Bahasa Turkmen

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bahasa Turkmen
Türkmen dili
Asli di Turkmenistan, Iran, Afghanistan, Turki (Asia)
Penutur asli ca. 6 juta  (tiada tarikh)
Keluarga bahasa
Altaic (dipertikaikan)
  • Turkik
    • Turkik Selatan
      • Bahasa Turkmen
status rasmi
Bahasa rasmi di Turkmenistan
Kod bahasa
ISO 639-1 tk
ISO 639-2 [[ISO639-3:tuk (ota untuk Turki Uthmaniyyah)|tuk (ota untuk Turki Uthmaniyyah)]]
[[File:
TurkmenLg.png

Prta menunjukkan lokasi Turkmen
|300px]]

Turkmen (Latin: Türkmen, Cyrillic: Түркмен, ISO 639-1: tk, ISO 639-2: tuk) adalah nama bahasa kebangsaan Turkmenistan. Ia dituturkan kira-kira 3,430,000 orang di Turkmenistan, dan secara tambahan 3,000,000 orang di negara lain, termasuk Iran (2,000,000), Afghanistan (500,000), dan Turki (1,000). Atas 50% penutur di Turkmenistan juga mempunyai pengetahuan baik dalam Bahasa Russia.

Turkmen adalah dalam keluarga Turkik; kadangkala secara besar dikumpulkan, tetapi merupakan keluarga bahasa Altaic yang dipertikaikan. Ia adalah bahasa Turkik selatan, di dalam kumpulan Turkmenistan, secara dekat berhubungan dengan Tatar Crimea dan Salar, dan kurang berhubungan dengan Bahasa Turki dan Bahasa Azeri.

Turkmen pada dahulunya ditulis menggunakan huruf Cyrillic atau huruf Arab; tetapi sejak tahun kebelakangan, presiden Saparmurat Niyazov memerintahkan yang Turkmen dari sekarang akan ditulis pada huruf Latin yang secara khas diubahsuai versinya (lihat huruf Turkmen). Pada 2002, hari dan minggu serta bulan juga dinamakan semula, selaras dengan idealogi Ruhnama.

Wikipedia
Wikipedia Bahasa Turkmen, ensiklopedia bebas