Chile

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
República de Chile
Republik Chile
ريڤوبليك الشیلي
Flag of Chile.svg Coat of arms of Chile.svg
Bendera Jata
Cogan kata: Por la Razón o la Fuerza
(Sepanyol: "By right or might")
Lagu kebangsaan: Himno Nacional
LocationChile.svg
Ibu negara
Bandar terbesar
Santiago
Santiago
Bahasa rasmi Sepanyol
Kerajaan
 –Presiden
Republik demokratik
 Michelle Bachelet
Kemerdekaan
 – Kerj. Keb Junta Pertama
 – Diisytiharkan
 – Diakui
dari Sepanyol
18 September, 1810
12 Februari, 1818
25 April, 1844
Kawasan
 – Jumlah

 – Air (%)

 756,950 km² (ke-38)
292,183 psg
 1.07%
Populasi
 – anggaran Jun 2006
 – banci 2002
 – Kepadatan
 

 16,132,674 (ke-60)
 15,116,435
21/km² (ke-184)
 54/b psg
GDP (PPP)
 – Jumlah
 – Per kapita
anggaran 2005
$193,213 juta (ke-43)
$11,937 (ke-56)
HDI (2004) 0.859 (tinggi) (ke-38)
Matawang Peso (CLP)
Zon waktu
 – Musim panas (DST)
— (UTC-4)
— (UTC-3)
Kod panggilan
TLD Internet
+56
.cl

Chile (Bahasa Sepanyol:Chile), nama rasmi: Republlik Chile (Bahasa Sepanyol:República de Chile), ialah negara terbesar di Amerika Selatan dan ibu negaranya ialah bandar raya Santiago.

Atacama ialah gurun gersang di utara Chile mengandungi kekayaan galian yang besar, terutamanya tembaga. Kawasan di pusat yang agak kecil menonjol dari segi penduduk dan sumber pertanian, dan merupakan pusat kebudayaan dan politik Chile yang berkembang pada abad ke-19 apabila ia menggabungkan kawasan utara dan selatan. Selatan Chile kaya dengan hutan dan tanah ragut, dan mempunyai deretan gunung berapi dan tasik. Pantai selatan adalah jaringan fjord, teluk, terusan, semenanjung, dan pulau-pulau.

Sepanyol menawan dan menjajah Chile pada pertengahan abad ke-16, menggantikan pemeritahan Inca di utara dan tengah Chile, tetapi gagal untuk menakluk Mapuche yang bebas yang terletak selatan tengah Chile. Selepas mengisytiharkan kemerdekaan daripada Sepanyol pada tahun 1818, Chile muncul pada tahun 1830-an sebagai republik autokratik yang agak stabil. Dalam abad ke-19, Chile menyaksikan pertumbuhan ekonomi dan wilayah yang pesat, yang menamatkan penentangan Mapuche pada 1880-an dan memperolehi wilayah utaranya yang sekarang dalam Perang Pasifik (1879-1883) selepas menewaskan Peru dan Bolivia. Dalam tahun 1960-an dan 1970-an, negara mengalami polarisasi dan kegawatan politik yang teruk. Perkembangan ini memuncak dengan rampasan kuasa Chile 1973 yang menggulingkan Salvador Allende dari kerajaan berhaluan kiri yang dipilih secara demokrasi dan memulakan pemerintahan diktator tentera selama 16 tahun oleh sayap kanan yang mengakibatkan lebih 3,000 orang mati atau hilang. Rejim, yang diketuai oleh Augusto Pinochet, berakhir pada tahun 1990 selepas dia tewas referendum pada tahun 1988 dan dan telah digantikan oleh gabungan sayap pusat-kiri yang memerintah melalui empat presiden sehingga 2010.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Sejarah Chile

Sejarah awal[sunting | sunting sumber]

Batu alat bukti menunjukkan manusia sekali-sekala yang sering dikunjungi kawasan Lembah Monte Verde selagi 18,500 tahun yang lalu. Kira-kira 10,000 tahun yang lalu, berhijrah asli Amerika menetap di lembah-lembah yang subur dan kawasan pantai apa yang masa kini Chile. laman Penyelesaian dari awal-awal lagi kediaman manusia ialah Monte Verde, Cueva del Milodon dan tiub lava Pali Aike kawah gunung. Inca secara ringkas dilanjutkan empayar mereka ke dalam apa yang kini utara Chile, tetapi Mapuche berjaya menentang beberapa percubaan oleh Empayar Inca untuk menundukkan mereka, walaupun mereka kurang organisasi negeri. Mereka menentang Sapa Inca Tupac Yupanqui dan tenteranya. Hasil konfrontasi tiga hari berdarah yang dikenali sebagai Battle of the Maule adalah bahawa penaklukan Inca dari wilayah Chile berakhir di sungai Maule itu.

Penjajahan Sepanyol[sunting | sunting sumber]

Pembentukan Republik[sunting | sunting sumber]

Abad ke-20[sunting | sunting sumber]

Ketegangan politik[sunting | sunting sumber]

Abad ke-21[sunting | sunting sumber]

Politik dan Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Politik Chile

La Moneda istana

Semasa Perlembagaan Chile telah diluluskan dalam satu pungutan suara negara - dianggap sebagai "sangat tidak teratur" oleh sesetengah pemerhati - pada bulan September 1980, di bawah kerajaan tentera Augusto Pinochet. Ia mula berkuat kuasa pada Mac 1981. Selepas kekalahan Pinochet di plebisit 1988, perlembagaan telah dipinda untuk mengurangkan peruntukan bagi pindaan masa depan kepada Perlembagaan. Pada September 2005, Presiden Ricardo Lagos menandatangani undang-undang beberapa pindaan perlembagaan yang diluluskan oleh Kongres. Ini termasuk menghapuskan jawatan senator dan senator untuk kehidupan dilantik, memberikan kuasa kepada Presiden untuk mengeluarkan komander-in-chief daripada angkatan tentera, dan mengurangkan jangka presiden daripada enam kepada empat tahun.

Kongres Chile mempunyai 38 kerusi Dewan Negara dan 120 anggota Dewan Perwakilan. Senator berkhidmat selama lapan tahun dengan tempoh yang berlainan, manakala timbalan dipilih setiap 4 tahun. Pilihan raya kongres lepas telah diadakan pada 17 November 2013, serentak dengan pilihan raya presiden. Senat semasa mempunyai perpecahan 21-15 memihak kepada parti pemerintah dan 2 calon Bebas. rumah yang semasa yang lebih rendah Dewan Perwakilan-mengandungi 67 anggota yang mengawal gabungan pusat-kiri, 48 daripada pembangkang tengah-kanan dan 5 dari parti-parti kecil atau Bebas. Kongres terletak di bandar pelabuhan Valparaíso, kira-kira 140 kilometer (87 batu) barat ibu negara, Santiago.

Istana Keadilan di Santiago.
Kongres Kebangsaan Chile di Valparaiso

Pilihan raya kongres Chile ditadbir oleh sistem binomial itu, bagi sebahagian besar, ganjaran kepada kedua-dua perwakilan terbesar sama, sering tanpa mengira sokongan popular relatif mereka. Pihak-pihak yang itu terpaksa membentuk pakatan luas dan sejarah, kedua-dua gabungan terbesar (Concertación dan Alianza) berpecah kebanyakan kerusi. Hanya jika tiket gabungan itu menuju-pemilihan tempat gabungan kedua dengan margin lebih daripada 2-untuk-1 tidak gabungan yang menang mendapat kedua-dua kerusi, yang cenderung untuk mengunci perundangan dalam masa beberapa kira-kira 50-50.

Badan kehakiman Chile bebas dan termasuk Mahkamah Rayuan, sistem mahkamah tentera, tribunal perlembagaan, dan Mahkamah Agung Chile. Pada bulan Jun 2005, Chile siap baik pulih di seluruh negara sistem keadilan jenayahnya. pembaharuan telah menggantikan prosiding melit dengan sistem pertentangan lebih sama dengan Amerika Syarikat.

Dalam 2001 pilihan raya kongres, Union konservatif bebas Demokratik (UDI) melepasi Demokrat Kristian buat kali pertama untuk menjadi parti terbesar di Dewan Rakyat. Dalam pilihan raya Parlimen 2005, kedua-dua pihak utama, Demokrat Kristian dan UDI hilang perwakilan memihak kepada sekutu masing-masing Parti Sosialis (yang menjadi parti terbesar dalam blok Concertación) dan Pembaharuan Kebangsaan dalam pakatan sayap kanan. Dalam 2009 pilihan raya perundangan di Chile, Parti Komunis memenangi 3 daripada 120 kerusi di Dewan Perwakilan buat kali pertama dalam tempoh 30 tahun (Parti Komunis tidak dibenarkan wujud seperti semasa pemerintahan diktator).

Chile mengundi dalam pusingan pertama pilihan raya presiden pada 17 November 2013. Tiada daripada sembilan calon presiden mendapat lebih daripada 50 peratus undi. Akibatnya, kedua-dua calon atas, tengah-kiri Nueva Mayoría BN Michelle Bachelet dan tengah-kanan Alianza BN Evelyn Matthei, bertanding dalam pilihan raya larian pada 15 Disember 2013, yang Bachelet menang. Ini adalah pilihan raya presiden keenam Chile sejak akhir era Pinochet. Kesemua enam telah ditetapkan hukuman yang bebas dan adil. Presiden ini perlembagaan dihalang daripada berkhidmat penggal berturut-turut.


Pembahagian pentadbiran[sunting | sunting sumber]

Chile dibahagikan kepada 15 wilayah, masing-masing diketuai oleh seorang intendant dilantik oleh presiden. Kawasan yang dibahagikan kepada wilayah, dengan gabenor wilayah juga dilantik oleh presiden. Akhirnya setiap wilayah dibahagikan kepada Komun yang ditadbir oleh majlis perbandaran, masing-masing dengan Datuk Bandar sendiri dan majlis dipilih untuk empat tahun. Setiap kawasan ditetapkan oleh nama dan angka Roman, diberikan dari utara ke selatan. Satu-satunya pengecualian adalah Metropolitan Wilayah Santiago yang ditetapkan RM (Region Metropolitana). Dua kawasan baru telah diwujudkan pada tahun 2006 dan mula digunakan pada bulan Oktober 2007; Los Ríos di selatan (Wilayah XIV), dan Arica y Parinacota di utara (Wilayah XV). Skim penomboran dilangkau Wilayah XIII, biasanya dianggap sebagai Wilayah Metropolitan sebelum pembaharuan 2006.

Daerah[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Daerah Chile

Geografi[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Geografi Chile

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Ekonomi Chile

Sanhattan

Bank Pusat Chile di Santiago berfungsi sebagai bank pusat negara. Mata wang Chile adalah Peso Chile (CLP). Chile adalah salah satu negara yang paling stabil dan makmur di Amerika Selatan, yang menerajui negara-negara Amerika Latin dalam pembangunan manusia, daya saing, pendapatan per kapita, globalisasi, kebebasan ekonomi, dan tanggapan rendah terhadap rasuah. Sejak Julai 2013, Chile dianggap oleh Bank Dunia sebagai "ekonomi berpendapatan tinggi".

Chile mempunyai kebebasan ekonomi tahap tertinggi di Amerika Selatan (kedudukan ke-7 di seluruh dunia), disebabkan sistem kehakiman yang bebas dan cekap dan pengurusan kewangan awam yang berhemat. Pada bulan Mei 2010, Chile menjadi negara Amerika Selatan yang pertama untuk menyertai OECD. Pada tahun 2006, Chile menjadi negara dengan KDNK nominal per kapita tertinggi di Amerika Latin.

Dasar-dasar ekonomi, yang kekal secara konsisten sejak 1980-an, telah menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi yang kukuh di Chile dan mempunyai lebih daripada separuh kadar kemiskinan. Chile mula mengalami kemerosotan ekonomi yang sederhana pada tahun 1999. Ekonomi negara masih lembap sehingga tahun 2003, apabila ia mula menunjukkan tanda-tanda jelas pemulihan, mencapai pertumbuhan KDNK 4.0%. Ekonomi Chile mengakhiri 2004 dengan pertumbuhan sebanyak 6 peratus. Pertumbuhan KDNK sebenar mencapai 5.7 peratus pada 2005 sebelum jatuh kembali kepada 4 peratus pada tahun 2006. KDNK berkembang sebanyak 5 peratus pada tahun 2007. Berhadapan dengan kegawatan ekonomi antarabangsa, kerajaan mengumumkan pelan rangsangan ekonomi untuk merangsang pekerjaan dan pertumbuhan, walaupun krisis kewangan global, yang bertujuan untuk pengembangan antara 2 peratus dan 3 peratus daripada KDNK bagi tahun 2009. Walau bagaimanapun, penganalisis ekonomi tidak bersetuju dengan anggaran kerajaan dan meramalkan pertumbuhan ekonomi median sebanyak 1.5 peratus. Pertumbuhan KDNK sebenar pada tahun 2012 adalah 5.5%. Pertumbuhan perlahan kepada 4.1% pada suku pertama 2013.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Demografi Chile

Budaya[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Budaya Chile

Lihat juga[sunting | sunting sumber]