The Little Mermaid (filem 1989)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
The Little Mermaid
PengarahRon Clements
John Musker
PenulisFairy Tale
Hans Christian Anderson
Lakon layar
Roger Allens
Ron Clements
John Musker
BerdasarkanThe Little Mermaid
Dihasilkan olehRon Clements
John Musker
Howard Ashman
DibintangiJodi Benson
Samuel E. Wright
Jason Marin
Pat Carroll
Kenneth Mars
Buddy Hackett
Christopher Daniel Barnes
Muzik olehAlan Menken
Diedarkan olehWalt Disney Pictures
Buena Vista Distribution
Tarikh tayangan
Tayangan asal
17 November 1989
Tayangan semula
14 November 1997
Masa tayangan
85 minit
Negara Amerika Syarikat
BahasaInggeris
Bajet$40,000,000[1]
Pecah panggungA.S.
$84,355,863
Antarabangsa
$183,355,863[2]

The Little Mermaid (Si Duyung Muda) ialah sebuah filem animasi yang dihasilkan Walt Disney dan ditayang ke teater oleh Buena Vista Pictures tanggal 17 November 1989. Filem ini merupakan filem ke-28 dalam rangkaian Filem Animasi Klasik Walt Disney.

Susulan filem ini, The Little Mermaid II: Return to the Sea, dan The Little Mermaid: Ariel's Beginning, keluarkan melalui DVD pada tahun 2000 dan 2008.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Ariel, enam belas tahun putri duyung, tidak puas dengan kehidupan bawah laut dan ingin tahu tentang dunia manusia. Dengan teman ikan terbaik Flounder, Ariel mengumpul artifak manusia dan pergi ke permukaan laut untuk melawat Scuttle burung camar, yang menawarkan lucu sangat tepat dan pengetahuan tentang kebudayaan manusia. Mengabaikan amaran ayahnya (Raja Triton) dan mahkamah musisi (Sebastian ketam) bahawa hubungan antara manusia duyung dan manusia dilarang, Ariel masih rindu untuk menjadi sebahagian dari dunia manusia; akhir ini ia telah mengisi sebuah gua rahsia dengan semua artifak manusia dia telah ditemui. Sementara Sebastian, yang ditugaskan untuk menjaga Ariel dan pastikan dia tidak melawat permukaan kembali cuba meyakinkan dirinya bahawa lebih baik hidup di bawah laut daripada di dunia manusia.

Suatu malam, Ariel dan Flounder perjalanan ke permukaan laut untuk menyaksikan sebuah perayaan untuk ulang tahun Putera Erik, dengan siapa Ariel jatuh cinta. Ribut tiba-tiba hits, di mana semua orang berjaya melarikan diri dalam sebuah sekoci, kecuali untuk Eric yang pergi dan menyelamatkan anjing Max, yang masih terjebak di kapal. Dia menyelamatkan Max tetapi hampir tenggelam tetapi diselamatkan oleh Ariel, yang mengheret dia ke pantai. Dia menyanyikan kepadanya, tetapi ketika ia bergerak bangun ia melihat suatu penglihatan. Dia penyelaman bawah air ketika Max datang kepada Eric. Eric mempunyai kesan samar-samar bahawa ia diselamatkan oleh seorang gadis dengan suara yang indah, ia berjanji untuk mencarinya, dan Ariel bersumpah untuk mencari cara untuk bergabung dengan Eric.

Triton dan putrinya menemukan suatu perubahan pada Ariel, yang terang-terangan mabuk cinta. Soalan Triton Sebastian tentang perilaku Ariel, selama itu sengaja Sebastian mendedahkan insiden dengan Eric. Triton mati-matian menghadapi Ariel dalam gua, menggunakan trisula untuk menghancurkan koleksi harta manusia. Setelah Triton daun, sepasang belut, kapar dan Jetsam, menangis Ariel meyakinkan bahawa ia harus melawat penyihir Ursula laut, yang konon bisa membuat semua impiannya menjadi kenyataan.

Ursula membuat kesepakatan dengan Ariel untuk menukar dirinya menjadi manusia selama tiga hari. Tiga Dalam hari ini, Ariel harus menerima "ciuman cinta sejati" dari Eric; jika tidak, dia akan menukar kembali menjadi putri duyung pada hari ketiga dan milik Ursula. Sebagai bayaran untuk kaki, Ariel harus menyerah suaranya, yang ajaib Ursula perangkap di sebuah shell ia mengenakan sebagai liontin. Ekor Ariel berubah menjadi kaki dan Sebastian dan Flounder menyeretnya ke permukaan.

Eric dan Max menemukan Ariel di pantai. Dia awalnya curiga bahawa dia adalah orang yang menyelamatkan hidupnya, tetapi ketika dia mengetahui bahawa dia tidak boleh bercakap, dia membuang-idea yang baik kepada kekecewaan Ariel dan Max (yang mengetahui kebenaran). Dia membantu dia ke istana, di mana para pelayan pikir dia adalah sebagai yang selamat dari kapal karam. Ariel menghabiskan masa bersama Eric, dan pada akhir hari kedua, mereka hampir berciuman tetapi tersekat oleh kapar dan Jetsam. Marah sempit mereka melarikan diri, Ursula memuat penyamaran seorang wanita muda yang cantik bernama "Vanessa" dan muncul darat bernyanyi dengan suara Ariel. Eric mengakui lagu, dan dalam penyamaran, Vanessa / Ursula melemparkan mantra hipnotis dari pesona pada Eric untuk membuatnya melupakan Ariel.

Keesokan harinya, Ariel mendapati bahawa Eric akan berkahwin dengan menyamar Ursula di atas kapal. Dia menangis dan tertinggal ketika perkahwinan tongkang berangkat. Scuttle mendapati bahawa Vanessa adalah Ursula menyamar, dan menginformasikan Ariel. Ariel dan Flounder mengejar perkahwinan tongkang, Sebastian menginformasikan Scuttle Triton dan ditugaskan untuk secara harfiah "tunda perkahwinan." Dengan bantuan daripada pelbagai haiwan, cangkang nautilus sekitar leher Ursula rosak, mengembalikan semula suara Ariel Ariel dan melanggar Ursula's pesona atas Eric. Menyedari bahawa Ariel adalah gadis yang menyelamatkan hidupnya, Eric bergegas untuk menciumnya, tapi matahari terbenam dan Ariel menukar kembali menjadi putri duyung. Ursula beralih kepada bentuk sejati dan dia menculik Ariel.

Triton muncul dan menghadapkan Ursula, tetapi tidak boleh menghancurkan Ursula kontrak dengan Ariel. Triton memilih untuk mengorbankan dirinya sendiri untuk putrinya, dan berubah menjadi polip. Ursula Triton memuat mahkota dan trisula, yang rencananya dari awal. Ursula menggunakan kekuatan barunya untuk menertawakan, membentuk pusaran air yang mengganggu beberapa bangkai kapal, salah satu yang Eric commandeers. Sama seperti Ursula ditetapkan untuk menggunakan trisula untuk menghancurkan Ariel, Eric menukar roda sukar untuk pelabuhan, berlaku serudukan kapal pecah Ursula cucur melalui perut.

Dengan Ursula pergi, kuasa-nya istirahat dan polip di kebun Ursula (termasuk Triton) kembali menjadi duyung tua. Kemudian, selepas melihat bahawa Ariel benar-benar mencintai Eric dan bahawa Eric juga menyelamatkan dirinya dalam muat, Triton pertukaran rela dia dari putri duyung menjadi manusia dengan menggunakan trisula. Ia berlari ke pelukan Eric, dan dua akhirnya ciuman. Ariel berkahwin Eric di sebuah perkahwinan di mana manusia dan duyung hadir.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Stewart, James B. (2005). DisneyWar, m/s. 104. ISBN 0-684-80993-1. Simon & Schuster. Dicapai 4 Jun 2007.
  2. ^ "Re-releases of The Little Mermaid". Box Office Mojo. Dicapai pada 2008-11-22.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]