Nutrien

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Nutrient cycle in the oceans

Nutrien adalah bahan kimia yang organisma perlukan untuk hidup dan membesar atau bahan digunakan dalam metabolisme organisma yang perlu diambil dalam bentuk persekitarannya.[1] Ia digunakan untuk membina dan membaiki tisu, mengawalatur proses badan dan ditukarkan serta digunakan sebagai tenaga. Kaedah pengambilan nutrien berbeza, dengan haiwan dan protis memakan makanan yang dihadam oleh sistem penghadaman dalaman, tapi kebanyakan tumbuhan serap nutrien secara terus dari tanah melalui akar atau dari atmosfera.

Jenis organisma yang berlainan mempunyai nutrien penting yang berbeza. Asid askorbik sangat penting, yang bermaksud ia mesti dikonsumsi dalam jumlah yang cukup, untuk manusia dan beberapa spesies haiwan lain, tetapi beberapa haiwan dan tumbuhan dapat mensintesisnya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Whitney, Elanor and R. Sharon. 2007. Understanding Nutrition. 11th edition. Wadsworth Publishing ISBN 978-0495116868

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.