Chicken Little (filem 2005)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Chicken Little
PengarahMark Dindal
PenulisSteve Bencich
Ron J. Friedman
Dihasilkan olehRandy Fullmer
DibintangiZach Braff
Joan Cusack
Steve Zahn
Diedarkan olehWalt Disney Pictures
Tarikh tayangan
4 November 2005
Durasi tayangan
81 minit
NegaraAmerika Syarikat
BahasaInggeris
Bajet$150 juta
Pecah panggung$314,432,837

Chicken Little ialah filem keluarga sains fiksyen animasi-komputer yang dibuat dengan teknik CGI dan merupakan animasi ke-46 yang diterbitkan oleh Senarai filem panggung animasi Disney, dikeluarkan oleh Walt Disney Pictures pada 4 November 2005. Ceritanya ditulis oleh Mark Dindal dan Mark Kennedy dengan lakon layarnya oleh Steve Bencich Ron J. Friedman, dan Ron Anderson serta diarahkan oleh Mark Dindal.

Filem ini merupakan filem Disney pertama yang dibuat sepenuhnya dengan komputer, setelah menghentikan produksi filem animasi tradisional. Hasil dari filem ini berpengaruh sangat besar dalam hubungan antara Disney dan Pixar, yang selama ini memproduksi animasi komputer untuk Disney. Dengan hasil yang memuaskan, Disney mendapatkan keuntungan dalam negosiasi kerjasamanya dengan Pixar. Walau begitu, Disney memutuskan mereka tetap emerlukan Pixar dan akhirnya membeli Pixar pada 24 Januari 2006 pada harga $7.4 bilion.

Plot cerita[sunting | sunting sumber]

Chicken Little membuat kehebohan di kotanya dengan mengatakan bahwa langit runtuh. Ayahnya, merasa dipermalukan, mengatakan bahwa itu hanya sebuah kenari yang jatuh dari pohon. Setahun kemudian ia hanya berteman dengan orang-orang yang dianggap aneh. Untuk mengembalikan kepercayaan ayahnya, ia bergabung ke dalam tim besbol di sekolahnya dan dengan membuat sebuah home run ia berhasil.

Malamnya, ia menemukan sebuah benda bersegi enam yang terlihat seperti langit. Benda tersebut merupakan kamuflase dari pesawat makhluk asing. Ia harus segera memberitahu semua orang tentang invasi alien tersebut padahal para alien hanya mencari anak mereka. Setelah melewati berbagai kejadian, akhirnya para alien mendapatkan kembali anaknya dan mengembalikan yang telah mereka rusak.


Pelakon suara[sunting | sunting sumber]

Watak Pelakon suara
Inggeris Amerika Syarikat Malaysia Malaysia Indonesia Indonesia
Chicken Little Zach Braff ? ?
Buck Cluck Garry Marshall ? ?
Master Runt of the Litter Steve Zahn ? ?
Abby Mallard Joan Cusack ? ?
Fish Out of Water Dan Molina ? ?
Foxy Loxy Amy Sedaris Praya Malik ?
Goosey Loosey Mark Walton ? ?
Walikota Turkey Lurkey Don Knotts ? ?

Pautan luar[sunting | sunting sumber]