Grand Theft Auto V

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V.png
Pembangun Rockstar North
Penerbit Rockstar Games
Pengarah Adam Fowler
Pengedar Take-Two Interactive
Pengeluar Leslie Benzies
Imran Sarwar
Pemporgram Alex Hadjadj
Pereka Leslie Benzies
Imran Sarwar
Penulis Dan Houser
Rupert Humphries
Micheal Unsworth
Penggubah lagu The Alchemist
Oh No
Tangerine Dream
Woody Jackson
Siri Grand Theft Auto
Enjin RAGE[1] with Euphoria dan Bullet Physics[2]
Pelantar PlayStation 3, Xbox 360[3]
Tarikh keluaran 17 September 2013[4][5]
Genre Aksi-pengembaraan[6]
Mod Pemain tunggal, berbilang pemain dalam talian[6]
Bahantara Cakera Blu-ray (PlayStation 3)[7]
DVD-DL (Xbox 360)[8]

Grand Theft Auto V ialah sebuah permainan video aksi-pengembaraan dunia terbuka dimajukan oleh Rockstar North dan diterbitkan oleh Rockstar Games. Permainan ini dikeluarkan pada 17 September 2013 untuk konsol PlayStation 3 dan Xbox 360. Permainan ini merupakan judul kelima belas dalam siri Grand Theft Auto, dan entri utama pertama sejak Grand Theft Auto IV, yang dikeluarkan pada 2008. Sebagai salah satu judul terakhir untuk dikeluarkan secara eksklusif untuk generasi ketujuh konsol permainan video, Grand Theft Auto V sangat dijangkakan mendahului keluarannya.[9]

Grand Theft Auto V dimainkan daripada sudut pandangan orang ketiga dan menggabungkan pemanduan dan jalan permainan aksi di dalam persekitaran dunia terbuka, membenarkan pemain untuk berinteraksi dengan dunia permainan mengikut senggang sendiri. Permainan ini berlatar di dalam negeri cereka San Andreas (berdasarkan California Selatan) dan memberi pemain kebolehan untuk bebas merantau desa dunia dan kota cereka Los Santos (berdasarkan Los Angeles). Kisah pemain tunggal diceritakan melalui tiga protagonis kawalan pemain yang dalam kalangan mereka pemain bertukar-tukar, dan kisahnya mengikuti usaha mereka untuk merancang dan melaksanakan enam rompakan besar untuk mengakru kekayaan sesama diri mereka. Mod berbilang pemain dalam talian disertakan dengan permaianan ini, membenarkan sehingga 16 orang pemain untuk turut serta dalam kedua-dua jalan permaianan kerjasama dan persaingan dalam penciptaan semula latar pemain tunggal.

Pemaju menjangkakan Grand Theft Auto V sebagai pengganti rohani kepada banyak projek mereka terdahulu, seperti Red Dead Redemption dan Max Payne 3. Perkembangan bermula sejurus selepas keluaran Grand Theft Auto IV, dengan fokus terhadap inovasi mekanik teras siri ini dengan memberi pemain kawalan tiga protagonis. Menjelang keluarannya, permainan ini disanjung oleh ramai pengulas yang memuji ceritanya, persembahannya, dan jalan permainan berpengakhiran terbuka. Satu kejayaan komersial, Grand Theft Auto V memecahkan rekod jualan industri dengan memperoleh $800 juta AS pada 24 jam pertama keluarannya, dan $1 bilion dalam tiga hari pertama, menjadikannya produk hiburan paling laris dalam sejarah.[10]

Permainan[sunting | sunting sumber]

Grand Theft Auto V adalah permainan video aksi-pengembaraan dimainkan sebagai perspektif orang ketiga dalam persekitaran dunia yang terbuka. Pemain menggunakan serangan huru-hara, senjata api dan bahan letupan untuk melawan musuh, dan boleh menjalankan, melompat, berenang atau menggunakan kenderaan untuk mengemudi dunia permainan. Dalam pertempuran, auto aim dan sistem perlindungan boleh digunakan sebagai bantuan untuk menentang musuh.[11] Jika nyawa pemain telah rendah, ia akan menjana semula ke titik setengah jalan. Satu objektif kekal bagi pemain ialah untuk menyelesaikan misi untuk kemajuan melalui cerita, tetapi sama seperti permainan dunia yang terbuka yang lain, misi-misi ini dapat diselesaikan pada masa lapang pemain. Jika pemain itu melakukan kesalah undang-undang semasa bermain, agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang permainan boleh bertindak balas, yang diwakili oleh meter "Wanted" di HUD.[12] Pada meter itu, bintang akan dipaparkan untuk menunjukkan pemain di "Wanted" tahap semasa, sebagai contoh, sampai ke maksimum lima bintang tahap "Wanted" usaha oleh penguatkuasaan undang-undang untuk menyekat pemain menjadi sangat agresif. Sekiranya pemain melarikan diri dari kawasan serta-merta di mana ia mahu, pegawai-pegawai penguatkuasa undang-undang akan mencari pemain. Pada ketika ini, garis penglihatan pegawai memaparkan pada mini-map. Apabila garis penglihatan rosak dan pemain yang tersembunyi, meter "Wanted" akan memasuki mod cooldown dan akhirnya semakin hilang.[13]

Mod pemain tunggal Grand Theft Auto V dimainkan melalui tiga pemain-dikawal terbabit iaitu: Michael De Santa, Trevor Philips dan Franklin Clinton, penjenayah yang cerita saling sambung kerana mereka misi lengkap. Semasa berinteraksi dengan dunia permainan, pemain boleh bertukar-tukar antara mereka sesuka hati, melalui kompas arah pada HUD. Franklin sepadan dengan titik utara, Michael ke barat, Trevor ke timur dan berbilang avatar pemain di selatan. Semasa misi, permainan boleh menukar watak pemain secara automatik seperti yang diperlukan untuk melengkapkan objektif tertentu. Avatar watak itu akan berkelip merah jika mereka berada dalam bahaya dan memerlukan bantuan sama ada secara manual atau melalui tembakan dari yang lain, dan kilat putih jika watak yang mempunyai kelebihan strategik atau kedudukan yang boleh membantu kejayaan pemain dalam misi tersebut.[14] Walaupun Pemain melengkapkan misi sebagai mana-mana tiga protagonis, misi rompakan lebih sukar mungkin memerlukan bantuan daripada rakan sejenayah AI-dikawal yang mempunyai kemahiran yang unik seperti penggodaman komputer atau memandu, dan mereka akan mengambil jalan dari misi ganjaran wang tunai setelah selesai.[15] Jika rakan sejenayah berjaya bertahan dalam rompakan, mereka boleh digunakan semula dalam misi kemudian dengan peningkatan kepada kemahiran mereka yang unik [16] Menggunakan strategi yang berbeza ke arah selesainya misi rompakan juga digalakkan oleh permainan; contohnya, dalam misi 'holdup' pemain boleh menundukkan orang awam dengan ejen jika diam disukai, atau menyerang tempat yang disediakan dengan senjata.[17]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. R* K (11 Oktober 2012). "Rockstar Game Tips: Learn from the Max Payne 3 Leaderboard Legends". Rockstar Games. Diperoleh pada 11 Oktober 2012. Max Payne 3 does use RAGE, and we're also using it for GTAV. 
 2. Bertz, Matt (16 November 2012). "Grand Theft Auto V Reader Q&A". Game Informer. Diperoleh pada 18 November 2012. GTA V uses the same Natural Motion Euphoria animation engine that powered GTA IV, Red Dead Redemption, and Max Payne 3. 
 3. R* Q (30 Oktober 2012). "Grand Theft Auto V is Coming Spring 2013". Rockstar Games. Diperoleh pada 30 Oktober 2012. 
 4. R* Q (31 Januari 2013). "Grand Theft Auto V Is Coming 9.17.2013". Rockstar Games. Diperoleh pada 31 Januari 2013. 
 5. R* Q (18 September 2013). "Grand Theft Auto V Now Available". Rockstar Games. Diperoleh pada 23 September 2013. 
 6. 6.0 6.1 "GRAND THEFT AUTO V Official Announcement". Rockstar Games. 3 November 2011. Diperoleh pada 3 November 2011. 
 7. R* K (2 Julai 2013). "Asked & Answered: GTAV". Rockstar Games. Diperoleh pada 17 Ogos 2013. 
 8. Philips, Tom (2 Julai 2013). "Rockstar confirms Grand Theft Auto 5 comes on two Xbox 360 discs, has mandatory install, more". Diperoleh pada 12 September 2013. 
 9. Sumber yang merujuk Grand Theft Auto V merupakan permainan sangat dijangka termasuk:
 10. Buckley, Sean (16 September 2013). "GTA V makes $1 billion in three days, may be fastest selling entertainment product in history". Engadget.com. Diperoleh pada 22 September 2013. 
 11. Hoggins, Tom (2 Mei 2013). "Grand Theft Auto V preview". The Telegraph. Diperoleh pada 6 September 2013. 
 12. Totilo, Stephen (2 Mei 2013). "I've Seen Grand Theft Auto V. This One's Radically Different.". Kotaku. Diperoleh pada 6 September 2013. 
 13. Sterling, Jim (16 September 2013). "Review: Grand Theft Auto V". Destructoid. Diperoleh pada 27 September 2013. 
 14. Reilly, Luke (3 September 2013). "World-First Hands-On With Grand Theft Auto V". IGN. Diperoleh pada 3 September 2013. 
 15. Petit, Carolyn (2 Mei 2013). "Grand Theft Auto V: The Making of a Great Heist Sequence". Gamespot. Diperoleh pada 23 Ogos 2013. 
 16. Bertz, Matt (2 Mei 2013). "The Art Of The Heist In GTA V". Game Informer. Diperoleh pada 6 September 2013. 
 17. MacDonald, Keza (9 Julai 2013). "What's New in the Grand Theft Auto V Gameplay Trailer". IGN. Diperoleh pada 23 Ogos 2013. 
Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "GTA_V_Budget" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Grand Theft Auto Templat:Rockstar Games Templat:Permainan Euphoria Engine