Duda Terlajak Laris

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Duda Terlajak Laris
Duda Terlajak Laris.png
Genre Drama
Cinta
Komedi
Konflik
Pencipta Aifa Batrisya
Ditulis oleh Shuhadatul Ain Zakaria
Pengarah Fairuz Loy
Dibintangi oleh
Idris Khan
Zara Zya
Wawa Zainal
Bella Nazari
Anis Al-Idrus
Kuza
Negara asal  Malaysia
Bahasa Bahasa Melayu
Penerbitan
Lokasi Kuala Lumpur Kuala Lumpur
Negeri Perak Perak
Tempoh siaran setiap Isnin - Khamis, 6:58 petang.
Syarikat pengedaran
Primeworks Studios Sdn Bhd
Penyiaran
Saluran asal TV3 Slot Akasia
Siaran asal 11 April 2016

Duda Terlajak Laris ialah sebuah drama televisyen yang ditayangkan pada setiap hari Isnin hingga Khamis di TV3 menerusi Slot Akasia mulai 11 April 2016. Drama arahan Fairuz Loy ini merupakan drama adaptasi dari novel yang sama terbitan Penulisan2u yang ditulis oleh Aifa Batrisya. Teraju utama untuk drama ini ialah Zara Zya dan pelakon barunya Idris Khan.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Mengisahkan Zafran Aldrin (Zack) disuruh bernikah diusia 18 tahun. Ini semua bermula dari satu insiden menukar sebiji mentol, perangkap yang dibuat oleh Pehah, adik angkat Bob sahabatnya. Demi menjaga air muka tok ayah sebagai imam masjid kampung. Zack menikahi Pehah di usia yang muda.

Selepas kejadian itu Zack melarikan diri dan meninggalkan Pehah tanpa pesan. Zack mengambil keputusan untuk lari ke Aussie, Australia dan tinggal bersama kakaknya, Zainura sambil menyambung pelajarannya di sana.

Dua tahun berlalu, Zack pulang semula ke kampung selepas menerima panggilan pemergian Tok Ayah yang disayanginya. Kemudian, Zack menceraikan Pehah dengan talak satu tanpa sebarang alasan. Pehah sempat mengingatkan Zack bahawa suatu hari nanti Zack pasti akan datang mencarinya. Kata-kata itu bagai satu sumpahan apabila Zack masih tidak berkahwin walaupun kejadian tersebut sudah 8 tahun berlalu.

Ibu Zack mahukan Zack berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri. Beberapa kali Zack putus tunang sehingga ibunya hampir putus asa. Zainura memperkenalkan Idayu pada keluarga mereka. Idayu telah lama menyukai Zack sejak mereka di Aussie lagi. Zack hanya menerima sahaja dia ditunangkan dengan Idayu. Pada waktu itu juga, muncul Anis Nabihah. Kehadiran Anis mengingatkan Zack kepada Pehah, bekas jandanya dulu. Zack mula mendekati Anis membuat Idayu cemburu. Idayu yang kecewa pergi buat selamanya selepas terlibat dalam kemalangan. Zack rasa serba salah dan Anis yang menjadi kawan baiknya ketika itu.

Pada suatu hari, Zack pergi ke klinik gigi untuk mengubati giginya yang sakit. Disana dipertemukan dia dengan seorang doktor gigi yang berpurdah bernama Inas. Zack mahu mengenali Inas apabila dia merasakan sesuatu yang pelik dan mula menyukai Inas. Siapakah Inas sebenarnya? Apa kesudahannya kisah duda terlajak yang agak laris ini?

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Pelakon Watak
Idris Khan Zafran Aldin(Zack)
Zara Zya Pehah/Inas
Wawa Zainal Anis Nabihah
Bella Nazari Idayu
Anis Al-Idrus Zainura
Kuza Zah
Laila Nasir Miah
Arash Mohamad Kamarulzaman
Ikhlas Jalil Atai
Syed Ali Peod

Runut bunyi[sunting | sunting sumber]

Lagu tema drama ini ialah "Cinta Yang Sempurna" nyanyian kumpulan Qanda.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]