Joget Tari Lenggang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

"Joget Tari Lenggang", juga dikenali sebagai "Joget Pahang", ialah sebuah lagu rakyat tradisional gubahan Tan Sri P. Ramlee, khusus untuk filem Hang Tuah (1956) yang dibintangi oleh P. Ramlee sendiri, yang mana watak beliau iaitu Hang Tuah menyanyikan lagu ini dalam adegan tari-menari dalam istana. Semenjak itu, lagu ini dirakam semula oleh ramai seniman tanahair.

Maklumat am[sunting | sunting sumber]

"Joget Tari Lenggang" ditakrifkan sebagai sebuah lagu berirama tradisional Melayu yang didendangkan dengan rancak, diisi dengan lirik tulisan Dato' Jamil Sulong yang menampakkan ciri-ciri pengulangan dalam setiap rangkap, dan secara harfiahnya menceritakan seorang pedagang yang merantau dari Melaka ke negeri Pahang dengan membawa buah berangan yang dibeli di Johol, mengharapkan sambutan mesra dari para penduduk negeri Pahang, serta memuji kedamaian negeri Pahang yang dikunjunginya.

Lagu ini dinyanyikan secara duet oleh P. Ramlee dan Jasni (pinjamkan suaranya kepada Mustafa Maarof) dalam filem Hang Tuah, P. Ramlee merakam semula lagu ini bersama Saloma untuk keluaran piring hitam dengan tajuk "Joget Pahang". Selain P. Ramlee, lagu ini turut dirakam oleh ramai seniman dalam album masing-masing, termasuk Datuk Ahmad Jais, Siti Nurhaliza (sebagai single) dan kumpulan Amuk (dalam bentuk heavy metal).

Lirik Joget Tari Lenggang[sunting | sunting sumber]

Joget Tari Lenggang

Melenggang
Hai Melenggang Dengan Tari Lenggang,
Kalau Baik Hati Nanti Orang Pun Sayang
(Ulang 2X Chorus),

Dari Melaka ke Negeri Pahang (2X)
Singgah di Johol Beli Berangan (2X),
Kami Ucapkan Selamatlah Datang (2X)
Apa Yang Kurang Dicaci Jangan (2X),

(Ulang 2X Chorus),

Pukullah Gendang Hai Kulit Kerbau (2X)
Dalam Majlis Tari Menari, (2X)
Sayalah Ini Bang Hoi Dagang Merantau (2X)
Mengharap Belas Orang Disini (2X)

(Ulang 2X Chorus),

Negeri Pahang Aman Sentosa (2X)
Kaya Dengan Tumbuh-Tumbuhan, (2X)
Niat di Hati Nak Buatlah Jasa (2X)
Mudah-Mudahan Tuhan Kabulkan (2X)

(Ulang 2X Chorus),

Pautan luar[sunting | sunting sumber]