Tempat persemadian para pengasas agama dunia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Artikel ini berkenaan senarai Tempat Persemadian Pengasas-Pengasas Agama Dunia.

Islam[sunting | sunting sumber]

.

Nabi Muhammad SAW telah disemadikan jasadnya di dalam Masjid Nabawi (Masjid Nabi) di kota suci Islam Madinah Al-Munawwarah.

Makam Nabi Muhammad terletak diantara bilik Aisyah dan rumah baginda. Ketika hayat Rasulullah, rumah baginda terletak bersebelahan dengan Masjid Nabawi, namun pada masa kini, rumah tersebut termasuk dalam binaan Masjid Nabawi. Makam Nabi Muhammad merupakan suatu tempat yang menjadi penyebab penting mengapa Masjid Nabawi begitu diangkat nilai kesuciannya dalam kalangan masyarakat Muslim turun-temurun. Selain itu, Makam Nabi Muhammad juga terletak didalam Masjid kedua terpenting bagi umat Islam selepas Masjidil Haram di Makkah. Jutaan penganut agama Islam akan melawati Makam Rasulullah sepanjang tahun kerana ia merupakan suatu tradisi yang amat penting dan dituntut setiap kali umat Islam itu menunaikan ibadah Haji & Umrah di Makkah.

Nabi Muhammad telah dimakamkan bersebelahan dengan dua (2) orang khalifah ar-Rasyidin iaitu Khalifah Saidina Abu Bakar dan Umar Al-Khattab. Pada asalnya, ketika Saidina Umar masih hidup, Saidina Umar telah menyediakan suatu ruang khas bersebelahan Makam Nabi Muhammad untuk diberikan pada Aisyah untuk dikebumikan Aisyah ketika ianya wafat. Namun Aisyah telah dikebumikan di Perkuburan Baqi'. Terdapat juga suatu ruangan khas yang dikosongkan di sebelah, kedua-dua khalifah ar-Rasyidin. Ruangan Makam itu dikhaskan untuk Nabi Isa a.s. apabila baginda kembali semula ke bumi sebagai Messiah pada hujung dunia nanti.

Makam Nabi Muhammad tidak dapat dilihat dari luar, kerana Makam baginda telah dan sahabat-sahabatnya telah ditutupi dengan pagar keemasan dan kain-kain hitam. Dalam tradisi pandangan Wahhabi, Makam suci tersebut mungkin tidak dihiasi atau mungkin dihiasi dengan dua kubit tinggi. Makam tersebut mudah untuk dicam kerana ianya terletak dibawah litupan binaan kubah kayu keras berwarna hijau, yang dibina ketika zaman empayar Turki Uthmaniyah. Kubah ini merupakan suatu mercu tanda utama buat kota suci Madinah, selain merupakan bukti kewujudan Nabi Muhammad sebagai Rasul Allah yang benar.

Yahudi[sunting | sunting sumber]

Cave of the Patriarchs

Gua Para Patriak atau bahasa Inggeris; Cave of the Patriarchs adalah merupakan kompenan keagamaan Yahudi yang terletak di dalam bandar lama Hebron (yakni terletak dibahagian barat daya Tebing Barat, di tengah-tengah Judea purba), dan umumnya dianggap oleh umat Yahudi, Kristian dan Muslim sebagai pusat kerohanian. Dalam tradisi Yahudi, Kristian dan Islam, kawasan berkenaan dianggap sangat sinonim sebagai kawasan pemakaman untuk empat (4) pasangan biblikal iaitu: Nabi Adam a.s. & Hawa; Nabi Ibrahim a.s. & Siti Sarah; Nabi Ishak a.s. & Rabeekah; Nabi Yaakub a.s. & Leah. Berdasarkan kepada sumber Midrash, kawasan ini juga terdapatnya makam Ishu saudara kepada Nabi Yaakub a.s..

Rahel atau Rachel, salah seorang isteri Nabi Yaakub, dikatakan dikebumikan di Makam Rahel yang terletak di Bethlehem.

Lokasi sebenar makam Nabi Musa a.s. masih tidak dapat dipastikan dengan tepat. namun berdasarkan Deuteronomy 34:6, ia dikatakan terletak di suatu kawasan berdekatan dengan Gunung Nebo yang terletak di timur Sungai Jordan, di negara Jordan.

Kristian[sunting | sunting sumber]

The Edicule of the Holy Sepulchre

Berdasarkan sumber awal Kristian Gereja Makam Suci dipercayai oleh penganut Kristian sebagai tapak Jesus Christ mati disalib dan kemudiannya dikebumikan di sini buat tiga hari sebelum dihidupkan semula. Gereja Makam Suci kini merupakan pusat Patriark Ortodoks Greek Baitulmuqaddis. Lokasinya terletak di Kuarter Kristian di Bandar Lama, Jerusalem.

Tempat kedua diketahui adalah Makam Taman yang terletak di luar Bandar Lama Jerusalem. Ianya menjadi tempat kunjungan popular buat penganut Kristian Protestant, aliran alternatif kepada Katolik dan Ortodoks yang mendominasi Gereja Makam Suci.


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Portal Agama[sunting | sunting sumber]

AyyavazhiAyyavazhi
Bahá'í FaithBahá'í Faith
BibleBible
Book of MormonBook of Mormon
BuddhismBuddhism
CalvinismCalvinism
Ayyavazhi Bahá'í Bible Mormon Agama Buddha Calvinisme

Imej: imej tidak sah atau tidak wujud

ConfucianismConfucianism
Eastern ChristianityEastern Christianity
HinduismHinduism
IslamIslam
JainismJainism
Kristian Konfusianisme Kristian Timur Hindu Islam Jainisme
JudaismJudaism
KabbalahKabbalah
Latter-day SaintsLatter-day Saints
MythologyMythology
OccultOccult
SaintsSaints
Agama Yahudi Kabbalah Santo Hari-hari Terakhir Mitologi Occult Santo
ShintoShinto
SikhismSikhism
SpiritualitySpirituality
TaoismTaoism
WiccaWicca
ZoroastrianismZoroastrianism
Shinto Sikh Kerohanian Taoisme Wicca Majusi