dan memastikan semua pekerja dilatih dalam prosedur keselamatan.
 • Memastikan kerosakan dan pencemaran alam sekitar dicegah melalui amalan langkah-langkah mitigasi.
 • Mengekalkan kepelbagaian biologi yang ada dengan mempunyai zon pemuliharaan dan kawasan hutan lindung.
 • Menuai dengan kadar yang berpatutan mengikut kaedah penuaian Impak Rendah.

(Bahasa Inggeris)
We, Shin Yang Forestry Sdn. Bhd. do express our policy of commitment for MC&I (Forest Plantation) on activities such as Tree seedlings nursery, Tree planting, Tree Harvesting and Re-planting under Kuala Baram Tree Plantation, LPF 0017, LPF 0018, LPF 0019 project sites.

This Policy of Commitment defines the company’s commitment towards the MC&I system. The Policy shall be the main guideline for all levels of our employees and stake holders in carrying out the company’s business in a conscience manner.

 • Comply with all applicable laws, regulations and requirements related to forest management.
 • Operate according to approved Forest Plantation Management Plan and fulfills all conditions in the Environmental Impact Assessment Agreement.
 • Continual assessment, evaluation and improvement of forest management practices through monitoring and review.
 • Support local communities through employment opportunities.
 • Enhance the skills, knowledge and competency of employee through relevant trainings.
 • Provide a safe working environment by adhering to safety policy and ensure all employees are trained in safety procedures.
 • Ensure environmental degradation and pollution is prevented through practice of mitigation measures.
 • Maintaining existing biological diversity by having conservation zones and protected forest areas.
 • Harvest at sustainable rates according to Low Impact harvesting methods.[10]

Perdagangan[sunting | sunting sumber]

Shin Yang Trading Sdn. Bhd. (SYT) bergerak dalam perniagaan jaringan borong dan pengedaran untuk produk yang digunakan dalam pembalakan, pemprosesan kayu, pembuatan kapal, perkapalan, pembinaan, kejuruteraan awam dan industri kuari. SYT juga memberi perkhidmatan kepada Kumpulan Syarikat Shin Yang oleh:

 • Menyimpan dan memantau semua jentera dan peralatan bahagian dan aksesori.
 • Pembelian, pembekalan dan koordinasi dengan pembekal, kedai, laman web dan kem.

Apatah lagi, Shin Yang Trading Sdn. Bhd. Adalah pengedar utama alat ganti dan bahan / produk termasuk peralatan elektrik yang dikategorikan seperti di bawah:

Ringkasan perniagaan perdagangan:

 • Membekalkan perkakasan yang kebanyakannya untuk pembinaan seperti jubin atap, tayar, wayar, bahan keluli, simen dan produk petroluem.
 • Membekalkan alat ganti jentera untuk lori, trak, mesin pembinaan dan kotak gear laut.
 • Produk elektrik rumah seperti penghawa dingin, video audio rumah, mesin basuh, peti sejuk, kipas, lampu, peralatan rumah dan pejabat
 • Pembekal pelincir dan cat laut
 • Perkakasan umum


Berikut adalah senarai produk dan perkhidmatan yang disediakan:

Perkakasan

 • Jubin Atap Seramik KIG
 • Tayar Good Year, Dunlop Tire, Sime Tire, Wire Rope
 • Batang Polos Baja Ringan, Batang Cacat Tarik Tinggi
 • CMS Cement, Shell Petroleum Products.

Alat ganti

 • Trading Gear Twin Marine Gear Box
 • Cat Laut Hempel, KCC
 • Caterpillar, Komatsu, Kobelco, P&H, Cummins, Isuzu, Nissan, Mercedes, Hino, Toyota, Volvo. Kenworth dan semua jenis bahagian dan aksesori mesin berat.

Peralatan elektrik

 • Produk LG
 • Penghawa dingin Toshiba
 • Penghawa dingin pembawa
 • Penghawa dingin trane
 • Pemanas / Pembersih Air Joven.[11]

Pengangkutan awam[sunting | sunting sumber]

Miri Belait Transport Co. Sdn Bhd menyediakan perkhidmatan bas kepada masyarakat umum di seluruh Sarawak dan Brunei. Miri City Bus Sdn Bhd adalah syarikat bas berlesen pertama yang mengendalikan bas bertingkat rendah berhawa dingin semata-mata oleh pemandu bas tanpa memerlukan konduktor bas di seluruh wilayah Miri

Melinau Transport Sdn Bhd mengendalikan ribuan unit kenderaan darat berat untuk pengangkutan batu, premix, kelapa sawit, produk kayu, bahan binaan, alat ganti, mesin berat dan lain-lain di seluruh bahagian Sarawak.

Terdapat dua syarikat bas dimiliki oleh Shin Yang:

 • Miri Belait Transport Co. Bhd (Co. No. 101376-M)
 • Miri City Bus Sdn Bhd (Co. No. 219766-M)

Kedua-dua syarikat bas tersebut adalah syarikat bas utama yang mengendalikan bas berhawa dingin semata-mata oleh pemandu bas tanpa konduktor bas di seluruh wilayah Miri.

Pada masa ini, Shin Yang menyediakan sebanyak 19 laluan untuk keseluruhan perkhidmatan awam di Miri. Lebih-lebih lagi, Miri Belait Transport Co. Bhd menyediakan perkhidmatan penyewaan bas kepada masyarakat umum di seluruh Sarawak, Brunei dan Sabah. Selain itu, Miri Belait Transport Co. Bhd menyediakan laluan dari Miri -> Sugai Tujuh -> Kuala Belait pada pukul 7 pagi, 10 pagi, 1 petang dan 3:30 petang setiap hari. Tambang bas adalah RM 13.00 bagi setiap penumpang.

Ringkasan perniagaan Pengangkutan Awam:

 • Perkhidmatan Pengangkutan Awam
 • Penyewaan Bas
 • Iklan Bas

Pada tahun 2003, Miri City Bus memperoleh sijil ISO 9002 dalam penyediaan pengangkutan awam di bandar Miri. Pada tahun yang sama, Kuala Belait Transport Co. Bhd juga memperoleh sijil ISO 9002 dalam penyediaan pengangkutan awam di bandar Miri, Miri - Sg Tujuh dan perkhidmatan penyewaan bas di seluruh Sarawak dan Sabah.[12]

Nota: Contoh pada sebuah lori / treler: B 1XXX / 2XXX & F 1XXX / 2XXX

Penanaman kelapa sawit[sunting | sunting sumber]

Bahagian ladang kelapa sawit Shin Yang merupakan salah satu perniagaan pelbagai Kumpulan Syarikat Shin Yang. Dengan asas perkebunan yang kuat dan komitmen serta usaha berterusan Shin Yang untuk meningkatkan kedudukannya dalam industri.

Linau Mewah Sdn. Bhd. Sebagai pengurus kumpulan telah disahkan di bawah Prinsip Umum MS 2530-3: 2013 untuk Perkebunan Kelapa Sawit dan Pekebun Kecil Terancang yang terdiri daripada Ladang Linau Mewah, Ladang Baramville dan Ladang Woodville, Ladang Bakam dan Ladang Seramban, Ladang Meting, Ladang Adam , Ladang Linau Sinar dan Ladang Kenaban. Manakala Shin Yang Forestry Sdn. Bhd. - Bumimas Estate menjalani perakuan individu dan juga telah diperakui baru-baru ini di bawah skema yang sama.

Syarikat-syarikat Kelapa Sawit Shin Yang berharap dapat muncul sebagai penyumbang utama kejayaan Industri Kelapa Sawit Malaysia dan banyaknya kejayaan yang berpunca dari kemajuan industri penting ini.

Hasil tanaman di ladang dikendalikan dengan baik oleh pasukan berpengalaman dan pekerja yang terus menerus melakukan untuk meningkatkan produktiviti hasil dan memastikan kualiti produknya yang tinggi melalui program yang komprehensif.[13]

Projek penaiktarafan Lebuhraya Pan Borneo (Fasa 1)[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2016, Shin Yang melalui anak syarikatnya, Pekerjaan Piasau Konkerit Sdn Bhd (PPK), telah dipilih sebagai kontraktor bagi projek penaiktarafan Lebuhraya Pan Borneo bagi pakej projek kesepuluh (WPC10) yang menghubungkan Simpang Lapangan Terbang Bintulu dan Sg. Tangap (BJT; sinonimnya dikenali sebagai Simpang Bakun ke Sg. Tangap). PPK merupakan satu daripada 10 syarikat pembinaan dilantik oleh rakan pelaksana projek, Lebuhraya Borneo Utara (LBU) Sdn Bhd. Projek ini dipecahkan kepada: Bahagian Nyabau, Bahagian Bakun, Bahagian Suai dan Bahagian Niah. Antara intipatinya adalah menaiktaraf lorong dua hala kepada empat lorong dua hala dan pembinaan empat jejambat, Nyabau Interchange (di Simpang Bintulu), Bakun Interchange, Suai Interchange dan Niah Interchange. Selain itu, PPK juga terlibat dalam projek Kick-off project (KOP) Simpang Nyabau ke Simpang Bakun sepanjang lebih 43 km (27 bt). Jengkaut Kobelco dan Komatsu, asphalt paver jenama Vogelë serta asphalt roller jenama Hamm dan lori jenis Hino dan Sinotruk mendominasi projek tersebut. Jumlah kepanjangan BJT ialah 77.19 km (47.96 bt).

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "About Us". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 2. ^ "About Us". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 3. ^ "Wood Products". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 4. ^ "Quarry". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 5. ^ "Petrol Station". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 6. ^ "Shipping & ship building". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 7. ^ "Wood Properties development". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 8. ^ "Civil engineering". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 9. ^ "Forest management unit". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 10. ^ "Tree plantation". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 11. ^ "Trading". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 12. ^ "Public transport". Dicapai pada 17 Oktober 2020.
 13. ^ "Oil palm plantation". Dicapai pada 17 Oktober 2020.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

www.shinyang.com.my (Laman web Shin Yang)