Senarai episod Detektif Conan (musim 20)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Penutup kompilasi DVD ketiga pada musim ke-20 "Detektif Conan" yang dikeluarkan oleh Shogakukan

Musim ke-20 anime Detektif Conan telah diarahkan oleh Koujin Ochi dan dihasilkan oleh siaran televisyen Perbadanan TMS Entertainment dan Yomiuri TV . Siri ini adalah berdasarkan manga Detektif Conan iaitu Gosho Aoyama. Di Jepun, siri ini berjudul Meitantei Conan (名 探偵 コナン, Detektif Handal Conan, rasmikan diterjemahkan sebagai Detektif Conan) tetapi di Amerika Syarikat telah diubah berikutan isu-isu undang-undang dengan tajuk Detektif Conan. Siri ini memberi tumpuan kepada pengembaraan remaja detektif Shinichi Kudo yang berubah menjadi seorang kanak-kanak telah diracun yang dipanggil APTX 4869, tetapi terus bekerja sebagai detektif di bawah alias Conan Edogawa.

Episod menggunakan sembilan keping muzik tema: empat tema pembukaan dan lima lagu tema penutupan. Tema pembukaan pertama "tear droup" oleh Caos Caos Caos dan digunakan pada episod 602 sehingga ke episod 612. Tema pembukaan kedua ialah "Don't Wanna Lie" oleh B'z dari episod 613 hingga 626. Lagu tema pembukaan ketiga ialah "Misty Mystery" oleh Garnet Crow dari episod 627-641. Lagu tema pembukaan keempat ialah "Miss Mystery" oleh BREAKERZ digunakan dari 642 dan seterusnya. Lagu tema penutupan pertama, "Jûgoya Kuraishisu (Kimi ni Aitai)" (十五夜 クライシス ~ 君 に 逢いたい) oleh Hundred Percent Free digunakan sehingga 609. Lagu tema penutupan kedua "Tsukiyo no Itazura no Mahou" (月夜 の 悪戯 の 魔法) olah BREAKERZ telah digunakan dari episod 610 sehingga 626. Lagu tema penutupan ketiga "Pilgrim" (ピルグリム Pirugurimu?) oleh B'z dan telah digunakan untuk episod 627 dan 628. Lagu tema penutupan keempat adalah "Your Best Friend" oleh Mai Kuraki untuk episod 629 sehingga 643. Lagu tema penutupan kelima adalah "Kanashī Hodo Kyō no Yūhi Kirei da ne" oleh gramm permulaan episod 644.

Musim mula menyiarkan pada 19 Februari 2011 pada Nippon TV di Jepun.


Senarai Tajuk[sunting | sunting sumber]

Episod Tajuk Bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun Tarikh tayangan pertama
606 "Courtroom Confrontation IV: Juror Sumiko Kobayashi (Part 1)"
"Houtei no Taiketsu IV Saibanin Kobayashi Sumiko (Zenpen)" (法廷の対決IV裁判員小林澄子(前編))
19 Februari 2011
607 "Courtroom Confrontation IV: Juror Sumiko Kobayashi (Part 2)"
"Houtei no Taiketsu IV Saibanin Kobayashi Sumiko (Kōhen)" (法廷の対決IV裁判員小林澄子(後編))
28 Februari 2011
608 "White Day of Betrayal (Part 1)"
"Uragiri no Howaito Dē (Zenpen)" (裏切りのホワイトデー(前編))
5 Mac 2011
609 "White Day of Betrayal (Part 2)"
"Uragiri no Howaito Dē (Kōhen)" (裏切りのホワイトデー(後編))
19 Mac 2011
610 "The Victim is Shinichi Kudo"
"Higaisha wa Kudō Shinichi" (被害者はクドウシンイチ)
9 April 2011
611 "Inubushi Castle, The Flame of the Demon Dog (Chapter of Ghost Fire)"
"Inubushi Jou En no Mainu (Onibi no Akira)" (犬伏城 炎の魔犬(鬼火の章))
16 April 2011
612 "Inubushi Castle, The Flame of the Demon Dog (Chapter of Footprints)"
"Inubushi Jou En no Mainu (Ashiato no Akira)" (犬伏城 炎の魔犬(足跡の章))
23 April 2011
613 "Inubushi Castle, The Flame of the Demon Dog (Chapter of Princess)"
"Inubushi Jou En no Mainu (Hime no Akira)" (犬伏城 炎の魔犬(姫の章))
30 April 2011
614 "The Secret the Diary Plays (Part 1)"
"Nikki ga Kanaderu Himitsu (Zenpen)" (日記が奏でる秘密(前編))
7 Mei 2011
615 "The Secret the Diary Plays (Part 2)"
"Nikki ga Kanaderu Himitsu (Kōhen)" (日記が奏でる秘密(後編))
14 Mei 2011
616 "Holmes' Revelation (Holmes' Apprentice)"
"Hōmuzu no Mokushiroku (Hōmuzu no Deshi)" (ホームズの黙示録(名探偵の弟子))
21 Mei 2011
617 "Holmes' Revelation (Love is 0)"
"Hōmuzu no Mokushiroku (Love is Zero)" (ホームズの黙示録(Love is 0))
28 Mei 2011
618 "Holmes' Revelation (Satan)"
"Hōmuzu no Mokushiroku (Satan)" (ホームズの黙示録(サタン))
4 Jun 2011
619 "Holmes' Revelation (Code Break)"
"Hōmuzu no Mokushiroku (Code Break)" (ホームズの黙示録(Code Break))
11 Jun 2011
620 "Holmes' Revelation (Grass Court Queen)"
"Hōmuzu no Mokushiroku (Gurasukōtokuīn)" (ホームズの黙示録(芝の女王))
18 Jun 2011
621 "Holmes' Revelation (0 is Start)"
"Hōmuzu no Mokushiroku (Zero is Start)" (ホームズの黙示録(0 is Start))
25 Jun 2011
622 "Emergency Situation 252 (Part 1)"
"Kinkyū Jitai 252(Zenpen)" (緊急事態252(前編))
2 Julai 2011
623 "Emergency Situation 252 (Part 2)"
"Kinkyū Jitai 252(Kōhen)
" (緊急事態252(後編))
9 Julai 2011
624 "The Video Letter of the First Love"
"Hatsukoi no Bideoretā" (初恋のビデオレター)
16 Julai 2011
625 "The Screaming of the Operation Room (Part 1)"
"Zekkyō Operūmu (Zenpen)" (絶叫手術室(前編))
23 Julai 2011
626 "The Screaming of the Operation Room (Part 2)"
"Zekkyō Operūmu (Kōhen)" (絶叫手術室(後編))
30 Julai 2011
627 "The Ryoma Treasure Battle Between Conan and Kid (Part 1)"
"Conan Kiddo no Ryōma Otakara Kōbō-sen (Zenpen)" (コナンキッドの龍馬お宝攻防戦(前編))
20 Ogos 2011
628 "The Ryoma Treasure Battle Between Conan and Kid (Part 2)"
"Conan Kiddo no Ryōma Otakara Kōbō-sen (Kōhen)" (コナンキッドの龍馬お宝攻防戦(後編))
27 Ogos 2011
629 "The Shooting of the Promotional Video Case (Part 1)"
"Puromobideo Satsuei Jiken (Zenpen)" (プロモビデオ撮影事件(前編))
3 September 2011
630 "'The Shooting of the Promotional Video Case (Part 2)"

"Puromobideo Satsuei Jiken (Kōhen)" (プロモビデオ撮影事件(後編))

10 September 2011
631 "What the Floral Clock Knew"
"Hana Tokei wa Shitte Ita" (花時計は知っていた)
17 September 2011
632 "The Guardian of Time's Sword (Part 1)"
"Toki no Bannin no Yaiba (Zenpen)" (時の番人の刃(前編))
1 Oktober 2011
633 "The Guardian of Time's Sword (Part 2)"
"Toki no Bannin no Yaiba (Kōhen)" (時の番人の刃(後編))
8 Oktober 2011
634 "The Crime Scene is a Very Narrow Shop"
"Hankou Genba wa Geki Sema Ten" (犯行現場は激セマ店)
15 Oktober 2011
635 "Beware of Dieting"
"Daietto ni Goyoujin" (ダイエットにご用心)
5 November 2011
636 "The Most Useful School in the World Case (Part 1)"

"Sekaiichi Uketai Jugyō Jiken (Zenpen)" (世界一受けたい授業事件(前編))

12 November 2011
637 "The Most Useful School in the World Case (Part 2)"
"Sekaiichi Uketai Jugyō Jiken (Kōhen)" (世界一受けたい授業事件(後編))
19 November 2011
638 "Solving Mysteries at the Red Leaf Palace (Part 1)"
"Momiji Goten de Nazo o Toku (Zenpen)" (紅葉御殿で謎を解く(前編))
26 November 2011
639 "Solving Mysteries at the Red Leaf Palace (Part 2)"
"Momiji Goten de Nazo o Toku (Kōhen)" (紅葉御殿で謎を解く(後編))
3 Disember 2011
640 "The Memory Trip of the Eight Sketches (Okayama Part)"
"Hachimai no Sukecchi Kioku no Tabi (Okayama hen)" (8枚のスケッチ記憶の旅(岡山編))
10 Disember 2011
641 "The Memory Trip of the Eight Sketches (Kurashiki Part)"
"Hachimai no Sukecchi Kioku no Tabi (Kurashiki hen)" (8枚のスケッチ記憶の旅(倉敷編))
17 Disember 2011
642 "A Critical Moment from the Karuta Cards (Part 1)"
"Karuta-tori Kikiippatsu (Zenpen)" (カルタ取り危機一髪(前編))
7 Januari 2012
643 "A Critical Moment from the Karuta Cards (Part 2)"
"Karuta-tori Kikiippatsu (Kōhen)" (カルタ取り危機一髪(後編))
14 Januari 2012
644 "Delicious Ramen to Die For (Part 1)"
"Shinu Hodo Umai Rāmen (Zenpen)" (死ぬほど美味しいラーメン(前編))
4 Februari 2012
645 "Delicious Ramen to Die For (Part 2)"
"Shinu Hodo Umai Rāmen (Kōhen)" (死ぬほど美味しいラーメン(後編))
11 Februari 2012