Marvel Entertainment

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Marvel Entertainment, LLC
Nama dahulu
Marvel Enterprises (1998 – 2006)
Anak syarikat
IndustriHiburan
PendahuluToyBiz
DitubuhkanJun 1998; 23 tahun yang lalu (1998-06)[1]
Ibu pejabatNew York City
Tempat diberi khidmat
Amerika Syarikat, United Kingdom
Tokoh penting
  • Isaac Perlmutter (Pengerusi)
  • Dan Buckley (Presiden)
  • Joe Quesada (CCO)
Keluaran
PerkhidmatanPerlesenan
Bilangan kakitangan
200-500 (2017)
IndukThe Walt Disney Company (2009–kini)
Pembahagian
  • Marvel Worldwide, Inc.
  • Marvel Characters, Inc.
Laman web rasmi
marvel.com

Marvel Entertainment, LLC (dahulu Marvel Enterprises dan Toy Biz, Inc., dan dipasarkan dan digayakan sebagai MARVEL) ialah sebuah syarikat hiburan Amerika yang ditubuhkan pada Jun 1998 dan berpangkalan di New York City, dibentuk oleh penggabungan Marvel Entertainment Group, Inc. dan ToyBiz. Syarikat ini merupakan anak syarikat milik penuh Syarikat Walt Disney, dan kebanyakannya dikenali sebagai unit Marvel Comics, Marvel Animation, dan Marvel Television. Marvel Studios, yang dahulu di bawah payung Marvel, menjadi anak syarikat The Walt Disney Studios, di mana ia berkembang dan menghasilkan semesta filem yang berkongsi kesinambungan dengan beberapa persembahan yang dihasilkan oleh unit televisyen.

Pada tahun 2009, Syarikat Walt Disney memperoleh Marvel Entertainment untuk AS $ 4 bilion;[2] ia telah menjadi sebuah syarikat liabiliti terhad (LLC) sejak itu. Untuk tujuan pelaporan kewangan, Marvel terutama dilaporkan sebagai sebahagian daripada segmen Produk Pengguna Disney sejak penyusunan semula Marvel Studios ke Walt Disney Studios.[3]

Selama bertahun-tahun, Marvel Entertainment telah memasuki beberapa perkongsian dan rundingan dengan syarikat lain merentasi pelbagai perniagaan. Setakat 2018, Marvel mempunyai perjanjian pelesenan filem dengan 20th Century Fox (untuk filem X-Men dan filem Four Fantastic), Sony Pictures (untuk filem Spider-Man), dan Universal Pictures (hak penolakan pertama untuk mengambil hak pengedaran mana-mana filem Hulk masa depan yang dihasilkan oleh Marvel Studios), dan perjanjian pelesenan taman tema dengan Universal Parks & Resorts (untuk hak watak Marvel tertentu di Islands of Adventure dan Universal Studios Japan).[4] Selain daripada kontrak mereka dengan Universal Parks & Resorts, watak dan hak milik Marvel juga muncul di Walt Disney Parks, Experiences and Consumer Products.[5]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Raviv, Dan (April 2002). Comic Wars. Broadway Books, Random House, Heroes Books. ISBN 0-7679-0830-9. Diarkibkan daripada yang asal pada 2006-12-31. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)
  2. ^ Fritz, Ben (September 23, 2009). "Disney tells details of Marvel Entertainment acquisition in a regulatory filing". Los Angeles Times. Tribune Publishing. Diarkibkan daripada yang asal pada November 5, 2011. Dicapai pada 12 April 2011. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)
  3. ^ Part I: Page 1: ITEM 1. Business. Fiscal Year 2010 Annual Financial Report And Shareholder Letter Diarkibkan 2014-06-11 di Wayback Machine. The Walt Disney Company. Retrieved December 27, 2013. "Marvel businesses are reported primarily in our Studio Entertainment and Consumer Products segments."
  4. ^ Gaudette, Emily (November 6, 2017). "What a Disney/Fox deal could mean for Deadpool, the X-Men". Newsweek. Diarkibkan daripada yang asal pada December 4, 2017. Dicapai pada December 5, 2017. Fox has the rights to the X-Men, including Wolverine, Deadpool and the Fantastic Four. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)
  5. ^ Chu, Karen (8 October 2013). "Hong Kong Disneyland to Open 'Iron Man' Experience in 2016". The Hollywood Reporter. Diarkibkan daripada yang asal pada 28 March 2014. Dicapai pada 19 January 2014. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]