NTT DoCoMo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
NTT DoCoMo, Inc.
株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ
Jenis KK terbuka (anak syarikat NTT)
Industri Telekomunikasi nirkabel
Ditubuhkan Ogos 1991
Ibu pejabat Jepun
Perancang utama Ryuji Yamada, Presiden & CEO
Keluaran PDC, i-mode, W-CDMA, FOMA, HSDPA, PHS
Hasil US$45,183 miliar (2005)
Pendapatan bersih US$6,972 miliar (2005)
Pekerja 21.527 (2005)
Induk Nippon Telegraph and Telephone Corporation (60,24%)
Laman sesawang www.nttdocomo.com

NTT DoCoMo, Inc. (株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ Kabushiki-gaisha Enutiti Dokomo?, TYO: 9437 , NYSE: DCM, LSE: NDCM) merupakan syarikat pengendali telekomunikasi selular di Jepun, sekaligus tanda perkhidmatan telekomunikasi selular syarikat tersebut. NTT DoCoMo adalah anak syarikat Nippon Telegraph and Telephone (NTT).

NTT DoCoMo merupakan salah satu operator telekomunikasi selular yang utama di Jepun. Terkenal dengan sebutan DoCoMo yang merupakan singkatan dari "Do Communications Over The Mobile Network". Selain itu, DoCoMo dalam bahasa Jepun bermaksud "di mana-mana pun", dengan maksud telefon bimbit DoCoMo boleh digunakan di mana saja.

Selain sebagai operator telefon bimbit, DoCoMo juga menyediakan perkhidmatan PHS (Personal Handy-phone System). perkhidmatan PHS tidak lagi menerima pelanggan baru sejak 30 April 2005, dan dihentikan pada 7 Januari 2008. Pada 31 Ogos 2006, DoCoMo meluncurkan HSDPA dalam bentuk perkhidmatan FOMA High Speed.

Dilancarkan pada bulan Ogos 1991, DoCoMo menyediakan perkhidmatan 3G dan 2G yang membolehkan pengguna memuat turun video serta menlayari internet dengan kelajuan tinggi.

Pada tanggal 29 Julai 2010, DoCoMo mengumumkan perkhidmatan jaringan generasi berikutnya, yaitu berbasis LTE dan diberi nama Xi™ (dibaca : Crossy). perkhidmatan ini dijadwalkan akan diluncurkan pada bulan Desember 2010. perkhidmatan Xi™ berbasis LTE ini pada awalnya menawarkan kecepaan downlink hingga 75 Mbps, 10 kali lebih cepat dibandingkan jaringan 3G FOMA™ dan 37.5 Mbps di area lainnya.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]