Bukit Kiara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Bukit Kiara ialah sebuah pinggir bandar mewah di Kuala Lumpur, Malaysia. Kawasan ini berhampiran dengan bandar eksklusif lain seperti Bukit Damansara, Mont Kiara, Sri Hartamas dan Bangsar.

Bukit Kiara telah sering disifatkan sebagai 'paru-paru hijau' Kuala Lumpur, menabur banyak kesan hutan melalui ciri-ciri bukit dan ia adalah satu kegemaran di kalangan kesihatan dan sifat orang-orang tempatan. Walaupun terdapat perumahan dan pembangunan komersil di kawasan ini, ia masih dikenali sebagai sebuah kawasan sukar difahami dan eksklusif di Kuala Lumpur. Kebelakangan ini, Bukit Kiara mengalami satu kenaikan dalam permintaan perumahan memandangkan kawasan tersebut menjadi semakin penting, ibu pejabat Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Pusat Sains Negara dan Bahagian Teknologi Pendidikan terletak di sini.

Bukit Kiara dilengkapi tempat rekreasi kerana kawasan itu ialah rumah kepada Bukit Kiara Equestrian & Country Resort, Kelab Selangor, Pusat Konvensyen Sime Darby, Kuala Lumpur Golf & Country Club dan Kompleks Sukan Bukit Kiara.

Kemudahan-kemudahan persendirian untuk ahli-ahli termasuk sebuah kolam renang, spa, gim, gelanggang tenis, bola keranjang dan badminton, lorong boling, tunggang kuda dan kemudahan polo, restoran, golf, memancing ikan dan bilik-bilik biliard. Terdapat tanah perkuburan Islam yang menempatkan persemadian ahli-ahli politik, VIP serta selebriti terkenal, antaranya bekas Ketua Penerangan UMNO, Allayarham YBhg Tan Sri Megat Junid Megat Ayob, serta pelakon veteran, Ahmad Mahmud telah dimakamkan di sini.