Goreng celup

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Foodlogo.svg  Kandungan rencana ini berkait dengan makanan.
Bater pekat
Apple fritter.jpg
Epal goreng
JenisDonut
Bahan utamaBater
di Wikibuku Buku Masakan: Goreng celup  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Goreng celup
Pisang goreng
Pisang atau keledek goreng yang boleh dibeli di gerai tepi jalan.

Goreng celup, goreng tepung, gorengan atau bater pekat[1] merujuk kepada apa jua teknik memasak yang melibatkan pencelupan makanan yang dicelup di dalam adunan tepung dan air sebelum kemudiannya digoreng dengan minyak yang banyak. Makanan yang dihasilkan dari pemasakan ini boleh dijadikan pencuci mulut, hidangan sampingan ataupun hidangan utama.

Di kebanyakan negara Asia Tenggara seperti di Malaysia, terdapat banyak jenis makanan yang digoreng celup seperti pisang goreng, goreng, goreng dan goreng yang boleh didapati di gerai tepi jalan. Ia digoreng dengan minyak yang banyak di dalam satu kuali yang besar dan dijual sebagai snek.

Kelaziman[sunting | sunting sumber]

Di Asia[sunting | sunting sumber]

Masakan ini merupakan makanan ringan paling biasa didapati di Nusantara seperti Malaysia dan Indonesia di mana penjual "gorengan" dapat ditemukan di gerai tepi jalan atau menjaja dengan kenderaan khas. Pisang, keledek dan sukun merupakan bahan umum diketahui, namun ada kepelbagaian gorengan pilihan dalam rantau antara lain:

Gorengan biasanya dimakan sama ada dengan sos cili, kicap ataupun sambal.

Dalam masakan Jepun, sayuran dan hasil laut segar (terutama udang) digoreng secara tempura yang lazim dicicah dengan sos kicap masin-manis yang cair dan ringan.

Di Eropah dan Amerika[sunting | sunting sumber]

Di Inggris Ikan goreng tepung populer dan biasanya ditemani dengan gorengan lain seperti kentang, nanas, dan apel yang digoreng tepung. Di Prancis dan Belgia kentang goreng populer sebagai makanan ringan.

Di Amerika Syarikat, gorengan dimasak dengan adunan tepung gandum atau tepung jagung, telur, dan susu yang kemudian digoreng. Antara bahan lazim yang dimasak cara begini termasuk jagung tongkol, epal, bebola ketam dan kerang serta zucchini.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]