John Lennon

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
John Lennon
MBE
JohnLennonpeace.jpg
John Lennon semasa raptai, 1969.
Kelahiran John Winston Lennon
9 Oktober 1940
Liverpool, England
Meninggal dunia 8 Disember 1980 (umur 40)
Manhattan, New York, Amerika Syarikat
Sebab kematian Pembunuhan oleh tembakan
Perkuburan Abu mayat dibuang di Central Park, New York
Warganegara England
Nama lain John Ono Chong Wah Lennon
Pekerjaan
Tahun aktif 1957-75, 1980
Pasangan Cynthia Powell (1962 - 1968)
Yoko Ono (1969 - 1980; kematiannya)
Anak Julian Lennon
Sean Taro Ono Lennon
Ibu bapa Alfred Lennon
Julia Stanley
Tandatangan Firma de John Lennon.svg
Kerjaya muzik
Genre
Instrumen
Label
Kegiatan berkait
Instrumen utama
John Lennon.

John Ono Chong Wah Lennon, MBE (lahir John Winston Lennon; 9 Oktober 19408 Disember 1980) adalah pengubah Inggeris serta penyanyi muzik popular yang merupakan ikon abad ke-20. Beliau paling dikenali sebagai pengasas The Beatles, sebuah kumpulan muzik yang, bersama dengan Paul McCartney, merupakan perkongsian penulisan lagu Lennon-McCartney yang amat berjaya pada sepanjang 1960-an.

Penulisan lagu Lennon penuh dengan kepedihan dan harapan, dengan melodinya kekadang indah dan kekadang muram. Lirik Lennon membayangkan peristiwa-peristiwa semasa serta tekanan peribadi dan kerjayanya, pandangan falsafah, dan ketakselesaannya dengan kemashyuran. Beliau dan McCartney mempopularkan penggunaan kesan-kesan eletronik dalam muzik rock, dan membuka jalan untuk berbagai-bagai bentuk rock yang lebih keras pada dekad 1970-an dan 1980-an.

Dalam rancangan-rancangan televisyen dan filem-filemnya seperti Malam Hari yang Susah (bahasa Inggeris: A Hard Day's Night) (1964), serta melalui persidangan akhbar dan wawancara, Lennon sering mendedahkan sifat yang melawan, khususnya terhadap kepercayaan yang sudah mantap dan institusi yang sudah bertapak, serta kepintarannya yang bersifat tidak hormat. Beliau menyalurkan kemashyuran dan kecenderungan perbalahannya kepada kerjanya sebagai penindak cergas keamanan, pelukis, dan penulis.

Mati dibunuh[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Pembunuhan John Lennon

Lennon ditembak mati oleh Mark David Chapman di luar bangunan pangsapuri Manhattan milik Lennon di Bandaraya New York pada 8 Disember 1980.

Pada 7 Ogos 2010, isterinya Yoko Ono (77 tahun) membantah parol diberi kepada pembunuh suaminya kerana percaya tertuduh masih menjadi potensi ancaman. Yoko Ono berbincang dengan Persatuan Pengkritik Televisyen. PBS akan mengeluarkan dokumentari tentang keluarga dan kehidupan Lennon di New York pada 1970-an.

Pada 28 Ogos 2012, Mahkamah New York sekali lagi menolak rayuan pembebasan daripada Mark David Chapman kali ke-7. Hakim dan para panel masih sangsi dengan rekod cacatan kelakuan baik Chapman di penjara, program yang disertai, prestasi pendidikan, rasa penyesalan, penilaian risiko dan surat sokongan yang dibuat .[1][2]

Kemasyhuran[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2002, Lennon mendapat tempat kelapan dalam sebuah tinjauan pendapat untuk 100 Tokoh British Yang Teragung yang dijalankan oleh BBC di United Kingdom.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai: