Gulab jamun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian


Gulab jamun
Gulab jamun (Gibraltar, November 2020).jpg
Gulab jamun dihiasi dengan kepingan badam
Nama alternatifGulab jaman, Lal mohan, Gulab jam, Gulap jam
Jenis sajianPencuci mulut
Tempat asalIran Zaman Pertengahan
KawasanBenua kecil India, Mauritius, Fiji, Afrika selatan dan timur, Caribbean, Semenanjung Melayu
Suhu penghidanganPanas, sejuk, atau kedua-duanya di suhu bilik
Bahan utamaKhoa, safron
VariasiPantua, jem kalo
di Wikibuku Buku Masakan: Gulab jamun  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Gulab jamun

Gulab jamun (juga dieja gulaab jamun) adalah susu pekat - berasaskan manis, berasal dari Iran Zaman Pertengahan[1] dan sejenis mithai, yang popular di India, Nepal, Pakistan, Maldives (di mana ia dikenali sebagai gulab ki janu), dan Bangladesh (di mana ia dikenal sebagai golap jam), serta Myanmar. Ini juga umum terjadi di negara-negara dengan populasi besar orang dengan warisan Asia Selatan, seperti Mauritius, Fiji, Semenanjung Tanah Melayu, Great Britain, Afrika Selatan, dan Caribbean negara Jamaica, Trinidad dan Tobago, Guyana, dan Suriname. Ia dibuat terutamanya dari padatan susu, secara tradisional dari khoya, yang susu dikurangkan hingga konsisten doh lembut. Resipi moden memerlukan susu kering atau tepung dan bukannya khoya. Selalunya dihiasi dengan kacang kering seperti badam dan kacang mete untuk meningkatkan rasa. 25 Mei disambut sebagai Hari Jamun Gulab sedunia.

Persiapan[sunting | sunting sumber]

Di benua kecil India, pepejal susu dan keju disediakan dengan memanaskan susu dengan api kecil untuk waktu yang lama sehingga kandungan airnya tersejat dan hanya sisa susu yang tinggal. Pepejal susu ini, yang dikenal sebagai khoya, diuli menjadi doh, dengan sedikit tepung (maida). Terdapat banyak serbuk gulab jamun siap di pasaran, yang dicampurkan dengan air/susu untuk membuat adunan. Adunan kemudian dibentuk menjadi bebola kecil dan digoreng dalam minyak atau ghee (mentega yang dijernihkan) pada suhu rendah sekitar 148 °C[2] sehingga mereka mendapat warna coklat keemasan mereka. Sekiranya bola dimasak dengan cepat, ia akan menjadi mentah di bahagian dalam. Bola goreng kemudian direndam dalam cahaya sirap gula berperisa dengan hijau kapulaga dan air mawar, kewra atau safron.[3] Gulab Jamun Panas juga disajikan dengan ais krim vanila.

Asal[sunting | sunting sumber]

Gulab jamun pertama kali disiapkan di abad pertengahan Iran dan berasal dari fritter yang dibawa oleh penakluk Asia Tengah Turkik ke India.[1] Other theory claims that it was accidentally prepared by the Mughal emperor Shah Jahan's personal chef.[4]

Perkataan "Gulab" berasal dari perkataan-perkataan Parsi gol (bunga) dan āb (air), merujuk pada sirup wangi air mawar "Jamun" atau "jaman" adalah kata Hindi untuk Syzygium jambolanum, buah India dengan ukuran dan bentuk yang serupa, biasanya dikenal sebagai plum hitam.[5] Jamun is also defined as a fried delicacy in sugar syrup.[6] Pencuci mulut Arab luqmat al-qadi mirip dengan gulab jamun, walaupun menggunakan adunan yang berbeza. Menurut sejarawan kuliner Michael Krondl, kedua-dua luqmat al-qadi dan gulab jamun mungkin berasal dari hidangan Parsi, dengan sirup air mawar menjadi hubungan biasa antara keduanya.[7]

Adat penggunaan[sunting | sunting sumber]

Gulab jamun adalah pencuci mulut yang sering dimakan pada perayaan, ulang tahun atau perayaan utama seperti perkahwinan, perayaan umat Islam Eid ul-Fitr dan Eid al-Adha, dan perayaan Hindu Diwali (perayaan cahaya India). Terdapat pelbagai jenis gulab jamun dan setiap ragam mempunyai rasa dan penampilan yang berbeza.

Jenis[sunting | sunting sumber]

Jenis jamun gulab yang disebut kala jamun
Hidangan Bengali yang serupa, dibuat dari tepung buncis, yang disebut Pantua.

India[sunting | sunting sumber]

Gulab jamun mendapat warna merah kecoklatannya kerana kandungan gula dalam susu tepung (khoya). Dalam jenis lain gulab jamun, gula ditambahkan ke dalam adunan, dan setelah menggoreng, gula karamelisasi memberikan warna gelap, hampir hitam, yang kemudian disebut jam kala atau "jem hitam". Sirap gula boleh diganti dengan (sedikit) dicairkan maple sirup untuk gulab jamun.

Gulab jamun buatan sendiri biasanya terdiri dari khoya, sejumput tepung serbaguna / tepung gandum halus / tepung gandum (pilihan), serbuk penaik dan mentega jernih (ghee); susu diuli hingga membentuk doh, dibentuk menjadi bola, digoreng dan dimasukkan ke dalam sirap gula yang sedang mendidih.

Pantua mirip dengan gulab jamun , dan bisa disebut varian Bengali dari hidangan itu.[4] Ledikeni, variasi Pantua, adalah varian lain dari gulab jamun.[8] Ia dikatan[oleh siapa?] telah diciptakan oleh Bhim Chandra Nag pada kesempatan lawatan oleh Lady Canning, isteri Charles Canning, Gabenor Jeneral India selama 1856–62.

Katangi, sebuah bandar berhampiran Jabalpur terkenal dengan "Jhurre Ka Rasgulla", yang telah dibuat di sana selama 100 tahun yang lalu.[9][10] It is several times the size of normal gulab jamuns and is prepared in local desi ghee.[11]

Di Rajasthan, alih-alih merendam bola gulab jamun dalam sirap gula, mereka dimasak dalam kuah yang dibuat dari rempah, kacang dan tomato untuk menjadikan Gulab Jamun ki Sabzi yang popular.

Bangladesh[sunting | sunting sumber]

Di Bangladesh, Pantua tersedia hampir di mana-mana di seluruh negeri, yang dapat dirujuk pada jenis Gulab jamun Bengal. Juga terdapat dua jenis jamun yang terkenal. Mereka adalah Jam Golap (গোলাপ জাম) dan Kalo Jam (কালো জাম).[petikan diperlukan]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Michael Krondl (1 Jun 2014). The Donut: History, Recipes, and Lore from Boston to Berlin. Chicago Review Press. m/s. 7. ISBN 978-1-61374-673-8.
 2. ^ Marty Snortum, Lachu Moorjani (2005). Ajanta: regional feasts of India. Gibbs Smith. m/s. 17. ISBN 1-58685-777-0.
 3. ^ shraddha.bht. "Gulab Jamoon". Konkani Recipes. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 Julai 2011. Dicapai pada 25 Mei 2010.
 4. ^ a b Charmaine O'Brien (2003). Flavours of Delhi: A Food Lover's Guide. Penguin Books Limited. m/s. 145. ISBN 978-93-5118-237-5.
 5. ^ [Banerjee, A; Dasgupta, N; De, B (2005). "In vitro study of antioxidant activity of Syzygium cumini fruit". Food Chemistry. 90 (4): 727. doi:10.1016/j.foodchem.2004.04.033]
 6. ^ Achaya K. T. (1994). Indian Food Tradition A Historical Companion. ISBN 9780195628456. Dicapai pada 29 Januari 2019.
 7. ^ Michael Krondl (2011). Sweet Invention: A History of Dessert. Chicago Review Press. m/s. 38. ISBN 978-1-55652-954-2.
 8. ^ Richardson, Tim H. (2002). Sweets: A History of Candy. Bloomsbury USA. m/s. 334. ISBN 1-58234-229-6.
 9. ^ "यहां के रसगुल्लों के लिए थम जाते हैं वाहनों के पहिए". www.patrika.com. Dicapai pada 24 September 2019.
 10. ^ उसमें प्राण जगाओ साथी- 3, मायाराम सुरजन, Deshbandhu, 2009-11-12, जबलपुर-दमोह के बीच कटंगी के रसगुल्ले, 1959
 11. ^ "Folk music. Katangi ke rasgulla. AKASH sahu". Dicapai pada 24 September 2019 – melalui www.youtube.com.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]