Perbezaan antara semakan "Rubiah Suparman"

Jump to navigation Jump to search
tiada ringkasan suntingan
Rubiah Suparman juga merupakan seorang penulis dan pernah menghasilkan buku masakan, Resipi Kuih Muih Melayu, Lauk Pauk Malaysia, Singapura, Indonesia, Resipi Turun Temurun dan Selera Ramadhan.
 
SekitaSewaktu kecil pembabitan Rubiah Suparman dalam bidang seni bermula sekadar menemani abangnya menghadiri persatuan seni, dari situ, Rubiah mula memasang angan-angan untuk mencuba bidang tersebut. Beliau mula berlakon di era Jalan Ampas pada tahun 1966 dan menjayakan drama pentas, Sultan Mahmud Mangkat Dijulang.
 
Walaupun mula membintangi filem pertama, DanceDayang Suhana, pada tahun 1976, namun nama Rubiah mula dikenali setelah menjayakan drama, Ribut. Pada tahun 1970, Rubiah mula berhijrah ke ibu kota untuk mengembangkan bakatnya dalam bidang lakonan. Ditambah pula, suaminya ketika itu mendapat tawaran menjadi penerbit televisyen di Malaysia.
 
Sehingga kini, Rubiah berjaya membintangi sembilan filem dan ratusan drama seperti Sakit Hati, Naik Tangga Turun Tangga dan Mencari Restu. Rubiah juga berjaya menggondol anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-2 (FFM2) 1981 dan Pelakon Wanita Terbaik (FFM4), 1983. Namun, kerjaya seninya hanya bertahan sehingga tahun 1997 dalam [[filem Hati Bukan Kristal]] sebelum mengalih perhatiannya pada perniagaan.
Pengguna awanama

Menu pandu arah