Senarai episod Kudo Shinichi he no Chosenjo (Detektif Conan)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

"Kudo Shinichi he no Chosenjo" (工藤 新一 へ の 挑戦 状, Cabaran untuk Shinichi Kudo) adalah siri drama TV yang diadaptasi daripada manga dan anime, Detektif Conan di Jepun. Episod pertama telah disiarkan pada 7 Julai 2011 dan episod terakhir ditayangkan pada 29 September 2011. Drama aksi sebenar ini berlangsung sebelum siri utama bermula di mana Shinichi Kudo, Ran Mori dan Kogoro Mori terjaga dan menyedari yang mereka telah dikurung di dalam sebuah bilik oleh seorang peminat yang mengkagumi kebolehan Shinichi. Setiap bilik mengandungi peranti yang apabila kata kunci yang berkaitan dengan kes itu dimasukkan, memberi mereka akses lanjut dari bilik.

Siri drama live action ini dihasilkan oleh Horiguchi Yoshinori, Shi Shirakawa, Koki Endo, dan Kuraibu Masako serta muzik oleh Koji Endo. Muzik tema yang digunakan adalah Kimi to Zutto ... (君 と ずっと ..., Lit. "Sentiasa bersama kamu ...") persembahan Yu-Yu (Rhythm Zone). Barisan pelakon utama terdiri daripada Junpei Mizobata sebagai Shinichi, Shioli Kutsuna sebagai Ran, Takanori Jinnai sebagai Kogoro, Sayaka Akimoto dari kumpulan AKB48 sebagai Sonoko Suzuki, dan Nene Otsuka sebagai Eri Kisaki.

Pada Mei 2012, siri ini juga pernah bersiaran pada hari sabtu pukul 11.00 pagi di TV3. Pada 2013, siri ini dikeudarakan semula pada hari selasa pukul 6.30 petang di TV3.


Senarai episod[sunting | sunting sumber]

No. Ep. Tajuk Tarikh siaran asal Tarikh siaran perdana TV3
1 "Detektif Sekolah Tinggi Sebelum Menjadi Conan, Mengupas Misteri Pembunuhan!"
"Conan ni naru mae no Koukousei Tantei ga, Furin Satsujin no Nazo o abaku!"(コナンになる前の高校生探偵が、不倫殺人の謎を暴く!)
7 Julai 2011 19 Mei 2012
Shinichi, Ran, Kogoro terjaga dan menyedari yang diri mereka telah terperangkap dalam satu ruang kubus putih tanpa mengingati bagaimana mereka boleh berada di sana. Surat mendedahkan seorang yang mengagumi kerja detektif Shinichi meletakkan dia di sana untuk menguji kebolehan menyelesaikanya. Satu panel di dalam bilik dengan tarikh 24 Jun 2010, mencadangkan Kudo harus ingat suatu penyiasatan yang berlaku pada hari itu, apabila seorang jurugambar pembunuhan kekasihnya. 
2 "Pembunuhan di bilik berkunci pada Penyiaran Langsung! Mendedahkan Rahsia Sumpahan"
"Namahousou de oki ta Misshitsu Satsujin! Chou Nouryoku Sha no Norowa Re Ta Himitsu o abake"(生放送で起きた密室殺人! 超能力者の呪われた秘密を暴け)
14 Julai 2011 26 Mei 2012
Shinichi adalah tetamu pada program TV secara langsung yang dikenali sebagai "The Showdown" di mana beliau menguji kebolehan kesimpulan terhadap kebolehan psikik Jiro Washimi. Program TV menyala teruk salah apabila Washimi seolah-olah untuk membunuh host rancangan, Takayuki Harada, menggunakan kuasa psikik. Adakah kuasa psikik benar-benar untuk menyalahkan atau hanya helah oleh pembunuh yang sebenar? 
3 "Kes pembunuhan yang Berlaku di dalam Bilik Mahkamah! Pembunuhan Tuan Rumah Mengambil Tempat Tertutup Mendedahkan helah membunuh"
"Misshitsu Hōtei de Okita Satsujin Jiken! Hosutesu Satsugai torikku o Abake"(密室法廷で起きた殺人事件! ホステス殺害トリックを暴け)
21 Julai 2011 2 Jun 2012
 
4 "Sempurna Jenayah! Pembunuhan Notis semasa Majlis Perkahwinan, Misteri Helah Racun di Bilik Berkunci!"
"Kanzen Hanzai! Kekkonshiki de Satsujin Yokoku, Misshitsu Dokusatsu Torikku no Nazo o Abake!"(完全犯罪! 結婚式で殺人予告、密室毒殺トリックの謎を暴け!)
28 Julai 2011 9 Jun 2012
 
5 "Jenayah sempurna Apabila Mencegah Haba pada musim panas, Hebat Helah Pembunuhan Pelakon yang Siapakah Memadam Memori beliau"
(記憶を消した女優の華麗なる殺人トリック 避暑地での完全犯罪)
4 Ogos 2011 16 Jun 2012
 
6 "Pembunuhan indah yang Perciuman Dari Dua Puluh keindahan! Niat pembunuh yang tersembunyi dalam Persamaan Pembunuhan!"
(美女20人の華麗なる殺しのキス! 殺人方程式に隠された殺意!)
11 Ogos 2011 23 Jun 2012
 
7 "Pembunuhan Warisan Kin yang berlumuran Darah! Mendedahkan Helah Misteri di belakang Penculikan!"
(血ぬられた骨肉の遺産相続殺人! 誘拐トリックのナゾを暴け!)
18 Ogos 2011 30 Jun 2012
Selepas menghadiri pengebumian pemilik rantaian ramen yang terkenal, Sonoko akan diculik bersama Yuri Noguchi! Miki, kakak Yuri, menerima panggilan telefon dari penculik menuntut sejumlah besar wang dalam berlian. Shinichi dan Ran menguruskan untuk selamatkan Sonoko dan Yuri, mereka mencari Miki yang telah dibunuh apabila dia telah dipisahkan dari mereka! Pembunuhnya ialah Yuri Noguchi! Cik Yuri tidak menyaku dirinya adalah pembunuh sebenar dan dia berkata dengan Shinichi, "Awak membuat andaian palsu! Kalau saya pembunuhnya, tunjukkan buktinya!". Akhirnya Shinichi menunjukkan buktinya. 
8 "Perempuan yang degil, dendam pencabulan terhadap Jenayah! Helah pembunuhan yang tersembunyi dalam Kamera Pengawasan."
(女の意地、痴漢犯への復讐!監視カメラに秘めた殺人トリック)
25 Ogos 2011 7 Julai 2012
 
9 "Heiji Hattori dan Pembunuhan Misteri Bilik Berkunci, Senjata Tersembunyi! Peperangan taakulan Detektif Timur dan Barat"
(服部平次と密室殺人見えない凶器のナゾ! 東西探偵推理バトル)
1 September 2011 14 Julai 2012
 
10 "Misteri mayat berpindah 200 KM! Mendedahkan rancangan jenayah yang sempurna Vanity Fair"
(200キロを瞬間移動した死体の謎! 悪女の完全犯罪計画を暴け)
8 September 2011 21 Julai 2012
 
11 "Ciuman Apakah Sebab untuk Membunuh, Pembunuhan untuk membalas dendam Selepas 20 Tahun! Misteri daripada alibi Sempurna"
(キスは殺しの理由、20年後の復讐殺人! 完璧なアリバイの謎)
15 September 2011 4 Ogos 2012
 
12 "Saya telah dibunuh! Tiga Pembunuh sendirian? Mengungkap menyamar Misteri Pembunuhan!"
(私が殺しました! 3人の単独犯? 偽装殺人の謎を暴け!)
22 September 2011 11 Ogos 2012
 
13 "Ran telah mati! Detektif genius mengungkap Jenayah Benar Misteri Terakhir Cabaran bilik Putih"
(蘭死す! 真犯人が天才探偵へ最後の挑戦 白い部屋の謎を暴け)
29 Septeber 2011 18 Ogos 2012