Sungai Muar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Sungai Muar
Muar river mouth.jpg
Lokasi
NegaraMalaysia
Ciri-ciri fizikal
MuaraBandar Maharani, Muar, Johor
Panjang250 km
Muara Sungai Muar, Bandar Maharani (Muar) , Johor

Sungai Muar merupakan sebuah sungai yang mengalir dari Talang, daerah Kuala Pilah, Negeri Sembilan hingga ke bandar Muar (juga dikenal sebagai Bandar Maharani), daerah Muar, Johor di Semenanjung Malaysia. Bandar-bandar utama sepanjang sungai ini termasuk Kuala Pilah, Bahau, Segamat, Pagoh, Tanjung Agas, dan Muar.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sungai Muar membentukkan sebahagian daripada Penarikan, sebuah jalan perdagangan darat purba, yang ketika itu merupakan sebuah jalan pintas dari Pantai Barat ke Pantai Timur Semenanjung Melayu.

Jambatan[sunting | sunting sumber]

Terdapat dua buah jambatan yang menyeberangi sungai ini di bandar Muar. Jambatan lama, iaitu Jambatan Sultan Ismail, dibina pada tahun 1967 untuk menggantikan perkhidmatan feri. Jambatan Kedua Muar siap dibina pada tahun 2005. Terdapat juga banyak jambatan kecil di Pagoh dan Negeri Sembilan.

Tempat menarik di sepanjang Sungai Muar[sunting | sunting sumber]

Bandar Maharani[sunting | sunting sumber]

Bandar Maharani telah dibahagi dua oleh Sungai Muar di mana bandar di sebelah tebing selatan di dalam daerah Muar dan bandar di tebing utara di dalam daerah Tangkak. Satu tarikan Sungai Muar ialah Taman Tanjung Emas yang terletak di kualanya. Ia berlatar belakang esplanade menarik mengadap sungai yang tenang ini. Taman ini turut menempatkan padang golf 9 lubang, yang dikunjungi ramai pada hujung minggu.

Terdapat dua masjid Sultan Ibrahim sepanjang Sungai Muar. Masjid Jamek Sultan Ibrahim lama, yang dibina pada tahun 1927, telah menjadi batu tanda bagi bandar ini sekian lama. Masjid Jamek Sultan Ibrahim terletak di bandar Muar, di tebing selatan Sungai Muar. Ia memiliki banyak pengaruh British disebabkan pembinaannya dilakukan semasa zaman koloni British. Ia memiliki menara empat tingkat di laman belakangnya. Masjid Sultan Ibrahim 2 yang baru, yang terletak di tebing utara Sungai Muar di Tanjung Agas, merupakan ikon baru bandar Muar selain bagi sungai. Disiapkan pada tahun 2002, ia juga merupakan masjid terbesar di bandar. Rekabentuk masjid kedua ini menyerupai masjid asal. Kedua masjid menawarkan pemandangan mengkagumkan apabila dilihat dari kuala Sungai Muar.

Pulau Penarik[sunting | sunting sumber]

Ia adalah sebuah pulau yang terhasil akibat kejadian Tasik Ladam dan ia terletak berhampiran pekan Sungai Mati

Pagoh[sunting | sunting sumber]

Ia adalah sebuah pekan bersejarah di mana makam Sultan Alauddin Riayat Shah terdapat disini

Pautan luar[sunting | sunting sumber]