Senarai negara berdaulat dan wilayah tanggungan di Amerika Selatan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
South America (orthographic projection).svg

Berikut ini adalah 'senarai negara berdaulat dan wilayah tanggungan di Amerika Selatan' a, termasuk ibu negeri mereka, bahasa rasmi, mata wang, penduduk, kawasan, dan KDNK tiap kapita di PKP.

Amerika Selatan bersempadan di sebelah barat oleh Lautan Pasifik dan di sebelah utara dan timur oleh Lautan Atlantik. Amerika Utara dan Laut Caribbean terletak di barat laut. Amerika Selatan mempunyai daerah sekitar 17,840,000 kilometer persegi (6,890,000 sq mi), atau hampir 3.5% daripada permukaan Bumi. Pada tahun 2008, penduduk nya lebih dari 380 juta, menurut anggaran penduduk di The World Factbook . Amerika Selatan keempat kedudukan antara semua benua di daerah (setelah Asia, Afrika, dan Amerika Utara) dan [Benua [# Luas dan penduduk | kelima dalam] penduduk ] (selepas Asia, Afrika, Eropah, dan Amerika Utara).[1]

Pembahagian antara Amerika Utara dan Selatan tidak jelas, terletak di suatu tempat di Tanah Genting Panama, bagaimanapun, Panama dianggap sebahagian dari Amerika Utara.

Berdaulat negara bahagian dan wilayah lain[sunting | sunting sumber]

██ Jabatan atau tanggungan luar negeri

Bendera Nama Nama rasmi Bentuk kerajaan Ibu negara Bahasa rasmi Catatan
Argentina Argentina Republik Argentina Republik presiden persekutuan Buenos Aires Sepanyol Coat of arms of Argentina.svg [2][3]
Aruba ArubaI (Belanda) Aruba Negara Belanda Oranjestad Belanda
Papiamentu
Coat of arms of Aruba.svg
Bolivia Bolivia Negara Plurinasional Bolivia Republik La Paz & Sucre [B] Sepanyol, Quechua, Aymara Coat of arms of Bolivia.svg [4]
Bonaire BonaireI (Belanda) Bonaire Majlis perbandaran Belanda Kralendijk Belanda
Papiamentu
Inggeris
Blason de Bonaire (Antilles néerlandaises).svg
Brazil Brazil Republik Persekutuan Brazil Republik presiden persekutuan Brasília Portugis Coat of arms of Brazil.svg [5]
Chile ChileJ Republik Chile Republik Santiago[C] Sepanyol Coat of arms of Chile.svg [6]
Colombia Colombia Republik Colombia Republik berpresiden Bogotá Sepanyol Coat of arms of Colombia.svg [7]
Curaçao CuraçaoI (Netherlands) Curaçao Negara Belanda Willemstad Belanda
Papiamentu
Blason an Curaçao 2.svg
Ecuador Ecuador Republik Ecuador Republik Presiden Quito Sepanyol Coat of arms of Ecuador.svg [8]
Kepulauan Falkland Kepulauan Falkland (UK) Kepulauan Falkland Wilayah United Kingdom Stanley Inggeris Coa Falkland.svg [9]
Guiana Perancis Guiana Perancis (Perancis)[D] Republik Perancis (Guyane) Republik presiden Cayenne (Paris)[10] Perancis Blason de la Guyane.svg [11][12]
Guyana Guyana Republik Kerjasama Guyana Republik separuh presiden Georgetown Inggeris 40px [13][14]
Paraguay Paraguay Republik Paraguay Republik presiden berpelembagaan Asunción Sepanyol, Guaraní Coat of arms of Paraguay.svg [15][16]
Peru Peru Republik Peru Republik presiden Lima Sepanyol, Quechua[G] Escudo nacional del Perú.svg [17][18]
Templat:Country data South Georgia and the South Sandwich Islands Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan [19] (UK) Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan Wilayah United Kingdom King Edward Point Inggeris Coat of arms of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg
Suriname Suriname Republik Suriname Demokrasi berpelembagaan Paramaribo Belanda Coat of arms of Suriname.svg [20]
Trinidad dan Tobago Trinidad dan TobagoI Republik Trinidad dan Tobago Republik parlimen Port of Spain Inggeris Coat of arms of Trinidad and Tobago.svg
Uruguay Uruguay Republik Timur Uruguay Republik berpelembagaan Montevideo Sepanyol Coat of arms of Uruguay.svg [21]
Venezuela Venezuela Republik Bolivaria Venezuela Republik presiden persekutuan Caracas Sepanyol[H] Coat of arms of Venezuela.svg [22]

Demografi dan geografi[sunting | sunting sumber]

██ Jabatan atau tanggungan luar negeri

Nama Kawasan Penduduk
(anggaran Julai 2008)
Peta Catatan
Argentina 2,766,890 sq mi (7,166,212 km²) &&&&&&&040677348.&&&&&040,677,348 LocationArgentina.svg [2]
Aruba (Belanda)
Bolivia 1,098,580 sq mi (2,845,309 km²) &&&&&&&&09247816.&&&&&09,247,816 LocationBolivia.svg [4]
Bonaire (Belanda)
Brazil 8,511,965 sq mi (22,045,888 km²) &&&&&&0191908598.&&&&&0191,908,598 LocationBrazil.svg [5]
ChileJ 756,950 sq mi (1,960,492 km²) &&&&&&&016454143.&&&&&016,454,143 LocationChile.svg [6]
Colombia 1,138,910 sq mi (2,949,763 km²) &&&&&&&045013674.&&&&&045,013,674 LocationColombia.svg [7]
Curaçao (Belanda)
Ecuador 283,560 sq mi (734,417 km²) &&&&&&&013927650.&&&&&013,927,650 LocationEcuador.svg [8]
Kepulauan Falkland (UK) 12,173 sq mi (31,528 km²) &&&&&&&&&&&03140.&&&&&03,140 LocationFalklandIslands.png [9]
Guiana Perancis (Perancis)[D] 91,000 sq mi (235,689 km²)[E] &&&&&&&&&0209000.&&&&&0209,000
(anggaran Jan. 2007)
Location-Guyane-France.png [11][12]
Guyana 214,999 sq mi (556,845 km²) &&&&&&&&01165673.&&&&&01,165,673 LocationGuyana.svg [13]
Paraguay 406,750 sq mi (1,053,478 km²) &&&&&&&&06831306.&&&&&06,831,306 LocationParaguay.svg [15]
Peru 1,285,220 sq mi (3,328,705 km²) &&&&&&&029180899.&&&&&029,180,899 LocationPeru.svg [17]
Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan (UK)
Suriname 163,270 sq mi (422,867 km²) &&&&&&&&&0475996.&&&&&0475,996 LocationSuriname.svg [20]
Trinidad dan Tobago
Uruguay 176,220 sq mi (456,408 km²) &&&&&&&&03477778.&&&&&03,477,778 LocationUruguay.svg [21]
Venezuela 912,050 sq mi (2,362,199 km²) &&&&&&&026414815.&&&&&026,414,815 LocationVenezuela.svg [22]

Statistik ekonomi[sunting | sunting sumber]

Nama Mata wang KDNK (PKP) per capita[A]
(anggaran 2008 dalam dolar A.S.)
Catatan
Argentina Peso Argentina $&&&&&&&&&&014200.&&&&&014,200 [2]
Aruba (Kerajaan Belanda) Florin Aruba $&&&&&&&&&&022000.&&&&&022,000
Bolivia Boliviano $&&&&&&&&&&&04500.&&&&&04,500 [4]
Bonaire (Belanda) Dolar AS
Brazil Real Brazil $&&&&&&&&&&010100.&&&&&010,100 [5]
Chile Peso Chile $&&&&&&&&&&014900.&&&&&014,900 [6]
Colombia Peso Colombia $&&&&&&&&&&&08900.&&&&&08,900 [7]
Curaçao (Belanda) Guilder Antillen $&&&&&&&&&&020500.&&&&&020,500
Ecuador Dolar Amerika Syarikat $&&&&&&&&&&&07500.&&&&&07,500 [8]
Kepulauan Falkland (UK) Pound Kepulauan Falkland $&&&&&&&&&&035400.&&&&&035,400 (anggaran 2002) [9]
Guiana Perancis (Perancis) Euro $&&&&&&&&&&&06000.&&&&&06,000 (anggaran 2001)[F] [11][12]
Guyana Dolar Guyana $&&&&&&&&&&&03900.&&&&&03,900 [13]
Paraguay Guaraní Paraguay $&&&&&&&&&&&04200.&&&&&04,200 [15]
Peru Nuevo sol Peru $&&&&&&&&&&&08400.&&&&&08,400 [17]
Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan (UK)
Suriname Dolar Suriname $&&&&&&&&&&&08900.&&&&&08,900 [20]
Trinidad dan Tobago
Uruguay Peso Uruguay $&&&&&&&&&&012200.&&&&&012,200 [21]
Venezuela Bolívar Venezuela $&&&&&&&&&&013500.&&&&&013,500 [22]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. The New York Times Guide to Essential Knowledge: A Desk Reference for the Curious Mind (edisi 2nd), New York: St. Martin's Press, 2007, p. 598, ISBN 0-312-37659-6, OCLC 173243876 
  2. 2.0 2.1 2.2 "The World Factbook: Argentina". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ar.html. Capaian 2008-06-12. 
  3. Calvert, Peter (2004). A Political and Economic Dictionary of Latin America: an essential guide. New York: Routledge. m/s. 14. ISBN 1857432118. OCLC 57134234. 
  4. 4.0 4.1 4.2 "The World Factbook: Bolivia". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bl.html. Capaian 2008-06-12. 
  5. 5.0 5.1 5.2 "The World Factbook: Brazil". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/br.html. Capaian 2008-06-12. 
  6. 6.0 6.1 6.2 "The World Factbook: Chile". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ci.html. Capaian 2008-06-12. 
  7. 7.0 7.1 7.2 "The World Factbook: Colombia". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/co.html. Capaian 2008-06-12. 
  8. 8.0 8.1 8.2 "The World Factbook: Ecuador". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ec.html. Capaian 2008-06-12. 
  9. 9.0 9.1 9.2 "The World Factbook: Falkland Islands (Islas Malvinas)". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fk.html. Capaian 2008-06-12. 
  10. Cayenne adalah ibu negara jabatan.
  11. 11.0 11.1 11.2 Americas Review 2003/2004: Economic and Business Report (edisi 21st). London: Kogan Page. 2003. m/s. 79. ISBN 0749440643. ISSN 1351-4571. 
  12. 12.0 12.1 12.2 (Perancis) "Résultats régionaux des enquêtes de recensement de 2004 à 2007". INSEE. http://www.insee.fr/fr/recensement/nouv_recens/resultats/resultats-regionaux.htm. Capaian 2008-06-12. 
  13. 13.0 13.1 13.2 "The World Factbook: Guyana". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gy.html. Capaian 2008-06-12. 
  14. Nohlen, Dieter (2005). Elections in the Americas: a data handbook (edisi 21st). Oxford: Oxford University Press. vol. 1, p. 359. ISBN 0-19-928357-5. OCLC 58051010. 
  15. 15.0 15.1 15.2 "The World Factbook: Paraguay". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pa.html. Capaian 2008-06-12. 
  16. The New York Times Guide to Essential Knowledge: A Desk Reference for the Curious Mind, p. 845.
  17. 17.0 17.1 17.2 "The World Factbook: Peru". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pe.html. Capaian 2008-06-12. 
  18. Americas Review 2003/2004: Economic and Business Report, p. 144.
  19. Sometimes grouped with Antarctica rather than South America
  20. 20.0 20.1 20.2 "The World Factbook: Suriname". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ns.html. Capaian 2008-06-12. 
  21. 21.0 21.1 21.2 "The World Factbook: Uruguay". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/uy.html. Capaian 2008-06-12. 
  22. 22.0 22.1 22.2 "The World Factbook: Venezuela". CIA Directorate of Intelligence. 2008-05-15. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ve.html. Capaian 2008-06-12. 
  23. Redfield, Peter (2000). Space in the Tropics: From Convicts to Rockets in French Guiana. Berkeley: University of California Press. m/s. 269. ISBN 0-520-21985-6. OCLC 191037539. 
  24. Baker, Colin; Sylvia P. Jones (1998). Encyclopedia of Bilingualism and Bilingual Education. Clevedon: Multilingual Matters. m/s. 460. ISBN 1-85359-362-1. OCLC 34932753. 
  25. Kozloff, Nikolas (2007). Hugo Chavez: Oil, Politics, and the Challenge to the United States. New York: Macmillan Publishers. m/s. 136. ISBN 1-4039-8409-3. OCLC 144596511. 

Templat:Lists of countries by continent